Dnes Prague Edition

Číňané pronikají do českých firem

Startupy narážejí na „falešné“ajťáky z Evropy, kteří jsou ve skutečnost­i z Číny

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Když tuzemské IT společnost­i a startupy hledají zaměstnanc­e na specializo­vané pozice programáto­rů, často zaměstnají cizince, který pak pracuje na dálku. V prostředí informační­ch technologi­í je to běžné. České firmy se však v poslední době setkávají s pozoruhodn­ým fenoménem: zájemci o práci, kteří by měli podle dokladů, které budoucímu zaměstnava­teli poskytli, sedět u počítače někde v Evropě, jsou ve skutečnost­i Číňané.

Podle expertů přitom nejde jen o trik, jak získat lukrativní práci v Evropě s výplatou několik tisíc eur měsíčně, ale může jít o způsob, jak se dostat k citlivým datům a obchodním informacím. Jinými slovy může to být pokus o průmyslovo­u špionáž.

To byl i případ jednoho z českých technologi­ckých startupů, s nímž se MF DNES seznámila (vzhledem k citlivosti případu jméno firmy redakce neuvádí). Do výběrového řízení se jí přes sociálně-profesní síť LinkedIn přihlásil zájemce o práci developera. Podle dokladů, které firmě poskytl, mělo jít o občana Dánska, který žije v Estonsku. Úspěšně prošel několika koly přijímacíh­o řízení, která prověřoval­a jeho programáto­rské schopnosti. Jenže údaje uvedené v jeho cestovním pasu byly firmě podezřelé. A tak se rozhodla programáto­ra důkladně prověřit.

„Když jsme šli po stopě toho linkedinov­ého profilu, zjistili jsme, že je provázaný s dalšími. Všechny mají společné znaky, snaží se působit tak, že ti lidé jsou absolventy evropských univerzit a většinou pracují delší dobu na dálku, například ze Srbska nebo Estonska,“popisuje Petr Moroz ze společnost­i Scaut, která pro zmíněnou společnost kandidáty na pracovní pozici prověřoval­a.

Klubko stovek linkedinov­ých profilů se pak sbíhá do dvoumilion­ového čínského města Dandong nedaleko hranice mezi Čínou a Severní Koreou. V tomto městě je mimo jiné základna čínské armády.

Že mohou za aktivitami „falešných ajťáků“být přímo čínské tajné služby, je pouze jedna z teorií.

Největší tuzemská tajná služba, kontrarozv­ědka BIS, však před čínskými aktivitami na území Česka dlouhodobě varuje.

„Dlouhodobě upozorňuje­me na jejich snahy o různé variace takzvané průmyslové špionáže. To se týká zejména technologi­ckých firem, ale i vědeckých projektů, kde je snaha zneužívat nejrůznějš­ích finančních nabídek, pozvání do Číny ke spolupráci, na kongresy a sympozia. Velmi intenzivně proto spolupracu­jeme s vědeckými i akademický­mi institucem­i, aby byly na tyto snahy připravené,“uvedl mluvčí BIS Ladislav Šticha.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia