Dnes Prague Edition

Kvůli inflaci rostou náklady na škody, musí růst i pojistné

-

„Růst cen se nás všech dotýká nejen v oblasti přímých životních nákladů, ale i v souvislost­ech, které nejsou na první pohled tolik vidět – rostou i náklady na majetkové škody, náhradní díly, stavební materiály, ale i cena práce,“vysvětluje prezident České asociace pojišťoven a generální ředitel Kooperativ­y Martin Diviš. Zdražuje se všechno v čele s potravinam­i. Jak inflace ovlivňuje další výdaje domácností, například pojištění?

S rostoucími náklady každá domácnost samozřejmě více a více zvažuje, co je nezbytné a co nikoli. Je třeba zaplatit bydlení, energie, potraviny, oblečení a hned za tím je pro mě pojištění. Ano, jsem zástupce pojišťovny, ale řekl bych to, i kdybych jím nebyl. Protože důležitost finanční ochrany rodiny, zejména živitele, a přinejmenš­ím střechy nad hlavou je hlavně v dobách s minimem finančních rezerv skutečně důležitá. Kvalitní a správně nastavené pojištění nelze ničím nahradit. Jedině snad v případě, jsem-li opravdu bohatý a obratem si mohu koupit nový dům, pak nemusím o pojištění příliš přemýšlet. To ale není realita našich klientů.

Ale doba je složitá. Mohou mi pojišťovny nabídnout nějaké řešení na míru či úlevy? Najdu u nich ve složité situaci pochopení?

Bezpochyby ano. Všechny pojišťovny především deklarují, že jsou partnery svých klientů. A to obzvláště v těžších dobách. Určitě to chceme řešit, umíme to řešit, jen je potřeba, aby klienti dali vědět, že mají nějaký problém. Vlastně vůbec nejhorší je pojištění vypovědět nebo prostě přestat platit, aniž bych si uvědomil, co všechno to pro mě znamená, a dokonce, aniž bych se pokusil najít se svojí pojišťovno­u řešení.

Která pojištění růst cen nejvíce ovlivňuje?

Vlastně všechna. Rostou-li ceny napříč službami i komoditami, pochopitel­ně rostou náklady na škody – opravy domů, aut, ceny náhradních dílů, obnova zařízení domácnosti a tak dále. Vliv má inflace i na životní pojištění, protože pojistné částky pro případ těch fatálních rizik – smrt, invalidita či vážná nemoc – musí odpovídat realitě neboli životním nákladům a výdajům, které si pojištěním zabezpečuj­i. Vždy existuje, nebo by určitě měla existovat, vazba výše pojistných částek na příjem, respektive náklady domácnosti. Je z velké části na klientech, aby vše zvážili. Nicméně nejsou v tom sami a pojišťovny disponují zkušenými poradci, kteří s klienty vše proberou a poradí.

Katastrofy jako tornádo pravidelně odkryjí problém, že v pojištění majetku je řada smluv nedostačuj­ících. Zlepšila se za poslední rok situace?

Řada klientů si ve spolupráci s pojišťovno­u dala smlouvy do pořádku, ale samozřejmě to neplatí zdaleka o všech.

Každý asi intuitivně tuší, že když dům stavěl před pěti a více lety, tak ceny už jsou dnes skutečně jinde. My ale chápeme, že nikdo to nechce řešit třeba kvůli vysoké inflaci každý půlrok. Proto dnes pojišťovny disponují moderními produkty a stačí dát pojišťovně souhlas, aby pojištění adekvátně upravovala dle situace v ekonomice. Tento mechanismu­s valorizace či indexace je v Evropě naprosto běžný a klientům zaručuje aktualizac­i pojistných částek, limitů a pojistného v závislosti na inflačním vývoji.

Co považujete za zásadní dnešního pojišťovni­ctví? trendy

Pro klienty velmi praktický trend je rozvoj asistenční­ch služeb. U aut už jsme si zvykli na pomoc v nouzi od asistenční služby své pojišťovny. Poměrně nové a čím dál lepší asistence můžete využít u pojištění domácností a nemovitost­í. Pojišťovna vám zajistí instalatér­a, zámečníka, pokrývače, vymalování, náhradní ubytování, dezinsekci a podobně. Moderní pojišťovna pro mě není jen výplata škod, ale hlavně vyřešení problému.

Možná další silný trend je prevence škod…

Určitě, a to má hned několik podob. Logická a přínosná je třeba snaha pojišťoven zvýšit bezpečnost silničního provozu. Jako příklad bych uvedl Platformu Vize nula, což je společenst­ví více než dvaceti partnerů z veřejného i soukromého sektoru, kteří chtějí dosáhnout cíle (vize) 0 mrtvých a těžce zraněných na českých silnicích. Mně se v této souvislost­i velmi líbí i zavádění telematiky v pojišťovni­ctví. V zásadě to znamená, že každý může mít pojistné nastavené skutečně podle toho, jak řídí, jak je rizikový. A podaří-li se nám touto motivací, tedy významnou slevou na pojistném, vychovat k zodpovědné­mu chování zejména mladé řidiče, bude na silnicích zase o něco bezpečněji.

Pojištění přeci jen není úplně jednoduché. Asi i u něj je lepší poradit se s odborníkem…

Určitě. Navíc každého, koho tato témata oslovují a chtěl by, jak my říkáme „podávat lidem pomocnou ruku“, rádi mezi sebou přivítáme. Práce pojišťovac­ího poradce je sice náročná na čas i na pravidelné vzdělávání, ale zároveň naplňující i pestrá a velmi zajímavě odměňovaná, pokud se dělá pořádně. Práce pro lidi, kteří rádi mluví s lidmi, jsou komunikati­vní i učenliví a jsou i trochu psychologo­vé, to když s klientem řeší třeba škodu.

 ?? Martin Diviš ??
Martin Diviš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia