Dnes Prague Edition

Dojatý král Karel III.

Panovníka i lidi v ulicích při korunovaci přemáhaly emoce

- Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a iDNES.cz v Londýně BRITSKÁ KORUNOVACE

Slzy dojetí, všudypříto­mné davy, téměř nepřetržit­ý déšť a zároveň nadšení všech čekajících podél korunovačn­í trasy, že mohli být „u toho“.

Na druhé straně sobotu coby den slavnostní korunovace britského krále Karla III. provázel také nezájem a radost z toho, že o víkendu budou v rámci oslav déle otevřené hospody.

Už při počáteční cestě z Buckingham­ského paláce do Westminste­rského opatství v sobotu dopoledne byl Karel III., jedoucí ve zlatém kočáře s královnou chotí Camillou, viditelně dojatý. Stejně jako poté během samotného obřadu ve Westminste­rské katedrále.

Není divu: na tento den se Charles, coby nejstarší syn loni zesnulé královny Alžběty II., připravova­l celý svůj život. Zejména poslední roky pak pečlivě nacvičoval každý detail tohoto pro něj nejdůležit­ějšího dne.

K dojetí jistě přispíval i pohled na zástupy lidí, kteří se přijeli podívat z celé Británie i celého světa. Přes chladné počasí a déšť jej v každém úseku jeho dvoukilome­trové cesty do katedrály přítomní hlasitě zdravili a mávali britskými vlajkami nebo jeho podobiznou, vyobrazeno­u na nejrůznějš­ích předmětech.

Vedle toho, že jde v osobní rovině o nejvýznamn­ější den nyní už krále Karla III., jde o den důležitý také pro monarchii a celý Commonweal­th.

Na znamení respektu a toho, že s nimi království i do budoucna počítá, lemovaly korunovačn­í trasu vlajky 56 států a území historicky spojených s britskou korunou.

Několik dní v dešti

Ti, kdo nechtěli několik dní čekat podél trasy nebo si ještě v noci z pátku na sobotu zkoušet najít místo poblíž průvodu, mohli sledovat procesí na velkoplošn­ých obrazovkác­h po celé zemi včetně nedalekých londýnskýc­h parků St. James Park a Hyde Park.

Korunovačn­í trasu v sobotu uzavřely po celé její délce zátarasy, ani to ale nebránilo davům lidí v centru města ve snaze najít vyvýšené místo, aby se jim podařilo zahlédnout alespoň střechu Karlova zlatého kočáru.

Proč to ale dělají? Co z toho mají, jaké jsou jejich důvody a motivace? Počasí bylo obzvlášť v sobotu chladné a deštivé, pro všechny přítomné v ulicích to navíc byla značná investice časová a pro mnohé i finanční.

Na otázku, proč chtějí korunovačn­í průvod a krále za každou cenu vidět osobně a přímo z místa, pak ve většině případů všichni odpovídají stejně: „Chceme být součástí dějin. Chceme být u toho, když vzniká historická událost. Chceme mít životní zážitek.“

Svou roli hrála také fascinace náročným obřadem a dlouhými přípravami či karnevalov­ý ráz celého průvodu v historický­ch oděvech s koňmi a zlatými kočáry. Někteří přišli v jeho nelehké roli podpořit také přímo Karla III. Procesí ale mnohé lákalo víc než král samotný.

Fotky Diany a „Bůh vás spasí“

Ve srovnání s předchozí korunovací královny Alžběty II. v roce 1953 průvod pokračoval kratší trasou podél vládních budov a premiérské­ho sídla v Downing Street po třídě Whitehall až k Westminste­rskému opatství, kde arcibiskup z Canterbury provedl korunovačn­í obřad.

Zatímco majestátní katedrála byla plná pozvaných hostů ve slavnostní­ch oděvech a kloboucích, nedaleko odtud se konaly týž den i protesty.

„Karel není můj krá3“,„korunovaci si strčte...“, „Británie republikou“nebo také „král je Elvis“, provolával­y na Trafalgars­kém náměstí před budovou Národní galerie asi dvě stovky do žluta oděných britských republikán­ů. Monarchie je pro ně zbytečně drahý a nepotřebný přežitek a živit královskou rodinu pro ceremoniál­ní účely jim nedává smysl.

K vidění bylo před začátkem procesí také několik portrétů zesnulé princezny Diany, Karlovy první manželky a matky následníka trůnu prince Williama. A přítomných davů také využily skupiny křesťanský­ch kazatelů přesvědčuj­ící procházejí­cí o tom, že Bůh je spasí.

Na bezpečnost v Londýně dohlíželo třicet tisíc policistů od městských až po vojenské policisty procházejí­cí ulicemi s automatick­ými

zbraněmi. „Naše tolerance k jakýmkoli provokacím bude v sobotu extrémně nízká,“varoval předem Scotland Yard.

Již v sobotu dopoledne pak policie zadržela více lidí, kteří podle ní narušovali veřejný pořádek a představov­ali možné bezpečnost­ní riziko. V Británii to byla největší ceremoniál­ní vojenská operace za poslední desítky let.

Mladé zajímaly bary

Řada z těch, kdo si vystáli místo poblíž korunovačn­ího procesí, byla ve středním a vyšším věku. Mladí

Britové naopak korunovaci příliš neprožíval­i a měli spíše radost z toho, že o korunovačn­ím víkendu hospody a bary zůstaly otevřené o dvě hodiny déle, tedy až do dvou hodin do rána. Obvykle totiž mají zavírací doby o půlnoci, pokud nemají zvláštní a drahou licenci. I v takovém případě jsou ale otevřené jen do dvou do rána.

Nikdo z dotázaných lidí ve věku do čtyřiceti let se korunovačn­í slavnosti nijak neúčastnil.

„Neviděl jsem z toho ani minutu,“řekl po korunovaci 34letý Londýňan Thomas.

„Zůstal jsem doma, pustil jsem si televizi s přenosem, ale to je všechno. Chápu, že je to velká událost, ale osobně to zas tak neprožívám,“říkal také 35letý Albánec Fitim, ačkoli v Londýně žije už sedmnáct let a Británii považuje za svůj domov.

Na korunovačn­í víkend se sice plánovaly nejrůznějš­í oslavy a akce, ty ovšem s oficiální událostí souvisely jen podle jména. V pozvánkách byl často vyobrazen symbol královské koruny, ale o krále a monarchii v nich vůbec nešlo.

Také místní média zveřejňova­la různé možnosti a inspiraci, jak alternativ­ně naložit s víkendem a pondělním volným dnem, který byl kvůli korunovaci mimořádným státním svátkem.

Co měli tedy Britové také v plánu? Budu radši v posteli háčkovat. Potřebuju vyplít zahrádku. Zasadím hrášek a fazole. Z těch si poté – podle oficiálníh­o receptu Buckingham­ského paláce, který fazole obsahuje – budou alespoň moci vyrobit korunovačn­í quiche.

 ?? Anna Boháčová Foto: 5x Anna Boháčová, MAFRA ?? Fotoreport­áž MF DNES z korunovace v Londýně:
Malá show Zdravice královské rodiny lidu z balkonu Buckingham­ského paláce doprovázel i průlet letounů královskéh­o letectva. Mělo jich být 60, ale jejich počet byl kvůli nepřízni počasí velmi omezen.
Anna Boháčová Foto: 5x Anna Boháčová, MAFRA Fotoreport­áž MF DNES z korunovace v Londýně: Malá show Zdravice královské rodiny lidu z balkonu Buckingham­ského paláce doprovázel i průlet letounů královskéh­o letectva. Mělo jich být 60, ale jejich počet byl kvůli nepřízni počasí velmi omezen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Dešti navzdory U zábran lemujících korunovačn­í cestu panovala za každého počasí dobrá nálada, někteří příznivci královské rodiny započali s oslavami již večer před samotnou korunovací.
Za králem! Po návratu Karla III. zpět do paláce byla zpřístupně­na samotná korunovačn­í cesta „The Mall“, kterou lidé využili jako nejkratší cestu k následnému pozdravu krále.
Dešti navzdory U zábran lemujících korunovačn­í cestu panovala za každého počasí dobrá nálada, někteří příznivci královské rodiny započali s oslavami již večer před samotnou korunovací. Za králem! Po návratu Karla III. zpět do paláce byla zpřístupně­na samotná korunovačn­í cesta „The Mall“, kterou lidé využili jako nejkratší cestu k následnému pozdravu krále.
 ?? ??
 ?? ?? Na balkoně Princ William se svojí chotí Kate hovoří s čestnými pážaty: princem Georgem, Nicholasem Barclayem a Oliverem Cholmondel­eyem.
Na balkoně Princ William se svojí chotí Kate hovoří s čestnými pážaty: princem Georgem, Nicholasem Barclayem a Oliverem Cholmondel­eyem.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia