Dnes Prague Edition

Trendy: bublinky na ledu. A po celý rok

-

Pijete sekt jen na silvestra nebo při slavnostní­ch příležitos­tech? Pak jste zaspali, protože novým trendem je „bouchnout bubliny“kdykoli – v zimě i uprostřed parného léta. „Pití šumivého vína se postupně rozkládá do celého roku,“potvrzuje Ondřej Beránek, ředitel Bohemia Sektu, který do firmy nastoupil už v roce 1998. „Nejprve jsme uvedli na trh letní sekt s jahodou a tančící brusinky. Pak jsme roku 2020 přišli s Bohemia Sekt Ice v bílé matné lahvi, který se podává s ledem. Měl obrovský úspěch. V roce 2022 k němu přibyl růžový Ice Pink.“

Jaké další trendy jste zaznamenal­i?

Posledních pár let roste obliba italského prosecca, což je fajn, protože i to učí lidi pít bublinky celoročně. Dalším trendem je bílá a růžová nealkoholi­cká verze šumivého vína, které vyrábíme už od roku 2007.

Kdo je pro vás největší konkurence?

Asi zahraniční sekty. Tichá vína lidé vybírají podle odrůdy a ceny, šumivá podle značek. V 90. letech byla naše značka občas napodobová­na, což nám kazilo dobrou pověst, ale to už se teď neděje.

Jaké profese jsou pro výrobu sektu potřeba?

Nejvíce tu máme dělníků potravinář­ské výroby – pro obsluhu stáčecích linek, která ještě není úplně specializo­vaná, a pak už pro odbornější práci ve sklepě. Vinohradní­ků, starajícíc­h se o vinice, je nedostatek – je to náročná práce, navíc zaměstnání v zemědělstv­í dnes není „cool“. Další profesí je vedoucí výroby šumivých vín – sklepmistr. Takových odborníků v České republice mnoho není...

Je o práci ve vaší firmě zájem?

Ano, lidé na silnou značku slyší. Snažíme se o rodinnou atmosféru, vycházíme zaměstnanc­ům vstříc ohledně úvazků i nabídky benefitů. Čtvrtina jich tu pracuje přes 20 let, někteří odcházejí do penze i po 45 letech.

S jakými výzvami se v současné době potýkáte?

Hodně podražily lahve, stojí dvakrát víc než před rokem, také ceny hnojiv na vinice jsou vyšší. Vracet lahve na sekt je problemati­cké, jsou pokryty tenkou, neviditeln­ou vrstvou kovu – a ta když se naruší, nelze lahev znovu použít. Nedávno jsem na veletrhu viděl papírové lahve na víno – takové menší tvarované bag-in-boxy, lehké a z 94 procent z recyklovat­elných materiálů. Kdo ví, zda to je budoucnost. Čeká nás hodně výzev: musíme vyrábět šetrně, ale ne moc draze, zvládnout klimatické změny na vinohradec­h a optimalizo­vat prodejní síť – nejvíce se prodá přes řetězce, ale chceme posílit i naše vinotéky a také e-shop osobnivino­teka.cz, jemuž se dlouhodobě daří... (yzk)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia