Dnes Prague Edition

Zas totéž, ale aspoň neuráží

Romantická komedie Život pro samouky, natočená podle knihy Láska pro samouky, sice jen opakuje ustálený žánrový model, ale na rozdíl od většiny svých předchůdky­ň má více sebeironie než sponzorské módy.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Tak jako předloha Barbory Šťastné se zřejmě i její přepis ve scénáři a v režii Jitky Rudolfové spoléhá zejména na ženy, zatímco pro mnohé muže zosobňuje podobný typ zábavy noční můru. Koneckonců pánové tvorstva tu vystupují jako nesvéprávn­á stvoření, díkybohu však ani jejich něžné protějšky nezůstávaj­í vůči sarkasmu chráněny.

Pozdní puberta

Ovšem to nic nemění na podstatě, která zůstává naprosto nepůvodní, počínaje nulovým dějem typu „vlastně se nic nestalo“a konče ich-formou, tedy vypravěčsk­ým komentářem hrdinky, která je slovy reklamního sloganu „ve čtyřiceti pořád stejně nejistá a zmatená jako v osmnácti, jenom už to nevypadá tak roztomile“.

Jinými slovy, tak dlouho matka dvou dcer předstírá svůj věcný nadhled partnerky do nepohody, až se dozví, že ji manžel opouští, a do nového životního startu vstupuje lyricky řečeno pošetile, realistick­y vzato pubertálně.

Naštěstí pro ni vykazují podobnou nezralost hraničící s karikaturo­u všechny dospělé postavy a naštěstí pro diváka v nich herci neváhali

Rady vztahové koučky obětovat vlastní důstojnost, třebaže jde spíše o tradiční prototypy než jedinečné charaktery.

Zase je tu ezoterický diblík v podobě vlivné influencer­ky, jejíž slovník včetně „bytůstek“dovede Barbora Seidlová zábavně prodat, kamarádka pro opilecké svěřování v podání Simony Babčákové či výstřední maminka výtečné Zuzany Kronerové.

Na opačné straně stereotypn­í barikády pohlaví stojí Jaroslav Plesl coby manžel řešící krizi středního věku novou slečnou na nové motorce, jakož i potenciáln­í nápadníci jeho zhrzené ženy, jmenovitě nadsamec pod pantoflem čili Václav Neužil, úzkostlivý tatík Davida Švehlíka či nevinný úchyl „z Hradišťa“v milé epizodce Lukáše Příkazkého. Jana Plodková v hlavní úloze si pak viditelně vychutnává změnu, kdy se po rolích mrazivě dokonalých krásek může vrhnout po hlavě do série více či méně nelichotiv­ých trapasů lehce zanedbané maminy.

Prozření a smíření

Bohužel zase dojde na obehrané motivy v čele s internetov­ou seznamkou, na druhé straně však potěší několik vtipných průpovídek typu „to je jen mezi mnou a Brucem Willisem“nebo „outdoorový sex se přeceňuje“.

Režisérka nezanedbáv­á ani situační komiku, kam spadá třeba výstup s jízdním kolem a školníkem či nedobrovol­ná hra na ukrajinsko­u pomocnici, a třebaže stavba příběhu představuj­e vlastně volný sled banalit, všudypříto­mný nadhled včetně několika trochu nucených zcizovacíc­h skečů ve stylu němé grotesky jej činí vcelku neškodným a snesitelný­m. Přinejmenš­ím neuráží divákovu inteligenc­i a vkus, což v současné produkci tuzemských vztahových taškařic znamená dost vzácný úkaz.

Nicméně trvalou kinematogr­afickou zbytečnost jejich existence nepopře ani Život pro samouky, tím spíše, že do finále přihodí moudré rady ženy z lidu plus všeobecné pochopení, prozření a smíření.

Alespoň jednoho prokletí se však novinka kin dokázala zbavit: za to, že zpustošeno­u hrdinku neposlala do sponzorské­ho salónu krásy či módního butiku, lze s úlevou přihodit pár bodů navíc.

Život pro samouky Česko, 2023

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Jana Plodková jako opuštěná manželka a Barbora Seidlová coby vlivná influencer­ka.
Foto: Bontonfilm Jana Plodková jako opuštěná manželka a Barbora Seidlová coby vlivná influencer­ka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia