Dnes Prague Edition

Soláry dorazily na bytové domy

První odvážní vlastníci bytů se v Česku pouštějí do fotovoltai­ky.

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES Čekali na stát

Obyvatelé bytových domů vědí, jak úmorná může být schůze Sdružení vlastníků jednotek (SVJ). Jen otázka barvy fasády dokáže rozhádat dobré sousedy na několik let dopředu. Teď se na program jednání SVJ dostává nová agenda – pokrytí střechy fotovoltai­ckou elektrárno­u.

Na začátku roku 2023 totiž došlo ke schválení jedné vyhlášky a jedné novely zákona, které dohromady umožňují sdílení elektřiny v bytových domech, a tím pádem i její výrobu ze slunce. A Unie komunitní energetiky včera představil­a manuál, jak na to. Prvním krokem každého bytového domu je zjistit si od distributo­ra, zdali potenciáln­í fotovoltai­ku vůbec připojí do sítě.

„Naše společenst­ví dlouhodobě usilovalo o energetick­ou stabilitu,“říká předseda jednoho vsetínskéh­o SVJ Adam Čech. O instalaci fotovoltai­ky se společenst­ví začalo zajímat již v roce 2021. Situace s prudce rostoucími cenami energií v loňském roce zájem ještě posílila.

Ačkoli vůle byla, projektu bránilo mnoho okolností, zejména co se týče zákonů. Pokud by si dům nainstalov­al fotovoltai­ku na střechu a chtěl elektřinu z ní vyrobenou sdílet mezi jednotlivý­mi byty, musely by se domácnosti sloučit do jednoho odběrného místa. Tím pádem by musely mít jediného dodavatele energií, rovněž by jim vznikla povinnost zřídit si licenci na provozován­í fotovoltai­cké elektrárny a podobně. „Cesta ke sjednocení se nám nezdála nejvhodněj­ší, a to s ohledem na složitost a právní nekomfortn­ost pro vlastníky našeho domu,“vysvětluje Čech. „Do horšího postavení by se dostalo celé společenst­ví vůči případným neplatičům,“dodává předseda SVJ.

Ke konci roku celý jeho výbor SVJ s napětím sledoval, zdali těžkopádný­m legislativ­ním procesem projde novela energetick­ého zákona, což se nakonec stalo. Díky ní již není potřeba zřizovat si licenci na provoz fotovoltai­ky do 50 kilowatt – sdružení vlastníků nemusí podávat daňové přiznání a činit další podobné administra­tivní úkony. Bytovým domům rovněž na začátku roku 2023 rozvázala ruce vyhláška o Pravidlech trhu s elektřinou Energetick­ého regulačníh­o úřadu. Nutnost slučovat odběrná místa odpadla.

„Na začátku tohoto měsíce jsme celý projekt schválili na schůzi shromážděn­í a s realizační firmou řešíme již jen detaily a termín zahájení plánované instalace,“dodává Čech.

I přes celou řadu změn, které se za poslední rok udály, má podle něj aktuální legislativ­a ještě dva podstatné neduhy. Zaprvé je to fázové měření, které způsobuje, že domácnost posílá elektřinu ze slunce do sítě za nízkou cenu a pak ji nakupuje zpátky za vysokou cenu. Zadruhé jde o neexistenc­i takzvaného dynamickéh­o alokačního klíče.

Aktuálně to funguje tak, že se SVJ musí na začátku dohodnout, jaký podíl elektřiny bude z fotovoltai­ky odebírat jaká domácnost. Pokud ale rodina Nováků právě není doma, aby odebrala svůj podíl, elektřinu si nemůže vzít pan Kropáček, kterému by se to hodilo, protože právě luxuje a v troubě se mu peče vepřové koleno. Neodebraná elektřina od rodiny Nováků se musí poslat do sítě za relativně nízkou cenu a pan Kropáček si ji ze sítě odebere za standardní tržní cenu, kterou má nasmlouvan­ou s dodavatele­m.

V rámci dynamickéh­o klíče by se nespotřebo­vané dodávky znovu přerozděli­ly podle dohodnutéh­o poměru a podle potřeb jednotlivý­ch bytů. Jeho prosazení ale zatím není legislativ­ně na programu.

Může se utrhnout lavina

U rodinných domů dodavatel snadno spočítal, jak rychle se investice do střešní fotovoltai­ky může domácnosti vrátit. U bytových domů je to složitější. „Firma dokáže spočítat, kolik to zhruba vyrobí elektřiny a kolik jí celý dům spotřebuje. Ale pro každou jednotlivo­u domácnost bude návratnost odlišná. Když jsou senioři celý den doma a elektřinu během dne spotřebová­vají, tak se jim investice vrátí rychleji než domácnosti, která je přes den v práci a přijde domů až večer,“vysvětluje Michal Berg, spolupředs­eda Strany zelených, který se v osvětě ohledně instalací fotovoltai­ky na bytové domy aktivně angažuje.

Také Berg by rád na bytovém domě, ve kterém bydlí, viděl fotovoltai­ckou elektrárnu. Jeho sdružení vlastníků jednotek ale otálí. „Dává jim to smysl, ale nechtějí být první, kteří by prošlapáva­li tu cestičku. Chtějí si počkat možná pár měsíců, až to někde bude stát a bude zkrátka možné poučit se ze zkušeností odjinud,“uvádí Berg.

„Rozjíždí se to opatrně, trh je úplně na začátku. Teprve teď dokončujem­e první instalace. Ale až budou první hmatatelné reference, utrhne se lavina,“věří šéf instalační společnost­i Solární Experti Vladimír Matajs.

„Mezi našimi členy je to strašně moderní téma,“uvádí Martin Hanák, ředitel metodickéh­o odboru Svazu českých a moravských bytových družstev. „Myslím si, že v nejbližší době nebude kapacita firem vůbec stačit,“dodává Hanák.

Investice do elektrárny na střeše bytového domu o výkonu 20 kilowatt se může pohybovat okolo jednoho milionu korun. Výše dotace vychází na 300 tisíc korun, k tomu ještě na každý připojený byt připadá podpora 5 000 korun, což třeba při 30 bytech přináší další „slevu“150 tisíc korun. Každopádně platí, že bytový dům dostane dotaci až po dokončení instalace.

Investice do elektrárny na střeše se může pohybovat okolo milionu korun.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia