Dnes Prague Edition

Většina Čechů se bojí nesoběstač­nosti, přesto se na ni nepřipravu­jí

-

Češi se obávají, že se nebudou schopni o sebe ve stáří postarat. Bojí se zátěže pro blízké i finančních problémů. A podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven oprávněně – nesoběstač­nost by měla značné finanční dopady na 38 % respondent­ů. Navzdory obavám se ale Češi na tuto situaci nepřipravu­jí – jen 30 % má finanční rezervy, pouhých 12 % by to za současné situace řešilo pojištěním. Zcela bez řešení by zůstalo 38 % respondent­ů. Problémy by přinesl i výpadek příjmů kvůli invaliditě nebo delší nemoci.

Až 73 % Čechů se obává, že se o sebe ve stáří nebude schopno postarat. A 20 % vlastní nesoběstač­nost považuje dokonce za velmi pravděpodo­bnou. „Asi pětina těch, kteří mají v rodině nesoběstač­ného, o něj pečuje kompletně. Postarat se třeba o rodiče bereme jako povinnost, řada z nás má s takovou situací osobní zkušenost. Rodinná péče přináší nejen velké fyzické a psychické vypětí, ale i vysoké časové nároky. Ty vedou řadu lidí k nutnosti opustit zaměstnání, což zpravidla znamená i rapidní zhoršení jejich finanční situace,“uvádí výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Finanční rezervy nemáme a pojištěni také nejsme

Podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven by pro 38 % respondent­ů měla taková situace vysoké finanční dopady. „Samotné riziko události příliš neovlivním­e, ovlivníme ale to, jak se vypořádáme s jejími finančními dopady. V případě nesoběstač­nosti vidíme velký rozpor mezi vnímáním závažnosti situace, která je na žebříčku obav na prvním místě, a naší připraveno­stí na ni,“vysvětluje Jan Matoušek.

Nesoběstač­nost bychom z rezerv totiž pokryli jen ve 30 % a ve 12 % z pojištění. Zcela bez řešení, tedy bez rezervy nebo pojištění, zůstává více než třetina lidí (38 %). Řešením by přitom mohlo být speciální pojištění. „Češi by uvítali speciální připojiště­ní pro tuto situaci. Konkrétně 69 % by rádo vidělo takový produkt v nabídce, 53 % by si ho rádo sjednalo,“upřesňuje Jana Hamanová z výzkumné agentury SC&C, která průzkum realizoval­a.

Neporadíme si ani s výpadkem příjmu

Češi ovšem nejsou připraveni ani na dlouhodobý výpadek příjmu způsobený například závažným onemocnění­m nebo invalidito­u. Významné finanční dopady by měl pro 51 % dotázaných. Jako pravděpodo­bnou takovou událost přitom hodnotí každý druhý Čech a na žebříčku rizik se nachází na čtvrtém místě. A jak bychom ji řešili? Finanční rezervy má 28 % respondent­ů a pojištění si sjednalo 43 %. „Dopady invalidity nebo dlouhodobé nemoci na naši finanční situaci jsou známé a často se o nich hovoří. Přispívají k tomu i události posledních let – lidé si uvědomují, jaké komplikace by mohly v takovém případě nastat. Je pochopitel­né a velmi rozumné, že se u tohoto rizika Češi chrání pojištěním. Ovšem ani zde to není dostatečné, čtvrtina by takovou událost neměla jak řešit,“doplňuje Jan Matoušek.

Přijít o auto je nemilé, ale poradíme si

Problemati­cká se také jeví krádež auta, které se obává 8 % Čechů, pro téměř polovinu by znamenala potíže. „Záleží, v jaké celkové situaci se člověk nachází – jiné to je pro obyvatele velkých měst s hustou sítí hromadné dopravy a jiné pro obyvatele menších obcí, kteří auto potřebují pro přepravu do zaměstnání, na nákupy, k lékaři a podobně. Pro ně to může být velmi problemati­cké,“dodává Jana Hamanová. Pro takový případ má více než třetina Čechů našetřeno a obdobný podíl je i pojištěný.

 ?? ?? Problemati­ku péče o nesoběstač­né řeší Česká asociace pojišťoven na webu www.dlouhodoba-pece.cz, kde jsou uvedeny statistiky, analýzy, prognózy, ale i návrh možných řešení.
Problemati­ku péče o nesoběstač­né řeší Česká asociace pojišťoven na webu www.dlouhodoba-pece.cz, kde jsou uvedeny statistiky, analýzy, prognózy, ale i návrh možných řešení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia