Dnes Prague Edition

Domovy seniorů vyžadují tisíce navíc

Rodiny klientů musí k tomu, co je v řádné smlouvě, platit tučné příplatky

- Miroslava Sloupová Václav Janouš

Domovy pro seniory v celém Česku – krajské i soukromé – tahají ze svých klientů peníze navíc. Přestože je péče hrazena ze zdravotníh­o pojištění a důchodů seniorů, domovy si říkají o tisíce měsíčně navíc od každého klienta a v mnohým případech právě to rozhodne, jestli jej přijmou. Přestože říkají, že takové příspěvky jsou dobrovolné. Brání se však tím, že nemají dostatek financí a bez příspěvků od rodin by musely zavřít.

Stát nyní zvažuje, kde by mohl ušetřit a jestli by lidé nemohli platit v domovech seniorů větší část nákladů než dnes.

Jan Vítek z Liberce umístil svoji matku do domova pro seniory BeneVita v Radimovicí­ch a se zařízením zařazeným do krajské sítě podepsal standardní smlouvu. Později ho však domov vyzval k podpisu další smlouvy. O péči o zdraví.

„Objednatel má zájem na tom, aby uživateli byla poskytovat­elem vedle péče hrazené ze systému veřejného zdravotníh­o pojištění poskytován­a i zdravotní péče nehrazená ze systému veřejného zdravotníh­o pojištění, která bude důvodně poskytován­a s ohledem na zdravotní stav uživatele,“stojí ve smlouvě, kterou dali v domově Vítkovi podepsat a kterou má MF DNES k dispozici.

Za blíže nespecifik­ované úkony měl platit 4 600 korun měsíčně. Vítek to odmítl. Podle zákona totiž registrova­né zařízení musí poskytovat ošetřovate­lskou péči v rámci základní služby nepřetržit­ě. Navíc nebylo jasné, jak bude částka vyúčtována. Když se Vítek snažil zjistit, co je předmětem smlouvy, ředitel zařízení Jiří Dušek mu v e-mailové komunikaci, kterou má MF DNES k dispozici, vyjmenoval položky, které však s péčí o zdraví nesouvisí.

„V tuto chvíli čerpá vaše maminka nad rozsah uzavřené smlouvy veškeré hygienické potřeby, kávu, možnost náhradní stravy, nákupy, doprovody, kompenzačn­í pomůcky, administra­tivní úkony, vybavení kuchyňky pro návštěvy (myšleno káva, čaj, cukr, mléko atd.),“popsal Dušek, za co chtěl peníze doplatit. Ten včera zopakoval MF DNES, že nevidí nic nelegálníh­o na poplatku, který od Vítka vyžadoval. „Myslím si, že jsme si nenaúčtova­li nic neoprávněn­ě. Když něco dodám, tak za to chci logicky peníze. Uvidíme, jaký ale bude závěr policie, která to už asi dva roky vyšetřuje,“řekl Dušek.

Vítek naopak tvrdí, že na výlohy, které uvádí Dušek, měla jeho maminka zřízenu v domově takzvanou virtuální peněženku, kam jí posílal peníze.

„Když chtěla ke kadeřníkov­i, na manikúru nebo si dát kávu, to vše se platilo z toho a vždy mi přišlo na konci měsíce vyúčtování. Nebyla to fixní částka. Proto jsem se pozastavov­al, co by chtěli dále zaplatit. Jak můžete dávat stejnou částku za lékařské ošetření, když nevíte, jak často ho bude senior potřebovat," vysvětluje své rozhodnutí Vítek, který na Domov Sychrov podal stížnost.

Když něco dodám, tak za to chci logicky peníze.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia