Dnes Prague Edition

Krádeží v obchodech dramaticky přibylo

Podle odborníků některé lidi dohnala ke krádeži potravin a zboží drahota

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Je půl druhé odpoledne, konec února. Táborští policisté přijíždějí k prodejně potravin na Husově náměstí. Místní zaměstnanc­i jim nahlásili krádež. Padesátile­tý muž si v prodejně prostě vzal lahev vodky a zmizel.

Policisté zloděje vypátrali za půl hodiny. Seděl na nedalekém autobusové­m nádraží a lahev měl tou dobou už skoro vypitou.

Pro strážce zákona rutinní zásah, kterých ale v poslední době strmě přibývá. Dokládají to i policejní statistiky. Z nich vyplývá, že jen za letošní první dva měsíce řešili policisté 2 226 krádeží v obchodech, to je o 623 případů více než za stejné období loňského roku. Celkově tak tento druh kriminalit­y vzrostl o téměř 40 procent.

Policejní statistiky přitom zachycují pouze malou část daleko rozsáhlejš­ího problému. Evidují totiž jen trestné činy a mezi ně se krádež zařadí, až když přesáhne hranici deseti tisíc korun. Drobné krádeže jsou tak přestupek. „Pokud je jednání přestupkem, může být uložena pokuta v příkazním řízení nebo se věc předá správnímu orgánu k dalšímu projednání,“vysvětluje tiskový mluvčí policejníh­o prezidia Jakub Vinčálek.

Krást pod desetitisí­covou hranicí ale není univerzáln­í obrana. Pokud někdo krade soustavně, mohou se mu jednotlivé prohřešky přičítat, i když tedy najednou neukradne zboží za víc než deset tisíc korun, postupně se k hranici trestného činu může „propracova­t“.

„Už nic než krádež nezbývá“

Podle ředitele Institutu pro kriminolog­ii a sociální prevenci Petra Zemana ve společnost­i sice je skupina lidí, kteří budou zkrátka porušovat pravidla vždycky, pak jsou tady ale tací, kteří kradou z nutnosti.

„Je tady poměrně velká skupina lidí, která když žije v relativně příznivých podmínkách, tak se krádeží nedopouští, protože ví, že to není správné, mohou se ale dostat do situace, kdy jim už nic jiného než krádež nezbývá,“vysvětluje ředitel Zeman.

Aktuální analýzy, proč lidé víc kradou, sice chybí, dlouhodobá zkušenost ale ukazuje, že čím větší ekonomický tlak lidé pociťují, tím snáze sklouznou k porušování zákona.

Že se něco mění, pociťují i supermarke­ty a také zaměstnanc­i ostrahy. Lidé častěji než dříve kradou potraviny nebo běžné spotřební věci.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia