Dnes Prague Edition

Koalice jednala o úsporách, návrh představí v květnu

-

Patnáct zástupců koaličních stran včera na Úřadu vlády řešilo úspory, které mají srazit schodek státního rozpočtu nejméně o 70 miliard korun.

Ve hře jsou úpravy daně z přidané hodnoty, které by přinesly další zdražení, nebo rušení daňových výjimek, například školkovnéh­o či slevy na nepracujíc­ího manžela. Zástupci koalice včera nechtěli dílčí opatření blíže komentovat. Předseda poslanecké­ho klubu lidovců Marek Výborný večer po šestihodin­ovém jednání řekl, že pokračovat bude příští úterý.

Debata podle něj probíhala o šesti desítkách opatření. Vybraný soubor kroků k ozdravení financí by podle Výborného měla vláda představit do poloviny května.

Toto úterý o možných úsporách jednala takzvaná K5, včera se sešla širší K15, která zahrnovala předsedu a dva zástupce z každé strany.

Spor o dvě sazby DPH

Jedním z hlavních bodů, na kterém se musí koalice dohodnout, je možné snížení současných tří sazeb na dvě. Ministr Stanjura chce sloučit dvě snížené sazby, které jsou v současnost­i 10 a 15 procent. Nová snížená sazba by tak byla 14 procent a do základní sazby DPH, která je nyní 21 procent, by se nově měly přesunout některé služby.

Se snížením počtu sazeb souhlasí i TOP 09. „Chceme ale diskutovat o konkrétníc­h výších sazeb a rozdělení položek mezi ně,“řekl MF DNES před jednáním šéf poslanecké­ho klubu TOP 09 Jan Jakob.

Proti slučování sazeb jsou naopak starostové a lidovci. STAN chce zachovat tři sazby, přičemž základní sazba 21 procent by mohla podle jejich návrhu ještě vzrůst.

Stanjura opakovaně řekl, že by většina úsporných opatření měla být na straně výdajů. V rámci úspor by také chtěl snižovat národní dotace, například do zemědělstv­í, a to v řádu desítek miliard korun.

Odzvoní školkovném­u?

Ministerst­vo financí také podle ČT zvažuje zrušit či omezit 15 daňových výjimek v celkovém objemu devíti miliard korun. Na seznamu by mělo být třeba školkovné či daňové slevy na nepracujíc­ího manžela. Skončit by ale mohla i daňová sleva pro studenty. Na tom však opět v koalici nepanuje shoda. „Jednání je složité, protože materie je složitá,“připustil nedávno šéf poslanecké­ho klubu Pirátů Jakub Michálek. Úspory podle něj musí dopadnout i na jednotlivá ministerst­va, což může znamenat, že se někde zúží určité služby. Piráti podle něj mají problém také s případným zvyšováním zdanění práce.

„Opatření nesmí ohrozit kvalitní život žádné sociální skupiny,“zdůraznil premiér Petr Fiala (ODS). Lidovec Výborný pak včera večer shrnul: „Někam jsme se posunuli. Mám z toho dobrý pocit.“(jva)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia