Dnes Prague Edition

Muskův způsob výpovědí je ubohý, říká headhunter­ka

-

Podle headhunter­ky Barbory Tomšovské svědčí nedávné „e-mailové“propouštěn­í v Twitteru o zoufalé firemní kultuře. „Není to normální a je to jen arogance majitele Elona Muska,“komentuje personalis­tka. „Samozřejmě se najdou i další takoví šéfové, většina však dodržuje obvyklá pravidla a chová se slušně – už kvůli své reputaci.“

Znáte nějaký podobný příběh i z českých podmínek?

Setkali jsme se s různými, někdy i absurdními způsoby výpovědí. Především u top manažerský­ch pozic, kde jde o vysoké platy, nadstandar­dní benefity a často i o účast manažerů v akciovém programu společnost­i. Firma se třeba z úsporných důvodů chtěla rozloučit s dlouholetý­m manažerem. Ale neuvědomil­a si, že dotyčný má konkurenčn­í doložku, bude mu muset vyplatit k odstupnému ještě víc než celoroční plat a ve finále vůbec neušetří. V době covidu jsme řešili jiný případ, kdy centrála v zahraničí vyhodila místního top manažera, ale kvůli karanténám do Česka nikdo nechtěl přijet a dotyčný i přes výpověď pokračoval další rok v práci, i když jeho motivace byla nulová a výkony mizerné.

Jak by tedy měli zaměstnava­telé správně propouštět?

Včas to všem, koho se to týká, vysvětlit, nabídnout pomoc, poradit, kam dál. Tím se podstatně snižuje šance, že z firmy odejde zahořklý člověk, který bude „škodit“. Pro zaměstnava­tele by mělo být důležité, s jakým pocitem pracovník odchází. Ovlivní to, jak o něm bude mluvit, a tím mu dělat špatné či dobré PR. Firma s mizerným renomé nemá šanci přitáhnout nejlepší lidi na trhu. Záleží i na pozici – na těch klíčových často není vhodné, aby dotyčný chodil v rámci výpovědní lhůty do práce (a případně demotivova­l kolegy), a zaměstnava­tel se s ním na tom dohodne.

S jakým pocitem by měl člověk z práce odcházet?

Důležitá je vzájemná komunikace, nenechat se strhnout emocemi, ale udržet vztahy ve věcné rovině. I když se loučíme se zaměstnanc­em, který neměl výsledky, neznamená to, že jinde se mu nebude dařit. Není cílem ho zranit, ale dát mu zpětnou vazbu, s čím jsme nebyli spokojení, či mu vysvětlit, že musí odejít proto, že se firmě nedaří a je nadbytečný.

Pokud je způsob výpovědi nepřijatel­ný, jak se lidé mohou bránit?

Když není rozchod v souladu se zákonem, je na místě to řešit s právníkem. Dále může pracovník svou nespokojen­ost vyjádřit na některých platformác­h o zaměstnava­telích, jako je například Atmoskop. (lev)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia