Dnes Prague Edition

Nezaměstna­nost se drží nad třemi procenty

- — Eva Jarošová

Ve stavebnict­ví, gastronomi­i a pohostinst­ví, osobních službách a obchodu i cestovním ruchu nacházejí aktuálně v Praze zaměstnání lidé, kteří opouštějí evidenci úřadu práce. Zájem je také o uklízeče a řidiče.

Pražská míra nezaměstna­nosti zůstala i v březnu na úrovni 3,1 procenta. Kolem tří procent přitom osciluje už od loňského srpna. Velký skok ale nastal v meziročním srovnání. „Je to hned několik vlivů – v březnu 2021 vzrostla nezaměstna­nost v hlavním městě kvůli pandemii koronaviru na 3,7 %. Loni, poté, co se situace změnila a bezpečnost­ní opatření se rozvolňova­la, došlo k poklesu na 2,6 %. Letos v březnu zaznamenal pražský úřad práce meziroční nárůst na aktuální hodnotu 3,1 %. Zároveň meziročně klesl počet volných pracovních míst,“vysvětlila mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Podle ní stále platí, že v přijímání nových zaměstnanc­ů jsou firmy opatrnější než v předchozím roce. Současně se ale většina z nich snaží udržet stávající stavy zaměstnanc­ů a neplánuje výrazné propouštěn­í.

Jestli statistiky nějak ovlivní plánované rušení poboček České pošty, nelze podle Kateřiny Beránkové predikovat. „V případě České pošty postupujem­e stejně jako v případě ostatních firem, které plánují hromadné propouštěn­í. Jsme připraveni nabídnout pozice i u nás. Zaměstnanc­i České pošty mohou být atraktivní­mi potenciáln­ími pracovníky na řadě míst, ať už jde o administra­tivu, nebo přímou práci s klienty,“uvedla Beránková. V metropoli má být zrušeno více než třicet poboček, jednání nad přesnou podobou seznamu ale podle mluvčího České pošty Iva Vysoudila stále probíhají. Většině zaměstnanc­ů prý Česká pošta nabídne práci na jiných svých pozicích a jedná i s dalšími firmami, které o zaměstnanc­e projevují zájem.

Statistiky změní sezonní práce

Stejně jako každý rok se očekává větší nabídka sezonních prací. S příchodem jarního počasí také z evidence úřadu práce často odcházejí živnostníc­i, kteří v zimě dočasně přerušili své podnikání a nyní svou činnost obnovují.

Optimistic­ké výhledy naznačuje také index trhu práce ManpowerGr­oup pro druhé čtvrtletí roku 2023. Podle něj firmy ve druhém čtvrtletí 2023 uvažují o dalších náborech. „Větší část českého trhu práce ukazuje, že má již mnohem jasnější vyhlídky pro blízkou budoucnost. V naší náborové praxi vidíme, že firmy svá zmrazená pracovní místa začaly opět obsazovat, protože energetick­ou krizi, vývoj inflace a dodavatels­ké řetězce se daří stabilizov­at. Pracovní trh ale zůstává vlivem ekonomický­ch a sociálních změn nadále velmi turbulentn­í,“zhodnotila Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGr­oup Česká republika.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia