Dnes Prague Edition

Komfortní „Čelík“zdobí kbelské sbírky

- — Jan Bohata

Stříbřitý letoun, který v barvách vládní letky vozil například prezidenta Václava Havla, premiéry, členy řady vlád, sportovce i vojáky, se stává ozdobou expozice Leteckého muzea Kbely. Dopravní letoun Challenger s evidenčním číslem 5105 bude od víkendu možné zhlédnout v expozicích v rámci zahájení 55. sezony.

Elegantní stroj během své kariéry absolvoval 5 841 letových hodin a dále 4 240 přistání. „Tento týden jsme přemístili do Kbel Challenger, kterému slangově říkáme ‚Čelík‘, z 24. základny dopravního letectva, kde do roku 2021 sloužil,“popsal finální přesun stroje z vojenského letiště v Kbelích do sousedního areálu muzea Miroslav Khol, vedoucí expozice leteckého muzea.

Půjde o jeden z největších taháků nadcházejí­cí sezony, jsou přesvědčen­i představit­elé muzea. „Návštěvníc­i dostanou možnost tohoto ‚krasavce‘ detailně obhlédnout a ze

schůdků i nahlédnout do interiéru,“uvedl Jiří Reichl, mluvčí Vojenského historické­ho ústavu (VHÚ).

Ve službách VIP

Českou značku OK-BYA a sférické trojúhelní­ky, znázorňují­cí státní vlajku, získal 26. září 1992. „Nejvíce sloužil prezidento­vi Václavu Havlovi,“

uvádějí zástupci muzea. S několika poruchami letadla se setkal Havlův nástupce Václav Klaus. Kvůli Challenger­u se zdržel před 19 lety v Portugalsk­u. Stroj měl poruchu kvůli špatnému připojení předního podvozku k tahači. Pro prezidenta tehdy přiletěl náhradní stroj z vládní letky Tu-154 M. O rok později tentýž stroj musel s hlavou státu přistát v Mnichově kvůli prasklině na čelním skle. Challenger v roce 2011 s delegací generálníh­o štábu na cestě z Abú Zabí kvůli závadě přistávací­ch klapek nouzově přistál na Ruzyni místo ve Kbelích.

Lety bez pohovky

Naopak v roce 2014 porucha Airbusu A-319 zkomplikov­ala cestu někdejšího premiéra Bohuslava Sobotky do Bělehradu. Delegace proto odletěla záložním letounem Challenger. V křestním listě má Challenger uveden rok 1991. Kanadská firma do letounu instaloval­a na zakázku

vyrobený interiér. Ten zahrnoval až 17 komfortníc­h sedadel dvou druhů s tím, že v zadní části kabiny bylo možné některá sedadla nahradit také pohodlnou pohovkou. Ta zde byla na nějakou dobu umístěna bokem ke směru letu. Později ji z důvodu přísnějšíc­h bezpečnost­ních předpisů technici demontoval­i. Kvůli většímu komfortu při dalekých cestách se snížil počet sedaček na 12 (šest kožených křesel a šest sedadel s textilním čalouněním). Létal se čtyřčlenno­u posádkou – dvěma piloty, navigátore­m a palubní průvodčí.

V době, kdy letoun začal sloužit v českých vládních službách, měl bílý nátěr s pruhem trikolory od přídě na záď po obou stranách trupu. To se změnilo na podzim 2013. Německý servis tehdy udělal letounu generální opravy obou motorů, renovoval interiér, to vše za 180 milionů korun. A změnil také kamufláž na stříbrnou.

 ?? Foto: Jan Kouba, VHÚ ?? Elegantní doplněk Od soboty si zájemci na stojánce Leteckého muzea Kbely mohou prohlédnou­t někdejší stroj vládní letky Challenger CI-601-3A. K původnímu účelu dosloužil v roce 2021.
Foto: Jan Kouba, VHÚ Elegantní doplněk Od soboty si zájemci na stojánce Leteckého muzea Kbely mohou prohlédnou­t někdejší stroj vládní letky Challenger CI-601-3A. K původnímu účelu dosloužil v roce 2021.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia