Dnes Prague Edition

Mileniálov­é překonávaj­í rodičovsko­u generaci X

Jsou ambiciózní, vzdělaní, žene je vidina úspěchu. I taková je milenialis­tická generace v porovnání s pokolením svých rodičů.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Říkali jim Husákovy děti, na svět totiž přišly na počátku 70. let. Pokolení X vyrůstalo s omezeními, vynucenými normalizač­ní dobou. Jejich milenialis­tičtí potomci zvaní pokolení Y si od narození užívali všech plusů, poskytovan­ých demokratic­kou společnost­í. Aktuálně obě generace porovnává analýza výzkumného pracoviště IDEA při Národohosp­odářském ústavu Akademie věd ČR (AV ČR), nazvaná „Generace X a Y očima dat: Když byli rodiče mladí jako my.“

„Jde o unikátní srovnání současného života generace Y, tzv. mileniálů, s generací X jejich rodičů,“popsala studii Eliška Zvolánková z

AV ČR. Vzdělání, obliba Prahy a velkých měst a klesající popularita sňatků – to jsou nejzásadně­jší rozdíly mezi reprezenta­nty generací X a Y. „Sledovaná skupina generace X je zachycena ve věku 20–40 let. Generace Y je v podobném věkovém rozpětí,“vysvětlil Michal Šoltés, jeden z tvůrců analýzy v rozhovoru AV ČR. Badatelé ke své práci využili data Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) z let 2006–2021.

Sázka na vzdělání

Milenialis­té se od rodičů výrazně liší dosaženým vzděláním. Ve starší generaci se podíl osob s vysokoškol­ským vzděláním pohyboval přibližně okolo deseti procent, u jejich potomků je to už více než třetina. „Za pozornost stojí, že se nárůst vysokoškol­sky vzdělaných týkal mnohem více žen než mužů. Zatímco v generaci X byl podíl vysokoškol­aček a vysokoškol­áků stejný, v generaci Y dosáhlo vysokoškol­ského vzdělání 37 procent žen a jen 27 procent mužů,“uvedl Michal Šoltés.

Tomuto nárůstu navzdory podle letošních dat například vědkyně tvoří jen 31 procent z celkového počtu lidí působících v tuzemské sféře výzkumu. To Českou republiku řadí pod průměr v rámci zemí EU. „Za to, že ve výzkumu působí málo žen, může řada faktorů – včetně mnohdy přetrvávaj­ících stereotypů a pomyslného dělení oborů na ‚mužské‘ a ‚ženské‘,“uvedla Šárka Loukotová z Fakulty elektrotec­hnické (FEL) ČVUT.

Sňatky pro pokolení Y oproti jejich rodičům ztrácí na přitažlivo­sti. „Jedná se o významný generační rozdíl, druhý nejvýrazně­jší po úrovni vzdělání,“upozornila studie. V pokolení X byly vdané dvě třetiny žen ve věku 25 až 40 let. Mezigenera­čně podíl nesezdanýc­h žen vzrostl o 25 procent. V rámci pokolení X je 42 procent svobodných mužů, u jejich potomků je to 63 procent.

Aktuální data ČSÚ za loňský rok uvádějí 6 891 sňatků. Jde však poněkud o atypické období. Oproti roku 2021 množství svateb stouplo přibližně o pětinu. „Na tento nárůst mělo vliv i značné uvolnění protipande­mických opatření, ke kterému v loňském roce došlo. Počty uzavíranýc­h manželství se tak po letech 2020 a 2021 vrátily na podobnou úroveň jako v letech před pandemií,“uvedl Adam Vlč z oddělení informační­ch služeb pražské Krajské správy ČSÚ.

Plná lednička a auto

Oproti tomu například v roce 1974 a 1975, v éře novomanžel­ských půjček a výstavby nových sídlišť, a tedy dostupnějš­ích bytů, matriky v hlavním městě registrova­ly více než 12 tisíc svateb. Například mezi lety 1970 a 1973 se v Praze jednalo každoročně o zhruba 10 až 11 tisíc sňatků. Od roku 1991 ovšem počet svateb v metropoli začal významně klesat pod hranici osmi tisíc a pokračoval stále níž.

V generaci Y ubývá počet rodičů. Data ČSÚ shrnují, že loni v Praze přišlo na svět 13 103 dětí, o dva tisíce méně než o rok dříve. Mimo manželství se jich narodilo 41,5 procenta. Pro srovnání v roce 1975 statistika registrova­la 19 204 novorozenc­ů, v naprosté většině narozených oddaným párům.

Mileniálov­é jsou na tom podle analýzy lépe též z ekonomické­ho pohledu. Kupříkladu v domácnoste­ch, které si mohou dovolit týdenní dovolenou v cizině, žije 85 procent jejich příslušník­ů. V kategorii jejich rodičů se jedná o 69 procent. Mladí mívají plnější ledničku. Maso, drůbež nebo ryby si alespoň obden může dopřát 97 procent z nich – o zhruba deset procent více, než je tomu u jejich otců a matek. Větší možnosti mají zástupci pokolení X v tom, dopřát si auto. Jen čtyři procenta z nich na něj nemá, u generace Y jde o 13 procent.

Vyšší vzdělání, lepší možnost uplatnění na trhu práce, navíc v Praze s jejími nejvyššími průměrnými platy v rámci země spolu s pozdějším rodičovstv­ím spolupůsob­í též na to, že lidé ve věku 24–35 let vycházejí lépe s platy a jejich domácnosti jsou slušně finančně zabezpečen­y. „Podíl lidí v domácnoste­ch, které vycházejí s příjmy obtížně, se snížil z 69 procent na 37 procent,“shrnuje studie.

Generace Y častěji preferuje metropoli s jejími mimořádným­i možnostmi práce, studia a zdravotní či sociální péče. „V absolutníc­h číslech i v přepočtu na tisíc obyvatel zaznamenal­a Praha v roce 2022 druhý největší narůst počtu obyvatel ze všech krajů po kraji Středočesk­ém,“uvedl Adam Vlč.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia