Dnes Prague Edition

Harry Hole je zpět. Jo Nesbo napsal Zatmění

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Třináctý příběh detektiva Harryho Holea je tady. Na dlouho očekávaný český překlad románu Zatmění čekali fanoušci s napětím. Oblíbený severský hrdina se v něm vrací z Los Angeles domů do Norska.

Podtitul nového románu zní: Měsíc se zalévá krví. Harry bude tentokrát vyšetřovat jako soukromý kriminalis­ta. Po návratu z Ameriky, kde bujaře holdoval alkoholu, má na krku vymahače dluhů a před sebou náročný případ vraždy dvou mladých žen. Obžalován z ní byl známý realitní magnát, skutečný pachatel však uniká. A Harryho postava má jen deset dní na to vše vyřešit.

Skrytá tvář LA

Harry Hole se proto rozhodne dát dohromady „tým odpadlíků“: zkorumpova­ného policistu, psychologa umírajícíh­o na rakovinu a bývalého taxikáře, který prodává kokain.

V rozhovoru pro iDNES.cz norský spisovatel ke svému rozhodnutí vyslat detektiva za oceán prohlásil: „Rozhodl jsem se tak, protože jsem v Los Angeles strávil hodně času a zjistil jsem, že je to vlastně fascinujíc­í místo. Když jsem byl malý, tak jsem věřil, že je to město bez ducha a charakteru... a ono je to úplně naopak. Je v něm tolik příběhů! Harry tam bude trávit hodně času v barech. Třeba v těch, do kterých chodil Charles Bukowski. Pozná tu skrytou tvář LA.“

Podle dostupné ukázky se čtenáři s mrtvolou setkají už v úvodu. „Sklonili pohled k mrtvému tělu mladé ženy ležícímu na jehličí. Kalhoty a spodní kalhotky měla stažené ke kotníkům, ale zip na tenké péřové bundě zapnutý. Její tvář – obrácená k hvězdnému nebi – se v záři světlometů, jež mezi stromy rozmístila výjezdová skupina kriminalis­tických techniků, zdála bílá jako křída. Líčidla na tváři se jí rozmazala, make-up jí patrně stekl a zaschl několikrát. Vlasy – odbarvené na chemickou blond – se jí lepily k jedné tváři. Rty měla napumpovan­é silikonem a falešné řasy jí z víčka nad zapadlým skelným okem trčely jako střešní přesah. Stejně tak jí trčely z víčka na druhé, tam ovšem oční bulva chyběla, zůstal po ní jen prázdný důlek,“píše Nesbo v Zatmění.

V angličtině později

Nejen v Česku kniha vychází až letos na jaře. Anglický překlad má zamířit do knihkupect­ví 23. května. Naopak na Slovensku už se dočkala překladu i audioknihy. Román Zatmění vydává nakladatel­ství Kniha Zlín.

Naposledy třiašedesá­tiletému autorovi vyšla v češtině sbírka Krysí ostrov a jiné povídky. V říjnu ji představil i v Praze, kdy mimo jiné s nadsázkou uvedl, že se často ráno probudí s nápadem v hlavě a se zvláštním pocitem, že díky myšlence na vraždu bude mít skvělý pracovní den. „Za výhodu spisovatel­ské kariéry považuji to, že můžu zůstat ráno v posteli o půl hodiny déle, přemýšlet a nazývat to prací,“řekl na úterním setkání s novináři v Praze, kde představil svoji novou knihu Krysí ostrov a další povídky.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Detektivův otec Spisovatel Jo Nesbo přišel s novým románem o oblíbeném severském kriminalis­tovi.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Detektivův otec Spisovatel Jo Nesbo přišel s novým románem o oblíbeném severském kriminalis­tovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia