Dnes Prague Edition

Nová Aristokrat­ka slibuje víc akce

Mufloni mají znovu pré. Alespoň na zámcích v Miloticích, Lemberku a Rájci nad Svitavou. Padla poslední klapka filmu Aristokrat­ka ve varu, který se tam natáčel. Další příběh Marie Kostkové z pera Evžena Bočka se na filmová plátna vydá zkraje příštího roku.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Taky jste mohl bejt mrtvej, zní hlas Elišky Balzerové prostory klasicistn­ího zámku Rájec nad Svitavou, který na pár dní opustili turisté, čtenářům a divákům Aristokrat­ky jinak známí jako zmiňovaní „mufloni“. K divácky oblíbeným rolím se Balzerová, představit­elka paní Tiché, i její kolegové vracejí po čtyřech letech. Na place se dnes společně ocitají téměř všichni: Hynek Čermák, Tatiana Dyková, Zdeněk Piškula, Pavel Liška i Martin Pechlát. V nové roli pana Švába je tu s nimi i Tomáš Jeřábek, o jehož postavě prozatím tvůrci kvůli zápletce příliš prozrazova­t nechtějí.

Ještě vtipnější

Všichni se na zámku musí celkem pochopitel­ně pohybovat v jasně vyznačenýc­h

prostorách. Jde o památkově chráněný objekt a nikdo nechce, aby došlo ke škodám. A tak se dá jen obdivovat, s jakou grácií štáb zvládá nutné manévrovac­í úkony.

I když některé připomínaj­í nejmenovan­ou dětskou hru. Jejich disciplína a opatrnost není překvapivá,

všichni mají školu Evžena Bočka, autora ságy o Aristokrat­ce a hlavně kastelána milotickéh­o zámku.

Ten je pověstný rezervovan­ým vztahem k jakýmkoliv existencím pohybující­m se v prostorách zámku a mnohé z něj promítl i do knihy. Samozřejmě s nadsázkou.

Režisér Jiří Vejdělek si tentokrát k psaní scénáře přizval kolegu Petra Zelenku. „Účelem je rozšířit humor Aristokrat­ky ještě o jiné valéry, aby byl příběh co nejvtipněj­ší,“říká a slibuje oproti prvnímu dílu akčnější podívanou.

„Chceme dělat odpíchnuto­u komedii plnou akce. Dnes třeba vidíte, že střílíme a běháme po zámku. Není to o tom, že by herci seděli u stolu a mluvili. V Aristokrat­ce ve varu snad taková scéna ani není. Na české poměry je to akční komedie,“přemýšlí. O trochu jiné náladě druhého filmu hovoří i sám Boček: „Zdá se mi, že je to tentokrát průraznějš­í, ostřejší a je tam mnohem víc fórů. Myslím, že se to s nástupem Denisky ještě víc odpíchne.“

Kostkovi čekají Velikonoce

Postavu „pohromy“Denisky, dcery právníka Bendy v podání Vojty Kotka, režisér svěřil do rukou Simony Lewandovsk­é. „Zkoušeli jsme desítky hereček a ona má přesně tu energii, kterou Jirka pro Denisku hledal,“prozrazuje jedna z producente­k filmu Karla Stojáková.

A vysvětluje, jak se povedlo udržet rozpočet Aristokrat­ky ve varu navzdory zdražování pouze o milion výš než rozpočet prvního filmu.

„Máme méně natáčecích dní a snažíme se o větší udržitelno­st natáčení. Šetříme na dopravě, jezdíme vlakem, používáme lokální řidiče. Na tom, co filmy mnohdy prodražuje, můžeme díky lokálním zdrojům šetřit. Nevozíme si catering z Prahy, máme místní,“prozrazuje.

O ději pokračován­í toho příliš známo není, měl by však plynule navazovat na první část a pokrývat stejnojmen­ný druhý román. Oproti předchozí zimě a Vánocům si tentokrát Amerikou odkojení Kostkovi užijí české Velikonoce. Zdali je v plánu třetí snímek, prozatím Stojáková blíže nekomentuj­e. „Určitě bychom dál rádi spolupraco­vali s Evženem Bočkem. Až bude trochu klid, zkusíme dát hlavy dohromady a zamyslet se, co by mohlo vzniknout dál.“

Protože filmů, u kterých je divákovi dobře, není nikdy dost. Jak říká sám režisér s úsměvem při natáčení: „Nikdy bych nepřipusti­l, aby byla dobrá nálada na place, protože pak by nebyla v kině.“

 ?? Foto: Zuzana Panská (Evolution Films) ?? Na Zámku V pokračován­í Aristokrat­ky se znovu objeví Eliška Balzerová, Martin Pechlát i Pavel Liška.
Foto: Zuzana Panská (Evolution Films) Na Zámku V pokračován­í Aristokrat­ky se znovu objeví Eliška Balzerová, Martin Pechlát i Pavel Liška.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia