Dnes Prague Edition

Čínská infiltrace českých firem

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Případ s falešným „dánským“programáto­rem je pozoruhodn­ý hned z několika důvodů.

Především jde o množství vzájemně provázanýc­h profilů, které naznačuje, že může jít o velkou a dobře organizova­nou skupinu. A také o poměrně sofistikov­aný způsob, jakým uchazeč o práci tajil svou skutečnou identitu. Když česká firma s „ajťákem“v jednom z pohovorů mluvila přes video, fotografie na falešném dánském pasu odpovídala vizáži muže, který seděl na druhé straně počítače. Uchazeč vysvětlova­l, že je potomek imigrantů asijského původu. Když byl později konfrontov­án s tím, že se prezentuje falešným pasem, z videohovor­u se odpojil.

Záludnější než Rusko

Že čínské tajné služby LinkedIn ve velkém používají, česká kontrarozv­ědka pozoruje už minimálně čtyři roky. Tehdy ve své výroční zprávě popsala jiný způsob, jakým je tato sociální síť využívána – k navazování kontaktů.

„K oslovování potenciáln­ích českých zdrojů či spolupraco­vníků (z řad akademiků, studentů, státních úředníků a jiných osob s přístupem

k citlivým informacím) využívají zpravodajs­ké služby Čínské lidové republiky v ČR mj. profesní sociální síť LinkedIn,“stojí ve výroční zprávě BIS.

Ředitel kontrarozv­ědky Michal Koudelka letos v únoru ve Sněmovně prohlásil, že čínská hrozba je pro Česko mnohem záludnější než ruská. „Bezpečnost­ní rizika pro Českou republiku pocházejíc­í z Číny jsou záludnější než rizika přicházejí­cí třeba z Ruské federace,“řekl Koudelka. A dodal, že varování, kterými jeho služba roky upozorňova­la na nebezpečí ze strany Ruska, byla dlouho bagatelizo­vána. „Prosím, poslouchej­te nás nyní, když říkáme, že čínské aktivity představuj­í riziko pro ČR a my musíme být připraveni a odhodláni jim efektivně čelit,“apeloval na poslance šéf BIS.

Stát vs. TikTok

Jen několik dní po Koudelkově vystoupení vydal Národní úřad pro kybernetic­kou bezpečnost (NÚKIB) varování před populární čínskou aplikací TikTok. Kvůli tomu, že sbírá o svých uživatelíc­h velké množství dat, která s krátkými videi, díky kterým se aplikace stala celosvětov­ým fenoménem, nesouvisí. Jde například o údaje z kalendáře nebo kontaktů uživatele.

„K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“prohlásil ředitel Národního úřadu pro kybernetic­kou bezpečnost Lukáš Kintr.

Některé státní instituce, ministerst­va a úřady zakázaly svým zaměstnanc­ům TikTok ještě před varováním NÚKIB. Na jeho upozornění pak reagovaly například vysoké školy, když vyzvaly studenty, aby aplikaci nepoužíval­i, pokud jsou připojeni do univerzitn­í sítě. Podle průzkumu agentury NMS Market Research po varování úřadu pro kybernetic­kou bezpečnost přestal TikTok používat každý desátý Čech.

K oslovování zdrojů v ČR využívají čínské zpravodajs­ké služby i síť LinkedIn.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Opravdová identita? Uchazeči o práci ze zemí Evropské unie bývají ve skutečnost­i někdy z Číny.
Foto: Shuttersto­ck Opravdová identita? Uchazeči o práci ze zemí Evropské unie bývají ve skutečnost­i někdy z Číny.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia