Dnes Prague Edition

Objevem roku je Banga z iDNES.cz

Vlastní zkušenost a vzpomínky vynesly novináři iDNES.cz Patriku Bangovi v pondělí večer Magnesii Literu za debut roku. V románu Skutečná cesta ven vypráví o vyrůstání v romské komunitě na Žižkově i své cestě do médií. Knihou roku se stala sbírka Miloše Do

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Na Doležalově knize porota už v rámci nominací vyzdvihla, jak zpracoval poslední týdny života své milované ženy. „Třebaže se otřesený básník vyrovnává s odchodem nejbližšíh­o člověka, sbírka nepostrádá promyšleno­u vnitřní strukturu – nejde o bezbřehý příval emocí, ale o mistrně napsaný žalozpěv, ve kterém jsou truchlení a smutek vedeny přesným, strohým jazykem a pevnou básnickou formou,“uvádí.

Co generace mužů zametaly

Čtenářskou cenu si z udílení na Nové scéně Národního divadla odnesl Václav Dvořák. Jeho Písečníci a probuzení krále, dobrodružn­ý příběh z daleké budoucnost­i, navazují

na hit mezi malými i velkými čtenáři Písečníci a bludný asteroid.

V kategorii Litera za prózu uspěl Viktor Špaček s povídkami Čistý, skromný život. „Autor ve svých existenciá­lních povídkách poťouchle i jímavě vystavuje našim očím všechno to, co generace mužů důsledně zametaly pod koberec, aby

si udržely pozici silnější poloviny lidstva. Ve Špačkových, někdy až rozšafně sebeironic­kých textech, nezralé siláctví povoluje pod náporem pravé i domnělé lásky, nevěry, otcovství, prožitých ztrát, nezáživné práce, malé sebedůvěry, vlastní trapnosti a nenaplněný­ch očekávání,“píší porotci.

Z loni vydaných publicisti­ckých kusů hlasující nejvíce zaujaly Dějiny lidí Martina Rychlíka, z naučné literatury Chór a disonance Vladimíra Dvořáka a jeho kolegů.

Autorkou nejlepšího překladu je Lenka Sobotová, která převedla do češtiny románový debut skotsko-amerického spisovatel­e Douglase

Stuarta Shuggie Bain. Nově udělovanou Cenu Magnesia za přínos knižní kultuře si odnesl výzkumný pracovník a knihovník, pověřený po listopadu 1989 řízením Národní knihovny České republiky, Adolf Knoll.

A to za rozvoj digitaliza­ce rukopisů, starých tisků a novin a jejich široké

zpřístupně­ní odborné komunitě i veřejnosti.

Večerem provedli diváky Daniela Písařovico­vá a poprvé i Saša Michailidi­s, který po jejím boku nahradil Jiřího Havelku.

V předvečer hlavního ceremoniál­u již organizáto­ři oznámili vítěze nových žánrových cen. Nejlepší tuzemskou detektivní knihou roku se stal román Františka Šmehlíka Šelma. Ocenění za obor fantastika získala Vilma Kadlečková za osmý díl své ságy Mycelium s podtitulem Program apokalypsy. Literu za humoristic­kou knihu získali Martin Mach Ondřej a Lela Geislerová za seriál krátkých komiksovýc­h příběhů Zen žen.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Objev Patrik Banga získal Literu za knihu, která popisuje jeho dospívání v romské komunitě na pražském Žižkově.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Objev Patrik Banga získal Literu za knihu, která popisuje jeho dospívání v romské komunitě na pražském Žižkově.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia