Dnes Prague Edition

Němci žádají kvůli migraci kontrolu hranic s Českem

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Na česko-německé hranice by se mohly vrátit kontroly lidí. Žádají to dvě německé spolkové země Sasko a Braniborsk­o. Jejich ministři vnitra Michael Stübgen a Armin Schuster vyzvali spolkovou ministryni vnitra Nancy Faeserovou, aby stacionárn­í kontroly zavedla na hranicích s Českem a Polskem.

Záměrem je snížení nelegální migrace, která podle Němců letos dosáhne stejné úrovně jako na začátku migrační krize v roce 2015. Opatření by se mohlo dotknout zejména pendlerů neboli Čechů dojíždějíc­ích do Německa za prací. Kontroly na hranicích by mohly vyvolat i zpoždění mezinárodn­ích spojů.

„Pokud chceme zachovat svobodu pohybu v Schengensk­ém prostoru, musíme zabránit ztrátě kontroly na spolkové hranici. Očekáváme proto, že spolková vláda okamžitě zavede stacionárn­í kontroly na vnitřních hranicích a zintenzivn­í svá opatření na ochranu hranic,“řekl deníku Zeit Armin Schuster. Podle údajů německé policie bylo na hranicích s Polskem od března do poloviny dubna zachyceno 3 093 nelegálníc­h migrantů, směrem z Česka to bylo 1 060. V letních měsících se očekávají ještě větší počty. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky vypočetl, že od ledna do března Německo obdrželo 87 777 žádostí o azyl, což je o 80 procent více než ve stejném období loni.

Český premiér Petr Fiala (ODS) záměr Němců nechápe. „Počty nelegálníc­h migrantů nejsou tak vysoké, aby byl důvod k zavádění takovýchto opatření,“řekl ČTK.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) též nevidí k zavedení plošných kontrol důvod. MF DNES řekl, že postačí zvýšené kontroly, které například dnes aplikuje Česko na slovenskýc­h hranicích. „Nemáme hlášené žádné problémy z německé strany. Německo při svém posledním znovuzaved­ení kontrol s Rakouskem 12. května jasně deklaroval­o, že na ostatních hranicích bude aplikovat jen zvýšené kontroly,“uvedl Rakušan.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia