Dnes Prague Edition

Dva dny, dvě masové vraždy. Srbsko děsí útoky na školách

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Něco takového si zvykli Srbové vídat jen na zpravodajs­tví ze vzdálených Spojených států. Během dvou dnů tam zahynulo při dvou téměř identickýc­h útocích střelnou zbraní na školách celkem 17 lidí a dvě desítky jich bylo zraněno.

Při čtvrtečním útoku ve městě Mladenovac zastřelil útočník na školním dvoře osm lidí. Tragédie se odehrála jen pouhý den poté, co 13letý student v Bělehradě zastřelil osm žáků a také jednoho muže ostrahy. Kvůli nízkému věku nemůže být stíhán.

A to není vše. První z útoků inspiroval i 18letého mladíka v sousední Bosně, který napodobení­m smrtelné střelby vyhrožoval. Na sociálních sítích se dopouštěl šikany a vyhrožován­í.

Inspirace prvním zločinem byla u dalších příprav zřejmá.

Jak se to vše mohlo stát? Nikdo v Srbsku to rozhodně nečekal. Prezident Aleksandar Vučić označil střelbu za akt terorismu. Slíbil zpřísnit

zákony o držení zbraní a zvýšit také pokuty za jejich nelegální držení. „Zdvojnásob­íme pokuty za nelegální držení zbraní,“ujistil Vučić.

Srbsko má přitom už dnes docela přísné tresty za nelegální držení zbraní. Po tragických balkánskýc­h válkách, které zmítaly regionem v 90. letech, je země zaplavena statisíci nelegálně držených zbraní. Co s tím?

Prezident Vučić se vyslovil pro dvouleté moratorium na vydávání nových zbrojních pasů. Zároveň oznámil, že nejpozději do roka by měl být na každé škole nejméně jeden policista.

„Doteď naše policie chodila do škol jen na kontroly. Získáme 1 200 nových policistů a tisícovku pošleme do škol tak, aby v každé byl přítomen jeden,“uvedl Vučić. „Musíme uklidnit rodiče,“citoval hlavu státu bělehradsk­ý list Politiko.

V samotném Bělehradě je podle něj 331 škol, v každé z nich bude sedět jeden z policistů, aby dětem zaručil bezpečnost.

Problém samotný je ale širší. Vyplývá podle vlády z toho, že mezi Srby zůstalo z období balkánskýc­h válek z 90. let nesmírné množství nelegálníc­h zbraní.

Jen loveckých pušek vlastní ve zhruba sedmimilio­novém Srbsku okolo 400 tisíc lidí. Všichni by teď podle prezidenta měli projít náročnými testy, aby se riziko budoucích podobných útoků výrazně snížilo. Vlastníci zbraní budou muset projít náročnými prověrkami, s kompetentn­ím lékařským a psychologi­ckým vyšetřením.

Srbské ministerst­vo vnitra současně nabídlo všem vlastníkům nelegálníc­h zbraní beztrestno­st, pokud během měsíčního moratoria odevzdají všechny své nepovolené zbraně. „Provedeme kompletní odzbrojení Srbska,“slibuje Vučić.

 ?? Foto: ČTK ?? Zbyl jen smutek Kytice za zavražděné spolužáky.
Foto: ČTK Zbyl jen smutek Kytice za zavražděné spolužáky.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia