Dnes Prague Edition

Po oscarové Dceři veze do Cannes Electru

- — Mirka Spáčilová

Za loutkové drama Dcera vyhrála posluchačk­a FAMU Darja Kaščejeva mimo jiné studentské­ho Oscara, nyní veze na festival do Cannes svou animovanou novinku Electra.

Navíc tam nepojede sama, do sekce filmových škol La Cinef byl totiž vybrán ještě hraný film Osmý den od jiného studenta FAMU, Petra Pylypčuka, což se v Cannes stává pouze výjimečně.

Poté, co Kaščejeva za Dceru sbírala pocty včetně nominace na Oscara, věděla, že od její příští práce se bude hodně očekávat. „Ale chci jít vždycky o kus dál a výš hlavně kvůli sobě, ne kvůli minulému úspěchu. Telefony z Hollywoodu sice nezvoní, jistý posun jsem však zaznamenal­a v tom, že Electru jsem už mohla točit v lepších podmínkách a že jsem se nebála oslovit velké osobnosti,“říká režisérka o snímku, ve kterém „rozhýbala“Zuzanu Částkovou, Zuzanu Stivínovou nebo Roberta Jaškówa.

Vypráví v něm barvitě stylizovan­ou moderní variaci na téma antického mýtu, jejíž hrdinka se v bizarních obrazech s použitím panenek či figurín vrací k oslavě svých desátých narozenin, poznamenan­é rozkolem rodičů.

Rebelie proti sektě

Také Osmý den si všímá generačníh­o napětí uvnitř rodin, a to na půdorysu setkání naboženské sekty chystající křest dítěte, proti jejímž pravidlům se vzbouří dospívajíc­í dívka a ke společnému útěku za svobodou zláká i svého váhavějšíh­o vrstevníka.

„Vyšel jsem z reálných událostí, respektive i z vlastních zážitků, takže Osmý den je pro mne hodně osobní,“přiznal Pylypčuk, který role teenagerů svěřil nehercům a jehož Osmý den pojí s Electrou rovněž téma objevování sexuality.

Dvojité zastoupení jedné školy na canneském festivalu sice není obvyklé, ale posluchači FAMU tam nebývají vzácnými hosty. Naposledy v sekci Cinéfondat­ion, nyní nazývané Le Cinef, soutěžily animované Rudé boty od Anny Podskalské, hraný titul Zuzany Kirchnerov­é Bába tu před lety dokonce zvítězil.

Martin Vandas ze společnost­i Maur Film slíbil, že se pokusí oba letošní studentské příspěvky mířící do Cannes předvést i domácímu publiku. „Připravuje­me pásmo, kde by Electru a Osmý den doplnily ještě jiné studentské práce a které by šlo do běžných kin,“prohlásil Vandas. Obě novinky vznikly za podpory Státního fondu kinematogr­afie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia