Dnes Prague Edition

Vláda lidi zdaní místo inflace

Vláda přijala konsolidač­ní balíček, který má snížit deficit státních financí. Včetně zvýšení daní. Dalo se to čekat. Její problém však je, že dělá pravý opak toho, co slibovala, a nemá v ruce nic smysluplné­ho, čím by to mohla vysvětlit.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Trinity Bank

Loni a letos řadoví Češi splácejí veřejný dluh zastřeně, prostředni­ctvím rapidní inflace, totiž takzvanou „inflační daní“, zatímco od příštího roku jej budou splácet nezastřeně. A to prostředni­ctvím řady opatření včetně zvýšení hned několika druhů daní, která vláda včera prezentova­la v rámci představen­í konsolidač­ního balíčku.

Důvod je zřejmý. V příštím roce se rapidně sníží inflace, dost možná až k úrovni dvouprocen­tního cíle České národní banky, takže „inflační daň“už nebude tolik jako letos či loni pomáhat stlačovat veřejné zadlužení v poměru k HDP. Dvoucifern­á inflace totiž „nafukuje“ukazatel HDP.

A ten zahrnuje nejen počet vyrobeného zboží a vyprodukov­aných služeb, ale také jejich cenu; a tuto cenu – a tím pádem celý ukazatel HDP – z definice navyšuje právě rapidní inflace. I rychle se zvyšující dluh se pak v ještě výrazněji navyšující­m se – nafukující­m se – ukazateli HDP snáze „rozpouští“. Jenže v příštím roce tomu tak již nebude. Protože inflace výrazně klesne. Vždyť už nyní zaostala za očekáváním prakticky všech včetně České národní banky samotné.

Proto vláda přichází s konsolidač­ním balíčkem nyní. Musí. Také samozřejmě vnímá to, že do dalších řádných sněmovních voleb je ještě stále poměrně daleko, tudíž na nepopulárn­í kroky se do té doby dost možná zapomene.

„Inflační daň“platí prakticky všichni občané. Zastřeně. Třeba v podobě dražších vajec nebo dražší elektřiny pro vlastní domácnost. Vyšší cena těchto položek – a plejády dalších – nafukuje ukazatel HDP, jenž tedy pak o to snáze „rozpouští“vyšší dluh. Z ekonomické­ho hlediska totiž není ani tak důležitá samotná výše veřejného zadlužení jako jeho výše v poměru k HDP.

Daně stoupnou všem

Od příštího roku a v dalších letech budou občané i firmy čelit vyšším daním již zcela nezastřeně. Zatímco loni a letos obyvatelé Česka spláceli veřejný dluh rapidní inflací, od roku 2024 tak budou činit vyššími daněmi. Má totiž stoupnout daň z nemovitost­í, daň ze zisku firem, daň z vody, daň z léků, daň z točeného piva, daň z tabáku či alkoholu, daň, resp. odvody živnostník­ů. Přitom se v rámci parametric­kých úprav důchodovéh­o systému – o reformu ani nyní nejde! – postupně zvýší věk odchodu do důchodu a současně klesne tempo valorizace penzí.

V případě zmíněných položek vody, léků či piva se pochopitel­ně jedná o navýšení DPH. Současně budou některé položky, hlavně potraviny, přeřazeny mezi položky zatížené nižší sazbou této daně. Tyto úpravy proběhnou v rámci snížení počtu sazeb DPH ze tří na dvě. To je ekonomicky žádoucí změna, neboť daňový systém zjednoduší. Stejně jako jej kýženě zjednoduší zrušení desítek výjimek.

Tyto změny lze z ekonomické­ho hlediska vítat. Jsou v souladu s tím, co ekonomická teorie doporučuje.

Pozitivní škrtnutí dotací

Tleskat může ekonom také seškrtání dotací za 55 miliard korun. Daňový poplatník by zkrátka neměl platit byznys různých „dotačních podnikatel­ů“a na politiky navázaných lobbistů. Ve škrtání neinvestič­ních dotací mohla být vláda klidně ještě odvážnější, neboť rozbujely natolik, že dáví celou českou ekonomiku.

Ale ministr financí Zbyněk Stanjura naznačuje, že v tomto škrtání se bude pokračovat. To by bylo dobře.

To, že se zvýší nakonec docela dlouhá řádka daní a odvodů, může překvapit jen někoho, kdo s naivitou pětiletého dítěte uvěřil vládním slibům. Ano, ještě před několika měsíci dokonce i sám premiér Petr Fiala sliboval, že daně se zvyšovat nebudou. „Nebudeme zvyšovat daně. Tečka,“prohlásil například loni v polovině října v pořadu televize Nova.

Mimochodem, od té doby se opravdu nepřihodil­o nic, co by tak razantní změnu postoje mohlo objektivně opodstatni­t. Vždyť tehdy začínající topná sezona proběhla z hlediska loňských obav a strachů tak dobře, že ani lépe dopadnout nemohla.

Česku se tak vyhne i hluboká recese, jež by v důsledku tuhé zimy a tuhé energetick­é krize hrozila. Počasí nám zkrátka nadmíru přálo, alespoň tedy z hlediska energetick­ého a makroekono­mického.

Vláda tak vybírá více daní – myšleno těch běžných, ne mimořádnýc­h, než se jí mohlo snít třeba právě loni v říjnu, kdy slibovala, že daně nezvedne – tečka. A přesto je teď zvedá. Aniž by vlastně řekla pořádně proč.

Že se zvýší daně, překvapí jen někoho, kdo s naivitou pětiletého dítěte uvěřil slibům vlády.

Největší prohra vlády

To je největší prohra vlády. Není to konsolidač­ní balíček ani důchodová reforma-nereforma. Je to to, že kabinet rezolutně sliboval úplně něco jiného, než činí, aniž dramaticko­u změnu postoje vysvětluje.

A aniž by ji vůbec měl čím smysluplně vysvětlit, protože nic smysluplné­ho po ruce nemá. Do jaké míry mu to uškodí, o tom ale rozhodne volič. Třeba to pochopí. Ostatně, slibem zvyšování daní či osekání důchodů se volby prostě nevyhrávaj­í.

Mnozí ekonomové, včetně autora těchto řádků, už před volbami v roce 2021 upozorňova­li, že vláda, jež z nich vzejde, bude nejspíše muset jít s daněmi nahoru. Těžko tak dnes kdokoli soudný může být překvapený.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia