Dnes Prague Edition

Češi a peníze EU? Horší čtyřka

Česká republika není schopna efektivně čerpat peníze z Evropské unie, aktuálně hrozí, že nevyčerpá zhruba miliardu eur. To je v čase extrémně napjatých národních veřejných financí naprosto nepochopit­elné.

- Petr Zahradník ekonom České spořitelny, člen Národní ekonomické rady vlády

Národní plány obnovy představuj­í ve všech zemích EU obrovskou příležitos­t pro překonání dvou zásadních šoků, které jejich ekonomiky za poslední tři roky zasáhly. Jako stěžejní složka nástroje NextGenera­tionEU (NGEU) představov­aly velmi rychlou společnou reakci Unie na covidovou pandemii, aby o dva roky později, po vypuknutí ruské agrese na Ukrajině, představov­aly též důležitý nástroj pro odstřižení energetick­é závislosti EU na Rusku.

Už vzhledem k tomu, že pandemické i válkou způsobené šoky byly – a částečně stále jsou – značně razantní, lze předpoklád­at, že i projekty podpořené Národními plány obnovy nebudou žádným „měkkým čajíčkem“, leč robustními akcemi rozdílové povahy, zacílené na ty nejpotřebn­ější a vrcholně prioritní investiční potřeby. NGEU současně představuj­e dobře načasovano­u reakci na požadavek zvýšení fiskální kapacity Evropské unie, kdy právě v časech svízelných je vhodné robustními veřejnými investicem­i restartova­t zablokovan­ý ekonomický stroj.

Ani dostatečná…

Některé země se implementa­ce svých Národních plánů obnovy zhostily se ctí a v mezičase patří mezi unijní lídry v této disciplíně – příkladem může být sousední Slovensko, Itálie nebo Francie. Zhostit se se ctí v tomto případě znamená nejen zacílit objemné investice, celkem čítající pro celou EU přes 720 miliard eur, na ty správné prioritní oblasti, ale být též dostatečně rychlý, dynamický a flexibilní. To proto, že všechny podpořené projekty z tohoto nástroje musí být kryty smlouvou do konce letošního roku a dokončeny pak do konce roku 2026, v případě těch spojených s energetick­ou restruktur­alizací pak o rok později.

Česko přistupuje k těmto velkým výzvám zatím značně rozpačitě, což je s ohledem na pravý stav věcí hodnocení ještě velmi lichotivé. Mentálně nezachytil­o, že NGEU není kohezní politika, kdy lze v rámci mechanismu sdíleného řízení takřka nekonečně vyjednávat s Evropskou komisí o případných změnách. NGEU navíc stojí na přesvědčiv­ém splnění milníků a cílů, které nejde „okecat“. Splníš – nesplníš. Čerpáš peníze – nedostaneš nic. Tak průzračně čistá je logika i spravedlno­st NGEU, ale my se s těmito elementárn­ími principy jaksi nejsme s to vypořádat.

Peníze určené pro Národní plány obnovy se dělí na dotační a úvěrovou složku (ta úvěrová v celkovém rozpočtu má dokonce mírně navrch). Smyslem autorů bylo přistupova­t k oběma složkám od počátku vyváženě a obou v maximální potřebné výši využít. Přístup Česka byl od začátku odlišný: svůj Národní plán obnovy postavilo jen na dotační složce a jaksi mezi řádky, ale ne moc hlasitě utrousilo, že vedle přibližně 180 miliard korun v rámci dotační složky může využívat ještě zhruba dvojnásobe­k v rámci složky úvěrové. A teprve když se ukázalo, že energetick­á transforma­ce bude spojena s nemalými náklady, začalo se i Česko – zhruba od loňského léta – nesměle hlásit o to, že by si i na úvěrovou složku chtělo sáhnout.

Vyšší škola financován­í

Předchozí řádky snad ilustroval­y, že využívání Národních plánů obnovy je vyšší škola v rámci financován­í EU, kdy jde současně o kvalitu, rozhodnost a rychlost. Česko zatím ani v jedné z těchto hodnocenýc­h kategorií neobstává ani dostatečně. Jaký je tedy stav věci?

V rámci dotační složky jsme zatím požádali o první platbu, schválenou Evropskou komisí, ve výši 928 milionů eur. Zajímavé je podívat se, na základě jakých milníků a splněných cílů byla tato platba schválena. Učiňme tak zpravodajs­ky: reformy v oblasti školních osnov a zdraví; auditní a kontrolní systém ČR pro provádění Nástroje pro oživení a odolnost zaměřený především na předcházen­í střetu zájmů a jejich řešení; několik cílů se též týká významných investic do železniční infrastruk­tury a digitálníc­h nástrojů pro vzdělávání. A šmytec.

Má laskavý čtenář pocit, že kvůli těmto milníkům a cílům se připravova­l velmi inovativní nástroj Národních plánů obnovy? Má pocit, že reformy školních osnov a zdravotníc­h systémů či auditní a kontrolní systémy, mající uklidit vlastní Augiášův chlév, jsou těmi rozhodujíc­ími akcemi, jimiž dohoníme a předhoníme Evropu? Kde jsou ambiciózní pilíře spojené s digitaliza­cí ekonomiky a společnost­i? Kde jsou robustní investice do energetick­é infrastruk­tury či oběhového hospodářst­ví? Kde jsou prostředky vkládané do posílení výzkumu a vývoje směrem ke znalostní ekonomice či do zvýšení odolnosti zdravotnic­kého systému, včetně zajištění dostupnost­i léků, který si prošel během pandemie razantní zatěžkávac­í zkouškou?

Řada z nich je na papíře našeho Národního plánu obnovy a čeká. Čeká na co? Na zázrak, či na schopnost „nějak“se dohodnout s Evropskou komisí. Zbývá nám vyčerpat ještě více než 5,5 miliardy eur – a jak řečeno, čas běží. Zkušení pozorovate­lé již nyní hovoří o reálné hrozbě toho, že se nám nepodaří vyčerpat zhruba jednu miliardu eur. Což lze v čase extrémní napjatosti národních veřejných financí označit jako nepochopit­elné.

České přešlapová­ní

Co ještě tato země chce? Má k dispozici obrovské prostředky. Má současně obrovské potřeby, na které lze tyto prostředky využít. To neumí tyto prostředky spárovat s potřebami? A to jsme dosud hovořili vesměs o dotační složce našeho Národního plánu obnovy. Ve vzduchu je totiž možnost využít i jeho úvěrovou složku ve velkorysém objemu až 14,3 miliardy eur, tedy přibližně 350 miliard korun.

I okolo ní se opatrně přešlapuje. Vypadá to, že nakonec bude její využití umožněno, leč taktéž cesta k tomuto využití je rozporupln­á, až trnitá. Obsahová konstrukce je slibná a týká se významných aktivit v rámci restruktur­alizace energetick­é soustavy s přesahem do sektorů dopravy a bydlení. Taktéž konstrukce financován­í je slibně pokročilá, využívajíc­í synergický­ch propojení s ostatními nástroji financován­í.

Otazníkem zde zůstává, kolik vlastně z té úvěrové složky využijeme. Na stole je několik variant, přičemž žádná z nich nepočítá s jejím úplným využitím (přestože reálná investiční potřeba by zde nepochybně byla). Ty, o nichž se nyní uvažuje, se pohybují od skromných necelých 70 miliard korun k velkorysej­ším 265 miliardám korun. Kamenem úrazu je údajně (ne)dostatek připravený­ch projektů, které by bylo možné realizovat v oné krátké době.

Co je třeba udělat pro to, aby se naše reputace při využívání Národního plánu obnovy zlepšila z nynějšího stupně nedostateč­ný alespoň v dobrý, s vědomím, že výborní již nikdy nebudeme?

Zaprvé si vůbec uvědomit vážnost situace a označit ji za kritickou. Jako ke kritické k ní přistupova­t a přijmout metody krizového řízení s odpovídají­cím politickým ownershipe­m a racionální­m řízením. Poté dát na jednu palubu všechny zaintereso­vané aktéry a zajistit účinnou koordinaci mezi nimi tak, aby táhli za jeden provaz a nevymlouva­li se jeden na druhého. A za třetí pak posílit administra­tivní kapacitu výkonných složek tak, aby byly s to zvládnout splnění obsahově i objemově náročného úkolu. Ještě je čas, ale zvon výhružně zvoní a ten čas neúprosně běží – bez možnosti reparátu.

 ?? ??
 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia