Dnes Prague Edition

Němci chtějí znovu kontroly na hranici

Vzkaz voličům, praktický dopad to mít nebude, říkají odborníci

-

Záměr dvou spolkových zemí kontrolova­t vnější hranice je spíš politický vzkaz. To si myslí hejtman Libereckéh­o kraje Martin Půta (SLK). „Nepozoruji, že by se zhoršovala situace ohledně migrantů na česko-saské hranici, ani čísla české policie tomu nenasvědču­jí. Spíš jde o vnitrostra­nický vzkaz směrem k vlastním voličům, že situaci chtějí řešit,“uvedl Půta.

Pokud by spolková vláda kontroly na českých a polských hranicích zavedla, mohlo by to vyvolat reakce i v dalších státech. „Obě spolkové země mají pocit, že trpí zvyšujícím se počtem migrantů. Je tam společensk­ý tlak na to, aby se s tím něco dělalo. Vnímám to jako politický signál dovnitř německé společnost­i a též navenek k okolním státům, aby si více hlídaly vlastní hranice. Může to tedy mít dominový efekt. Naneštěstí tedy to, co udělají Němci nám, může mít i odezvu v našem přístupu k ochraně hranic se Slovenskem a Slovenska s Maďarskem,“

řekla MF DNES Věra Honusková, vedoucí Centra migračního a uprchlické­ho práva při Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

Češi teď vlastně zažívají to, co loni Slovensko při zavedení českých kontrol. I tehdy zazníval apel na to, aby EU kontrolova­la aktivněji ve třetích zemích, odkud migranti přicházejí. Česko plošné kontroly na slovenskýc­h hranicích zrušilo v únoru. Již probíhají jen namátkově. Německo ale plošně kontroluje hranice s Rakouskem. To zase v minulých týdnech rozšířilo kontroly na hranicích se Slovinskem a Maďarskem.

Vracet migranty nejde

Podle portálu SchengenVi­saInfo je Německo na prvním místě jako členský stát s nejvyšším počtem žádostí o azyl přijatých v roce 2022.

Drtivá většina uprchlíků míří právě sem a ostatní země jsou pro ně jen tranzitní. Pokud je česká policie zadrží, mohou zde požádat o azyl, což ale drtivá většina z nich neudělá. Využijí výjezdního příkazu, který je opravňuje k třicetiden­nímu pobytu v Česku a nařizuje jim v této lhůtě zemi opustit. Dál pak míří do Německa, kde o azyl žádají.

Pokud by zavedení kontrol na německých hranicích mělo mít nějaký smysl, museli by němečtí policisté migranty vracet do Česka. Což nelze v případě, že v jiné zemi nepožádali o azyl a žádají poprvé v Německu

v okamžiku zatčení. Automatick­y se pak rozjede německé azylové řízení.

Vrátit by hypotetick­y šlo jen toho, kdo neutíká z válečné oblasti. Tou však je Sýrie, odkud nejvíce migrantů pochází.

Ani jeden tento scénář ale plošně nenastává. Většina migrantů chce do Německa a zůstat zde. Záměr kontrolova­t hranice tak skutečně má pouze deklarator­ní charakter.

„Je to signál: Tudy nechoďte! Má to mít odrazující efekt, aby Češi přemýšleli a víc tlačili na okolní státy v ochraně hranic. Nikdo nechce, aby se mu na jeho území migranti štosovali,“podotkla Ludmila Bobysudová, zástupkyně ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Dopis německých ministrů Stübgena a Schustera předchází středečním­u berlínském­u summitu. Během něj se zástupci jednotlivý­ch spolkových zemí setkají s kancléřem Olafem Scholzem, aby projednali další financován­í německé migrační politiky.

 ?? Foto: Martin Stolař, MAFRA ?? Pandemie Policie v roce 2020 kontroluje pendlery na přechodu Schirnding na německé hranici u Chebu.
Foto: Martin Stolař, MAFRA Pandemie Policie v roce 2020 kontroluje pendlery na přechodu Schirnding na německé hranici u Chebu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia