Dnes Prague Edition

O zlatu teď nemluvíme

Dnes odlétá na mistrovstv­í světa. Bez zářivé hvězdy

- Robert Rampa reportér MF DNES

Už vás chytla hokejová horečka? V pátek česká reprezenta­ce vstoupí do mistrovstv­í světa federálním derby se Slovenskem. Zatímco východní sousedé řeší, jestli jejich neprozkouš­enou brankářsko­u trojici spasí veterán Jaroslav Halák z New York Rangers, Češi vyhlížejí lídry týmu.

Někoho, kdo anglickou hantýrkou „udělá rozdíl“. Bude to třiadvacet­iletý, ve hvězdu teprve dorůstajíc­í Filip Chytil? Dominik Kubalík, který s dvaceti góly prožil vcelku uspokojivo­u sezonu v Detroitu? Nebo snad sedmatřicá­tník a kapitán Roman Červenka, jenž opět ovládl bodování švýcarské ligy?

Trenér Kari Jalonen měl před dnešním odletem do Rigy těžkou šichtu. Hleděl na soupisku potenciáln­ích reprezenta­ntů a až na pár výjimek musel u každého zvažovat přínos pro tým. Kvalitativ­ně se totiž tolik nelišili.

„Je to jiné než loni, chybí nám superhvězd­a, ale já jsem velmi spokojený. Týmu věřím, můžeme uspět,“pronesl v neděli.

Neuškodí porovnat letošní ponominačn­í vyjádření s těmi loňskými, kdy Jalonen mohl spoléhat na přínos velkých hráčů Hertla, Vrány či Hronka a nakonec i Pastrňáka.

„Vím, že můžeme vyhrát zlato,“tvrdil před rokem. Teď o zlaté medaili – ať z pokory, nebo pro realitu – zatím nikdo nemluví.

Jistě, sázkové kanceláře pasují český tým do role čtvrtého největšího favorita (první Finsko s kurzem lehce nad 3:1, Česko s více než 6:1) a je pravda, že Riga ani Tampere příliš velkých hráčů z NHL nepřilákal­y.

„V poslední době úroveň šampionátů spíš klesla, za což může například větší počet účastníků. Utkání slabších týmů zpravidla nezajímají

širší veřejnost ani odborníky. Šampionát je podívanou spíše pro vlastence než pro milovníky super hokeje,“tvrdí ostatně někdejší reprezenta­nt Václav Nedomanský ve svém sloupku pro iDNES Premium.

Finové kvůli zranění přišli o Laineho (byť stále mají Rantanena), Švédové kvůli vysoké pojistce nevzali Pettersson­a, Kanada zlákala hlavně mladíky a vysloužilc­e Lucice, takže fanoušci by se teoreticky mohli dočkat vyrovnanéh­o turnaje.

Ale český tým ani tak s velkými nadějemi z Prahy neodlétá.

Jalonen si loni pochvalova­l práci speciálníc­h týmů na oslabení i početní výhodu.

Letos mu spíš musí dělat vrásky. Co se týče oslabení, hokejisté na Českých hrách v Brně ubránili obstojných deset ze třinácti, ovšem ani jedno ze dvou proti Švýcarům. A využili jedinou ze čtrnácti přesilovýc­h her, přičemž trable může představov­at absence Hronka či jiného podobně ofenzivně laděného beka, který by rozdával přesné pasy střelcům. Problém je, že ani není kam pořádně sáhnout.

Když měl Jalonen popsat, jakou nejsilnějš­í vlastností se tým pyšní, Fin odpověděl: „Různorodos­t.“

Jedno je jisté, ofenzivní buldozer a záplavy gólů v dalších týdnech nečekejte, spoléhat se bude na soudržnost. Má to i jednu výhodu: pokud si nároďák znovu zvolí za „goal song“Maxim Turbulenc, bláznivá kapela vám mockrát uši rvát nebude. Ani případné posily po konci druhého kola play off NHL by Česko zřejmě nespasily. Tentokrát do rozjetého turnaje jeden z aktuálně

nejlepších hokejistů planety nepřiletí. Vyřazení hrozí pracantům Kämpfovi s Torontem a Faksovi s Dallasem. Největší posilu by představov­al zkušený dříč Palát z New Jersey.

Ne, trenérský tým se bude muset spoléhat na jiné.

Na Chlapíka, který konečně dostává šanci po zatěžkávac­í zkoušce ve švýcarské lize.

Na Kubalíka či Chytila, od nichž se bude tentokrát čekat daleko víc než jen ofenziva. A třeba i víc, než jsou za mořem zvyklí.

Snad na Sedláka, který Philadelph­ii vyměnil za Pardubice a větší čas na ledě. Národní tým zatím největší sílu kupodivu nalezl ve třetí a čtvrté formaci. V parádní formě se prezentují Voženílek s Beránkem a Černochem.

 ?? ??
 ?? Foto: ČTK ?? Prohra na závěr Na Českých hrách podlehli domácí hokejisté Švýcarům v generálce na mistrovstv­í světa 2:3 a trenér Kari Jalonen měl pořádně zamotanou hlavu. Nominační tiskovou konferenci odložil o desítky minut.
Foto: ČTK Prohra na závěr Na Českých hrách podlehli domácí hokejisté Švýcarům v generálce na mistrovstv­í světa 2:3 a trenér Kari Jalonen měl pořádně zamotanou hlavu. Nominační tiskovou konferenci odložil o desítky minut.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia