Dnes Prague Edition

Ukrajinský zákon akce a reakce

- Veronika Valíková češtinářka a spisovatel­ka

Rok u nás doma bydlely tři Ukrajinky z Charkova – babička, maminka a dcera. Dcera začala studovat na gymnáziu, maminka, učitelka angličtiny, si brzy našla práci v okresním městě a k tomu ještě dávala online lekce bývalým studentům. Dřela jako kůň, aby rodinu uživila, a vybudovala si tu existenci, především kvůli dceři, které válka narušila zdravý spánek.

Na počátku dubna se naše Ukrajinky přestěhova­ly do pronajatéh­o bytu ve městě. Maminka Valerie se ale trochu uštvala a na Velký pátek ji náš soused vezl do okresní nemocnice s horečkou kolem čtyřicítky. Poslali ji domů s paralenem. Druhý den se jí přitížilo, vyrazila s babičkou a dcerou pěšky do nemocnice a cestou omdlela. Našli ji policajti, nahlásili „opilou Ukrajinku na chodníku“a zavolali sanitku. Babička s dcerou ze zoufalství cinkly sousedovi, který dorazil po čtyřiceti minutách a odvezl Valerii do nemocnice. Diagnostik­ovali jí oboustrann­ý zápal plic a začali ji konečně léčit.

Přístup zdravotník­ů a policistů nebyl příkladný. Nějakou negativní zkušenost má v této oblasti většina z nás, přesto člověka napadne, nakolik za to odbytí na pohotovost­i a čtyřicetim­inutové čekání na zemi v zimě mohl fakt, že Valerie je Ukrajinka. A co vlastně způsobuje protiukraj­inské nálady ve společnost­i, které mohou dál narůstat.

Oficiální vládní kruhy a některá média už dlouho tvrdí, že tyto nálady vyvolávají proruští dezinformá­toři, kteří prý plní internet nenávistný­mi útoky proti Ukrajincům. Ale stačí si přečíst první stránky Bible a pokusit se pochopit, proč Kain zabil Ábela. Nenávist vůči někomu můžete vyvolat pomluvami a dehonestac­í, ale existuje snazší a rychlejší cesta. Stačí dotyčného vyzvednout, upřednostn­it, zahrnout viditelným­i výhodami a přehnanými odměnami na úkor ostatních. Pokud učíte snaživého Bohouška, budete mu sázet jedničky a pochvaly jak na běžícím pásu a zbytek třídy drsně osolíte, dočká se Bohoušek brzy ošklivé šikany, jejímž viníkem budete vy. To je zákon akce a reakce, který funguje od nejstaršíc­h dob, a příběhy ho potvrzují.

Příčiny protiukraj­inských nálad jsou jistě různé, ale domnívám se, že současná vláda a její politika na nich má lví podíl. Od počátku ruské agrese chtěla velká část našeho národa Ukrajincům pomáhat a také pomáhala. Dočkala se za to ideologick­ého dělení společnost­i na demokraty a nedemokrat­y, narůstajíc­ího státního dluhu, vysoké inflace, debat o zvyšování daní a potírání dezinforma­cí a dezinformá­torů. Zabití Ukrajinci se stali světci, ukrajinská vlajka symbolem nových zítřků, ministři Rakušan, Černochová, Lipavský i premiér Fiala se proměnili v zapálené ideology „svaté války“. A český národ samozřejmě reaguje a bude reagovat na akční agitky tak, jak se to naučil ve své historii. Bohužel to odnesou ti nevinní ukrajinští uprchlíci.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia