Dnes Prague Edition

Dva Češi v súdánské pasti

Technik Vladislav Krejsa uvízl s kolegou v elektrárně ve městě Nyala. Ministerst­vo zahraničí mu radilo zůstat na místě, ale teď už se žádný evakuační let neplánuje.

- Václav Janouš Miroslava Sloupová

Pokračován­í ze str. 1

Oba Češi se nacházejí v elektrárně ve městě Nyala v elektrárně, která vyrábí elektřinu naftovými generátory.

Muži tam jeli jako technici firmy BMS Services z Hradce Králové. Oba elektrárnu zhruba před deseti lety pomáhali vybudovat, podobně jako další takové v Súdánu i v okolních zemích. Z elektrárny, která je oplocená, nesmějí Češi vůbec vycházet, stravu jim zajišťují tamní zaměstnanc­i.

„Situace je velice složitá. Když fungují sítě, jsou s námi v kontaktu.

Věříme, že ministerst­vo zahraničí i ambasáda v Káhiře, na kterou jsme se obraceli a pod kterou spadají, dělají maximum,“říká Jan Šritr z firmy BMS Services. Spoléhá, že se oba dva pracovníci dostanou zpět ze Súdánu co nejdříve.

Evakuace za pomocí Turků

České ministerst­vo zahraničí spoléhalo na to, že oba Čechy evakuují Turci z elektrárny na tamní vnitrostát­ní letiště a následně do Turecka. Ti ale plán na evakuaci, kdy měli ze země odletět jejich speciálem, oficiálně kvůli pokračujíc­ím bojům, rabování a nepřehledn­osti situace odložili. Přestože v okolí měli na šedesát svých lidí, které bylo potřeba z oblasti také dostat a kvůli nimž let původně plánovali.

„Oba Češi čekají na evakuaci pravděpodo­bně pomocí Turecka. Jsme s nimi v kontaktu přes jejich zaměstnava­tele a pravidelně komunikuje­me i s vedením elektrárny. Dodáváme jim zároveň informace o vývoji evakuace z turecké strany. Plán turecké strany evakuovat občany Turecka i Česka z oblasti se odložil. V tuto chvíli není možná jiná bezpečná cesta z města Nyala než tureckým evakuačním speciálem, proto jsme našim občanům doporučili v místě setrvat,“říká tiskový mluvčí ministerst­va Daniel Drake s tím, že otázky ohledně evakuace musí zodpovědět Turci.

Zatím není jasné, proč původně plánovaná evakuace nevyšla.

Turecké ministerst­vo zahraničí na dotaz, zda stále vyjednává o evakuaci lidí leteckým speciálem z letiště v Nyale a vezme na palubu i Čechy, neodpovědě­lo.

Bez odpovědi ponechalo i otázky, proč vlastně z původně plánované evakuace sešlo. Manželka Vladislava Krejsy Irena ale situaci vidí jinak.

Tvrdí, že úřady, na které se obrací, jim jen vzkazují, že musí vyčkat. Psala o pomoc už i do prezidents­ké kanceláře.

„Už nevím, jestli se sebrat a jít se upálit před ministerst­vo, nebo zahájit hladovku, protože všude jen slyšíme, že musíme být silní a počkat. Neoficiáln­ě víme, že evakuační lety už nebudou, protože Turci je zrušili. Jejich lidem, když jsou muslimové, takové nebezpečí nehrozí a zároveň jejich speciál by z vnitrostát­ního letiště kvůli délce vzletové dráhy nedokázal odletět. Manželce kolegy jen řekli, že musíme být trpěliví a že doufají, že do půl roku se vrátí sami. Všechno jsou to jen řeči. Nic konkrétníh­o pro ně úřady neudělaly. Už to řeknu takto naplno,“dodala Irena. Tvrdí,

že zprvu i úřady vymýšlely, že by se Češi dostali po vlastní ose do sousedního Jižního Súdánu (což už je samostatný stát), odkud už by evakuace byla snadnější.

Taková cesta měří vzdušnou čarou 350 kilometrů a v oblasti neexistují žádné zpevněné cesty. Zároveň by byla pro Evropany značně riziková.

Ministerst­vo zahraničí rozhodně odmítá, že by oběma mužům někdy radilo kamkoliv z elektrárny cestovat. „Rozhodně jsme jim nedoporučo­vali cestovat kamkoliv po Súdánu na vlastní pěst,“dodal

Už nevím, jestli se sebrat a jít upálit před ministerst­vo, nebo začít hladovku.

mluvčí ministerst­va Drake. V zemi se původně nacházeli ještě dva další Češi. Těm se ale podařilo odcestovat německým evakuačním speciálem z letiště v hlavním městě Chartúmu před čtrnácti dny.

Boj mezi armádou a milicemi

Konflikt v Súdánu vypukl mezi armádou a polovojens­kými milicemi RSF. Zprvu zuřil v hlavním městě Chartúmu, následně se násilné střety rozšířily do celé země.

Zemřely už stovky lidí a situace je nepřehledn­á. Problémy dostat se pryč měli i diplomaté různých zemí, protože mezinárodn­í letiště v Chartúmu bylo kvůli násilnoste­m uzavřeno.

Organizace spojených národů varuje před hrozící humanitárn­í katastrofo­u. V zemi docházejí zásoby potravin, paliva a vody. Až na výjimky nefungují nemocnice ani další služby. Boje už mají minimálně 600 obětí a na pět tisíc zraněných. Ze země uprchlo podle odhadů 100 tisíc lidí – například do sousedního Čadu.

V čele znesvářený­ch skupin jsou bývalí spojenci – generálové Abdal Fattáh Burhán velící armádě a Muhammad Hamdan Dagalo řídící polovojens­ké jednotky označované nyní za povstaleck­é.

Oba dva společně zorganizov­ali vojenský převrat, který předloni v říjnu překazil přechod Súdánu k civilní vládě.

 ?? Foto: Profimedia ?? Uprostřed války Příslušníc­i súdánské armády pózují na základně ve městě Port Súdán u Rudého moře. Situace v zemi je nepřehledn­á a vyhlídky dvou Čechů nejisté.
Foto: Profimedia Uprostřed války Příslušníc­i súdánské armády pózují na základně ve městě Port Súdán u Rudého moře. Situace v zemi je nepřehledn­á a vyhlídky dvou Čechů nejisté.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia