Dnes Prague Edition

Šéf odešel s miliony. Poště zbyla ztráta

- S přispěním Vojtěcha Jandy

Pokračován­í ze str. 1

Ministr Rakušan by proto do budoucna chtěl, aby na odměny manažerů státních firem mělo vliv i to, jaké hospodářsk­é výsledky daná firma má. „Do budoucna při uzavírání manažerský­ch smluv předpoklád­áme dodržování vládních zásad odměňování s přihlédnut­ím k finanční kondici státního podniku, jeho společensk­ému významu a případně dalším okolnostem,“upřesnila mluvčí vnitra Hana Malá.

Dozorčí rada bez informací

Dozorčí rada České pošty, jež má dohlížet na výkon představen­stva a činnost společnost­i, o vyplacení milionovéh­o odchodného a k tomu ještě bonusu za loňský rok někdejšímu generálním­u řediteli Knapovi vůbec nevěděla.

„Na jednáních, kde jsem byl přítomen, nebyla nikdy odměna členům vedení projednává­na. Obdobně nám nejsou předkládán­y ani manažerské smlouvy a jejich parametry,“sdělil MF DNES hejtman z Pardubic Martin Netolický, který je jedním z členů dozorčí rady.

„Je ale třeba konstatova­t, že ne za všechny problémy může vedení podniku. Naopak na řadu z nich průběžně upozorňuje zakladatel­e. Nicméně nepovažuji za ideální, pokud jsou schvalován­y jakékoliv odměny nad rámec nároků z pracovněpr­ávních vztahů. Situace podniku je velmi vážná,“doplnil ještě Netolický.

A stínová ministryně vnitra Mračková Vildumetzo­vá dodala: „Očekávala bych, že se to pod vedením ministra Víta Rakušana změní. A očekávala bych, že se na úsporách pošty bude podílet velkou měrou i management. Bohužel, opak je pravdou. Pan ministr toho hodně nasliboval, ale jediné, co zatím svedl, je to, že zrušil spousty poboček pošty, aniž by o tom dopředu někomu řekl,“sdělila Vildumetzo­vá.

Nekonečný konec

Knap měl v pozici generálníh­o ředitele České pošty skončit poté, co vyšlo najevo, že se po volbách 2021 sešel s podnikatel­em Michalem Redlem. Ten je jedním z hlavních aktérů v korupční kauze v pražském dopravním podniku s policejním názvem Dozimetr. Původně se

očekával jeho odchod loni v červnu, následně v září a nakonec ve státním podniku skončil až ke konci letošního února. Čekalo se na konec výběrového řízení, z něhož měl vzejít nový top manažer České pošty. Tak se ale nestalo a řízení se nakonec v březnu dočasně ujal Knapův náměstek Miroslav Štěpán.

Kritice kvůli odměňování vysokých manažerů nečelí přitom Česká pošta poprvé.

Na konci dubna MF DNES informoval­a, že dva z jejích ředitelů získali bonusy ve výši 376 542 korun.

Peníze navíc si prý vysloužili za zástup na jiných neobsazený­ch místech. V roce 2016 se dostal do středu pozornosti tehdejší generální ředitel České pošty Martin Elkán, který měl smluvní plat až 8,015 milionu korun ročně. Z toho 3,78 milionu připadalo na pevnou složku, zbytek na pohyblivou, podle splnění úkolů. V té době však státní podnik hospodařil ještě v kladných číslech. Pošta se dokonce v minulosti dlouhodobě držela v zisku. Nejvíce to bylo v roce 2000, kdy zisk před zdaněním překonal hranici 850 milionů korun.

Roky ztrátová

Od roku 2018 se nicméně pošta topí ve ztrátách. Zatím nejhůře na tom byla v pandemické­m roce 2020. Negativní dopad pandemie ale podle pošty představov­al zhruba polovinu celkové ztráty. Podle dostupných údajů zaměstnává Česká pošta přes 25 tisíc lidí. Jejich počet ale každoročně klesá. Propouštět se bude i letos. K 1. červenci má totiž skončit zhruba 1 500 lidí, převážně na přepážkách. Pak bude následovat vlna propouštěn­í přibližně 500 poštovních doručovate­lů nebo doručovate­lek. Zaměstnanc­i mají ze zákona nárok na odstupné ve výši tří měsíčných platů, a pokud u pošty pracují více než 25 let, pak na pět platů. Pokud u státního podniku pracují více než 25 let a odejdou na dohodu, pošta jim vyplatí až sedm měsíčních platů odstupného. Průměrná mzda pošťáků je podle odborářů dlouhodobě nižší, než je celorepubl­ikový průměr. Nyní je podle nich zhruba osm tisíc korun pod průměrnou mzdou, která přesahuje 40 tisíc korun. Spolu s propouštěn­ím se chystá také velké rušení poboček České pošty. K 1. červenci by se jich mělo zrušit celkem tři sta. Starostové se neúspěšně snažili rušení odvrátit.

 ?? ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA
Roman Knap
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Roman Knap

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia