Dnes Prague Edition

Zpátky do Číny! Byť bez nadšení

Je dobře, že se WTA postavila za jednu z nás, říká Vondroušov­á

- Tenisový reportér MF DNES

Zpět do Číny

Karel Knap

Sportovní byznys většinou nehledí na vyšší principy a soustředí se na tvorbu zisku. V tenisu se však v nedávné minulosti objevily dva tahy, které se bez ohledu na finanční ztráty postavily zlu.

Ženské sdružení WTA předloni vyhlásilo bojkot akcí na čínském území, aby se zastalo bývalé hráčky Pcheng Šuaj, která zmizela poté, co obvinila vysoce postavenéh­o politika ze sexuálního násilí.

Britská asociace pak zakázala Rusům a Bělorusům start na svých loňských travnatých turnajích, zejména ve Wimbledonu, čímž projevila nesouhlas s Putinovou válkou.

Obě rozhodnutí vyvolala povyk – uznání i protesty. A obě byla v uplynulých týdnech odvolána.

Po březnovém ústupu Britů rozeslala i WTA ve čtvrtek zprávu, v níž oznámila podzimní pokorný návrat do Číny. Vzkřísí velké říjnové podniky, které se dřív konaly ve Wu-chanu

a Pekingu, následovat by měl Turnaj mistryň v Šen-čenu.

„Čínskou šňůru nemiluju, ale jsme zvyklé se kousnout, zvlášť kvůli velkým akcím,“řekla o víkendu Češka Markéta Vondroušov­á.

„Není to moje nejoblíben­ější část sezony, ve Wu-chanu ani Pekingu jsem navíc nikdy nehrála, takže vlastně nevím, jak to tam vypadá,“připojila se na BJK Cupu v Turecku její krajanka Barbora Krejčíková.

Proč bychom se netěšily

Na podzim na slečny a dámy už vší tíhou dopadá únava. V Číně některým neseděla strava, omezený přístup k wi-fi nebo znečištěné ovzduší. Též proto se daleko na východ vesměs netěší. Kdekteré se ulevilo, když WTA rázně uťala výnosné partnerstv­í s totalitním režimem.

Vondroušov­é se gesto líbilo: „Je šílené, co se s Pcheng Šuaj dělo. A je naprosto správné, že tak mocná organizace hájila svou členku.“

Bývalá grandslamo­vá šampionka v deblu zmizela z veřejnosti i sociálních sítí. Panovalo podezření, že se v ohrožení ocitla její svoboda i život. Číňané ji pod dozorem loni ukázali při olympiádě v Pekingu. Tamtéž podle zpráv Steva Simona, šéfa WTA, v současnost­i žije s rodinou.

Požadavky na nezávislé vyšetření jejího napadení a setkání s ní mezi čtyřma očima zůstaly nenaplněny.

Simon a spol. přesto ustoupili ekonomické­mu tlaku, který se stupňoval. Čína se po bitvách s koronavire­m, jež spolupráci stejně znemožňova­ly, vrací k běžnému životu. Její zdroje v branži chyběly, stejně jako pevná část kalendáře, který se bez ní lepil jen nouzově.

I pořadatel Turnaje mistryň, výkladní skříně okruhu, se v minulých letech hledal obtížně a „last minute“, než se ho ujala mexická Guadalajar­a a americký Austin.

My na ni nezapomene­me

WTA Tour sice podepsala lukrativní kontrakty se společnost­mi Hologic a CVC Capital Partners, stále však na společných štacích s mužskou ATP (kromě grandslamů) mívá nižší odměny.

V boji za vznešené cíle narazila na hranici svých možností. Žádná sportovní sestra se k ní nepřidala.

„Jsme přesvědčen­i, že tímto přístupem už většího úspěchu nedosáhnem­e. Nemá smysl držet se stejné strategie,“prohlásil Simon. „Věříme, že zlepšení situace přijde s naším comebackem do Číny. Dáme si záležet, aby se na Pcheng Šuaj nezapomněl­o.“

Krejčíková tvrdí, že se téma neprobíral­o v šatnách. Nezaznamen­ala nějaké hlasování. Rozhodnutí vedení přijala, vyhlíží podrobnost­i.

Počítá se s opětovnou zastávkou v Šen-čenu na WTA Finals pro osm elitních singlistek a osm špičkových párů. Před pandemií ho zde zdobila dotace 14 milionů dolarů. Z desetileté­ho paktu se dosud odehrál jediný ročník (2019).

Češky zajímá rozvrh závěru sezony i kvůli BJK Cupu, o nějž se hodlají poprat 7.–12. listopadu.

Loni i předloni musely hvězdy kvapit z Turnaje mistryň na klání 12 nejsilnějš­ích reprezenta­cí přes Atlantik. Letos by se podobnému kalupu přes půl planety rády vyhnuly. Uvítaly by konání BJK Cupu v Asii, strpěly by proto i Čínu.

Byť Vondroušov­á s úsměvem připustila, že by na týmovou soutěž přiletěla třeba i na Mars.

 ?? Foto: Profimedia ?? Turnaj mistryň bude letos opět v Šen-čenu. V roce 2019 tam hrály také Petra Kvitová (vlevo) a Karolína Plíšková (vpravo).
Foto: Profimedia Turnaj mistryň bude letos opět v Šen-čenu. V roce 2019 tam hrály také Petra Kvitová (vlevo) a Karolína Plíšková (vpravo).
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia