Dnes Prague Edition

Na proměnu squatu Milada nejsou peníze

Univerzita Karlova odkoupila chátrající vilu Milada před dvěma lety. Bývalý squat však dál chátrá. Důvodem je prý nedostatek financí.

- Jan Martinec redaktor MF DNES

LIBEŇ Velké plány Karlovy univerzity s bývalým squatem Milada v pražské Libni zůstanou prozatím pouze na papíře. Chystaná přeměna zchátralé vily v moderní zázemí pro studenty Fakulty humanitníc­h studií a lékařské fakulty naráží na tradiční problemati­ku nedostatku financí.

„V době zakoupení těchto nemovitost­í (Univerzita zakoupila vilu Milada s vilou Miluška v roce 2021 pozn. red.) bylo záměrem tento objekt a přilehlé pozemky zásadně upravit a následně využívat pro výuku, ubytování studentů i pro sport a relaxaci,“uvedl mluvčí univerzity Václav Hájek.

Statické poruchy i houby

Hájek dodává, že univerzita od tohoto záměru neustoupil­a a je stále součástí plánu, který však vzhledem k vysokým nákladům nebude v dohledné době realizován. Oba objekty tak na více než dvouhektar­ovém pozemku prozatím zůstanou nevzhledný­m mementem neklidných událostí, když odsud policisté

Souvislost­i Zásah proti squaterům

Vilu Milada nechal Ústav pro informace ve vzdělávání definitivn­ě vyklidit v roce 2009. Samotná akce se neobešla bez střetu squaterů s policií, což vedlo ke zraněním na obou stranách. Vzpomínka těchto událostí znovu zahořela v roce 2012, kdy si squateři připomínal­i tři roky od události. Při akci dům znovu obsadili, což vedlo k policejním­u zásahu a následným žalobám ze strany demonstran­tů, které později soudy zamítly.

vyváděli squatery. Budovy po třech dekádách, kdy se o ně nikdo nestará, dosáhly havarijníh­o stavu, jak mimo jiné potvrzuje i samotná univerzita.

„V říjnu 2021 byl finalizová­n stavebně technický průzkum. U obou objektů byly konstatová­ny dlouhodobé degradační procesy vlivem zatékání do objektů, zásadní statické poruchy, poškození konstrukcí a materiálu a napadení dřevokazný­mi houbami,“uvedl Hájek.

Univerzita se přitom snažila bývalý squat získat opakovaně. Nejblíže k tomu měla v roce 2010, kdy komunikace, matematika, zeměpis. Zájemce prosíme o zaslání svého životopisu na novotnym@hs-radlicka.cz271002 tehdejší vlastník, státní Ústav pro informace ve vzdělávání, připravil darovací smlouvu ve prospěch školy. Ministerst­vo financí však podepsání smlouvy odmítlo z důvodu nedoložení dokumentů potvrzujíc­ích veřejný zájem na bezúplatno­sti převodu. Studenti se však ani v dohledné době nových učeben nedočkají.

„Objekty zůstávají zakonzervo­vány a jejich technický stav je velmi špatný. Jejich rekonstruk­ce není součástí investiční­ch plánů Univerzity Karlovy do roku 2026. Vše bude následně záviset na tom, zda se podaří získat dostatečné finanční prostředky,“dodává Hájek.

Bezpečnost zaručena

Zejména pro nedaleko sídlící studenty a okolní obyvatele zůstává poměrně zásadní i problemati­ka možného návratu bezdomovců a drogově závislých do objektů, což by se mohlo promítnout do bezpečnost­ní situace v okolí. To zástupci univerzity v minulosti opakovaně popřeli s tím, že jejich správa budov provádí v objektech monitoring stavu a zabezpečuj­e je proti zneužití či dalšímu poškozován­í.

K budově, která je částečně zakrytá hustou zelení, není i tak problém

Praha s.r.o. se sídlem a provozovno­u na Praze 4, přijme na HPP obráběče kovů (frézka, soustruh, bruska) do zakázkové strojní výroby. Nástup možný ihned. Tel.: 241483080, paní Paulová.271777

Učebny nebudou se dostat. Okna v přízemí zůstávají zabědněná a dokonce ani v bezprostře­dním okolí vily Milada neupoutává pozornost přemíra stop po trvalejší aktivitě lidí bez domova a squaterů. Že na místě nedochází k žádným mimořádnos­tem, ostatně potvrzuje také městská policie, podle které je zde nyní nejvíce slyšet jen o studentech.

„U vily Milada je klid. Strážníci zde neřešili žádné problémy, stejně tak nepřijali žádné souvisejíc­í

Tv – Z - Inf pro 2. stupeň ZŠ (zástup za dlouhodobě nemocného na plný nebo částečný úvazek) s nástupem nejlépe ihned hledá Fakultní ZŠ a MŠ v Praze 8-Ďáblicích (v dosahu Metro C-Ládví). Rádi přivítáme i zájemce z řad studentů. Nabízíme pracovní prostředí s příznivou atmosférou a podporou pedagogick­é tvořivosti. Nevylučuje­me možnost osobní domluvy variant a dohod stran velikosti úvazku a rozvrhu hodin. Zájemci se mohou hlásit u ředitele školy (Josef Buchal) nebo jeho zástupce (David Pařík) prostředni­ctvím e-mailu reditel@skoladabli­ce.cz nebo telefonick­y 601214821, případně 601214824. oznámení od občanů. V současné době v dané lokalitě čas od času řešíme oznámení o narušení veřejného pořádku z nedalekých vysokoškol­ských kolejí,“dodává mluvčí Městské policie hl. m. Prahy Irena Seifertová.

Zásah proti squaterům

Vila Milada byla opuštěna v roce 1988 a původně byla určena k demolici. Z toho důvodu došlo k výmazu čísla popisného z katastru nemovitost­í,

pro zaměstnanc­e bank byty k dlouhodobé­mu pronájmu pouze v Praze. Právní servis firmou zajištěn. Tel: 274784428 knihy i celé knihovny a gramodesky. Rád poradím. 775699350

ihned do 48 hodin za byty v Praze. Právní servis pro Vás zdarma. Děkuji za Vaši nabídku. Tel: 602212121 což vedlo k tomu, že vila přestala úředně existovat. O deset let později se do ní nastěhoval­i squateři.

K prvnímu pokusu o vyklizení došlo záhy, ale nebyl úspěšný. Pak následoval­y roky relativníh­o klidu. Skupina příchozích, posílená nečekaným úspěchem, Miladu nerušeně okupovala až do roku 2009. Tehdy Ústav pro informace ve vzdělávání jako vlastník zahájil druhý pokus o vyklizení, který byl již úspěšný.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Vila dál chátrá. Bezpečnost hlídá správa budov univerzity. Foto 3x: A. Boháčová, MAFRA
Vila dál chátrá. Bezpečnost hlídá správa budov univerzity. Foto 3x: A. Boháčová, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia