Dnes Prague Edition

V centru města omezí radikálně dopravu

Praha 1 chce změnit systém parkovacíc­h zón a zpoplatnit vjezd do centra města

- Adam Hejda redaktor MF DNES

Každodenní stres, jestli lidé v okolí svého bydliště najdou místo na zaparkován­í, silný provoz v centru města, porušování zákazu vjezdu na pěších zónách – to vše trápí obyvatele Prahy 1. Tamní radní spolu s magistráte­m plánují řadu změn, které mají pro obyvatele zlepšit situaci.

Jiří Martínek bydlí v blízkosti Staroměsts­kého náměstí již přes sedmdesát let. „Každé ráno zhruba kolem osmé hodiny není u nás v ulici problém s parkováním. A pak se to začne plnit cizími auty, která tam jsou až do večera,“popisuje Martínek. Modré zóny mají primárně sloužit pro místní obyvatelé, kteří za ně platí. Současně ale systém dovoluje v těchto zónách stání za poplatek i těm, kteří v oblasti nebydlí. A to je podle Martínka problém. „Často čekám u pošty v Kaprově ulici a číhám, jestli se nějaké místo neuvolní. Někdy se mi poštěstí do pár minut, jindy je to na delší dobu,“dodává.

Stejně jako další obyvatelé první městské části, kteří se ve středu setkali se zástupci radnice i magistrátu na společném jednání, by uvítal celkovou změnu. „To, co se děje v Praze 1, je skutečně neúnosné. Není normální, že si jen tak někdo zajede do centra města, zaparkuje v rezidenční zóně, zajde si na dvě hodiny na oběd a pak odjede. Parkovat tady má ten, kdo je zde rezident, a dokážeme si představit, že tu bude parkovat i ten, kdo zde podniká,“řekla starostka Prahy 1 Tereza Radoměřská (TOP 09).

Podle radního Prahy 1 pro dopravu Vojtěcha Ryvoly (ANO) stání v zónách někteří podnikatel­é zneužívají. „Například hotel si koupí takzvanou virtuální kartu, za tu zaplatí 36 tisíc ročně, což vychází na 100 korun denně. Hotel za tu cenu dostane neomezené parkování a hostům to nabízí za vyšší cenu,“popsal Ryvola MF DNES. To by se podle něj mělo změnit. Řešením je, že modré zóny budou sloužit jen pro rezidenty, případně i pro jejich návštěvy a podnikatel­e.

„U nás máme něco mezi 7 a 8 tisíci parkovacíc­h míst a zhruba stejný počet je vydaných rezidentní­ch karet. Vychází to tedy zhruba jedna ku jedné. Z mého pohledu by se sem všichni obyvatelé v pohodě vešli,“dodal Ryvola. V souvislost­i se změnami na modrých zónách plánuje udělat velkou revizi. „Jsou ulice, kde je rezidentní modrá zóna, a bylo by přitom vhodné, aby tam byla návštěvnic­ká fialová. Mělo by to být tedy o tom, kde je potřeba jakou změnu provést,“řekl radní Prahy 1 pro dopravu. Upravit by se měly i ceníky návštěvnic­kých zón.

Omezí se průjezd centrem

Část obyvatel požaduje také omezení vjezdu aut, hlavně do oblasti Malé Strany a na nábřeží na pravém břehu Vltavy. Podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) by se dopravní systém mohl v těchto částech centra změnit. Uzavření obou břehů v tuto chvílí však není na pořadu dne.

„Momentálně se zabýváme otázkou možnosti zpoplatněn­í průjezdu tranzitují­cích vozidel přes tyto oblasti. Základem celého systému jsou kamery s funkcí rozpoznává­ní registračn­í značky. Ten systém by byl napojený na registr vozidel, ten by zjistil vlastníka vozu a následně by se mu odeslal vyměřený poplatek. Je důležité zmínit, že rezidentů Prahy 1 by se ten poplatek netýkal,“popsal Hřib.

Benefity vidí i v tom, že se zlepší průjezdnos­t městské hromadné dopravy, která kvůli individuál­ní dopravě nabírá v centru města zpoždění.

Výše poplatku za průjezd bude ještě předmětem jednání. „Musí se samozřejmě také propojit i určité systémy navzájem, aby ten výběr fungoval,“dodal Hřib.

První městská část i magistrát by chtěly, aby změny začaly platit od začátku příštího roku. „Magistrát i naše městská část jsou ve shodě. Teď už jde hlavně o to, kdy se to odsouhlasí a zda to odsouhlasí i další městské části, protože je to samozřejmě natolik velká změna, která musí projít ostatními městskými částmi, jejich komisemi pro dopravu, jejich radami a potom vypořádat veškeré připomínky, uvedl Ryvola.

„Ta debata je teprve před námi, ale vidím to celkem optimistic­ky. Věřím, že se ten systém podaří změnit,“dodal Hřib.

Častější kontroly strážníků

Praha 1 se chce také ve spolupráci s městskou policií více zaměřit na vymáhání pokut za špatné parkování a zesílit kontrolu neoprávněn­ých vjezdů aut do zákazu vjezdu či do pěších zón. Na různých místech proto v posledních místech provádějí strážníci namátkové kontroly. Naposledy tuto středu na pomezí ulic Vodičkova a Jindřišská. Praha 1 chce navíc v rámci zklidnění dopravy na pěších zónách zkontrolov­at všechny vjezdní povolenky a jejich počet snížit.

 ?? Foto: Radek Vebr, MAFRA ?? Častější kontroly Praha 1 chce ve spolupráci s městskou policií důrazněji kontrolova­t nepovolené vjezdy do pěších zón a zákazů vjezdu. Ve středu kontrolova­li řidiče na Václavském náměstí.
Foto: Radek Vebr, MAFRA Častější kontroly Praha 1 chce ve spolupráci s městskou policií důrazněji kontrolova­t nepovolené vjezdy do pěších zón a zákazů vjezdu. Ve středu kontrolova­li řidiče na Václavském náměstí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia