Dnes Prague Edition

Dřevěný kostel nadzvednou jako stavebnici

Tři zimy přečkaly ruiny vyhořelého dřevěného kostelíka pod Petřínem. Stavbě vrátí někdejší lesk dřevo z dubů a desítky milionů korun.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Osud chrámu sv. Michala nebyl Pražanům lhostejný, na jeho opravu vybrali v rámci sbírky takřka dva miliony korun. Stačit to bude ale jen na úpravy vnitřku kostelní lodi. Celkově oprava vyjde asi na 30 až 40 milionů korun. Za několik týdnů má být vyřešené stavební povolení pro rekonstruk­ci, pokračuje také příprava zadávacího řízení na výběr zhotovitel­e díla. Toho vybere pražská rada. Památkáři a úředníci mají na výběr firmy, která obnoví dávný glanc kostelíku, mimořádné požadavky.

Obnova cenné dřevěné stavby si například vyžádá dřevo pokácené v zimě, aby mělo dobré vlastnosti. „Tehdy mají stromy méně mízy a se dřevem se tesařům lépe pracuje. Půjde především o duby,“vysvětlil Jaroslav Podliska, ředitel pražského územního odborného pracoviště Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ). I tato výzva čeká stavbaře, kteří se pustí do obnovy poničeného svatostánk­u. Stavební firma nemůže vzít podle expertů renovaci jen coby rutinní zakázku na klíč. Musí postupovat striktně pod dozorem památkářů a úředníků odboru památkové péče.

Rozebrat! Ale jen někde

„Například bude nutné udělat novou podezdívku pod srubovou konstrukcí, protože je v havarijním stavu. Kostel bude rozebrán opravdu jenom tam, kde konstrukce shořela a nahradí ji věrná kopie. Pak to bude podobné jako se stavebnicí. Kostel se nadzvedne do určité výšky, aby se mohla zhotovit kamenná podezdívka,“popsal očekávaný průběh oprav Podliska.

Též řadu dalších detailů posoudí odborníci dílčím způsobem. „Platí to třeba o nátěru. Nesmí dojít k žádné deformaci, porušení či poničení,“vysvětlují. Firma, která zakázku získá, musí přistupova­t k rekonstruk­ci s empatií a citem.

„Máme hotový ideový záměr, jak kostelík obnovit, máme závazná stanoviska památkářů. V nejbližší době vypíšeme výběrové řízení na zhotovitel­e a budeme chtít, aby se celý projekt rozběhl,“shrnul aktuální postup náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Kostel se nazdvedne do určité výšky, aby se mohla zhotovit kamenná podezdívka pod ním.“

Kdy přesně oprava kostela začne, není právě kvůli zvolenému postupu jasné. Bezprostře­dně po pustošivém řádění plamenů se doba zmrtvýchvs­tání chrámu odhadovala na tři roky.

Mimořádné zacházení

Shořelý kostel v Gutech v Moravskosl­ezském kraji, to je jedno z míst, kde experti hledali inspiraci pro renovaci pražského svatostánk­u. Památkáři

navštívili Slovensko a Moravu a analyzoval­i genezi různých dřevěných staveb, vzkříšenýc­h po rozličných pohromách. „Jako vzorová stavba mi přijde nejlepší Libušín anebo hradecký kostel karpatskéh­o typu sv. Mikuláše. Ke Gutům mám výhrady,“sdělil Podliska.

Záchrana kostela Božího těla ve zmíněných Gutech si vyžádala například smýcení 550 metrů krychlovýc­h dřeva. „Na šindel bylo potřeba smrkové dřevo, na roubení jedlové,“objasnil Václav Kotásek, vedoucí stavebního odboru ostravsko-opavské diecéze. Obnova budovy v Gutech si vyžádala náklady 33 milionů korun.

Dřevěná útulna Libušín, dominanta beskydskýc­h Pusteven, povstala z trosek po požáru před třemi lety. Obnova objektu, který navrhl slavný architekt Dušan Jurkovič, vyšla na 117,5 milionu korun. V nejpostiže­nější části stavby zůstalo zachováno jen asi sedm procent původního materiálu. Stavbaři součástky vytvářeli stejnými rukodělným­i postupy jako jejich předchůdci. Ručně hoblovaný trám podle odborníků totiž vydrží o celá desetiletí déle než strojově formovaný.

Chátrající kostel sv. Mikuláše královéhra­decká radnice opravovala tři roky. Řemeslníci vyměnili šindelovou střechu, opravili podlahy a trámy. Kompletním restaurová­ním prošla i malovaná výzdoba a inventář, například mimořádně cenný ikonostas. Stavba též vyžadovala speciální zacházení. „S prvním nátěrem se doporučuje vyčkat dva až čtyři roky od položení čerstvého šindele,“uvedl například Jan Falta, královéhra­decký památkář. Oprava stála 14,5 milionu korun.

Kostel sv. Michala na Petříně, jenž je v majetku města, vyhořel 28. října 2020. Viníka požáru policie neodhalila, případ proto odložila. Poničená konstrukce ve speciálním krytu přežila nepřízeň počasí bez další újmy.

Jaroslav Podliska, NPÚ

 ?? Foto: Libor Sojka, ČTK ?? Mimořádné zacházení Trosky vyhořelého dřevěného kostela svatého Michala v Kinského sadech nyní chrání speciální kryt. Po obnově dřevěných částí bude opravena podezdívka pod konstrukcí.
Foto: Libor Sojka, ČTK Mimořádné zacházení Trosky vyhořelého dřevěného kostela svatého Michala v Kinského sadech nyní chrání speciální kryt. Po obnově dřevěných částí bude opravena podezdívka pod konstrukcí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia