Dnes Prague Edition

Bonus 4,9 milionu pro šéfa pošty

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Česká pošta za loňský rok zvýšila ztrátu na 1,75 miliardy korun z předchozíc­h 681 milionů korun. Chystá se rušit pobočky a propouštět. Přesto dnes již bývalý generální ředitel Roman Knap opouštěl tento státní podnik s hezkými pár miliony korun v kapse.

MF DNES to zjistila z odpovědí na žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Podle nich totiž bývalý generální ředitel České pošty získal odchodné ve výši 3 649 518 korun hrubého. K tomu mu bylo v loňském roce vyplaceno v pohyblivé složce mzdy 1,25 milionu korun hrubého. Pohyblivá složka se přitom vyplácí podle splnění úkolů k základnímu platu, který v případě Knapa činil 332 500 korun hrubého měsíčně.

Za co konkrétně si dnes již bývalý generální ředitel peníze navíc zasloužil? „Část pohyblivé složky mzdy v loňském roce jsem získal za vypracován­í strategie transforma­ce České pošty a její schválení Dozorčí radou (to byla podmínka). Za hospodářsk­ý výsledek to byla nula. Odchodné mi bylo vyplaceno přesně podle smlouvy, žádná mimořádná odměna navíc ani konkurenčn­í doložka součástí smlouvy není a nic mi proplaceno nebylo,“uvedl pro MF DNES Roman Knap.

„Podle mých informací dostal pan Knap jen to, na co měl nárok podle smlouvy, kterou podepsal za mého předchůdce v roce 2018,“sdělil MF DNES ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Jeho resort je zřizovatel­em České pošty.

Odbory i opozice ale vyplacení bonusů kritizují. „Poslední týdny dostávám spousty mailů od řadových zaměstnanc­ů pošty, kteří buď přišli o práci, nebo jim krátí úvazky a oni budou mít velké problémy vyjít s platem. Ve světle toho mi takové bonusy pro ředitele přijdou až nemravné,“ řekla stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzo­vá (ANO). „Neměl by dostat nic. Ba naopak. Mělo by být podáno trestní oznámení,“rozčiloval se i Evžen Dvorský, předseda Odborového hnutí zaměstnanc­ů České pošty, a znovu poukázal na neutěšenou ekonomicko­u situaci podniku.

Odbory právě teď řeší hromadné výpovědi stovek zaměstnanc­ů, které se Česká pošta v rámci restruktur­alizace rozhodla propustit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia