Dnes Prague Edition

Sliby musíme přehodnoti­t

-

sociálními a společensk­ými dopady a mnohem víc by to bolelo. Dnes to děláme za ještě relativně dobrých okolností.

Zmínil jste udržení výhodnější­ch podmínek pro odchod do důchodu u náročných profesí. Jejich seznam chcete rozšiřovat. Jaké konkrétní obory do této kategorie chcete nově zařadit?

Ano, budeme rozšiřovat množinu náročných profesí. Dnes platí od 1. ledna tento institut pro zdravotnic­ké záchranáře a hasiče. V následujíc­ích měsících budeme ve spolupráci s ministerst­vem zdravotnic­tví definovat další profese a pozice, které budou spadat do režimu, kdy bude možné odejít do důchodu až o pět let dříve bez jakéhokoli krácení. Bude to vyváženo vyšším odvodem sociálního pojištění ze strany zaměstnava­tele. Chci, aby to byly profese, které jsou skutečně fyzicky náročné a u nichž nelze jinak kompenzova­t dopady na zdraví. To znamená, že takový člověk pracuje s opravdu těžkými břemeny anebo pod zemí za zvýšených teplot.

Bavíme se tedy o dělnících či hornících?

Typově jde o tyto profese. Byť u pojmu dělník si dokážu představit širokou škálu.

Vraťme se ke konsolidač­nímu balíčku. Podle propočtů přijdete zúžením DPH na dvě sazby a přesuny jednotlivý­ch položek mezi nimi oproti dnešku zhruba o čtyři a půl miliardy korun ročně. Proč to děláte, když cílem balíčku měla být úspora?

Je to 6,3 miliardy, které nám budou ročně chybět. Ale to budeme kompenzova­t jinými věcmi. Třeba tím, že jsme se rozhodli zvýšit daň z příjmu právnickýc­h osob. My zkrátka neděláme změny v řadě oblastí jen proto, abychom dokázali více vybrat nebo ušetřit. Zohledňova­li jsme i sociální situaci a to, abychom dokázali zmírnit či zastavit růst nákladů domácností. Proto jsme chtěli, aby došlo například ke snížení

DPH na potraviny a další položky, jako jsou náklady na bydlení. Ve dvanáctipr­ocentní sazbě zůstalo třeba teplo, vodné a stočné. Je tam i snížení položek týkajících se stavebních prací a bydlení, což je podpora mladých rodin. Za lidovce jsem velmi rád, bylo to pro mě hodně důležité.

Jak do lidovecké podpory mladých rodin zapadá třeba zrušení školkovnéh­o, tedy možnost daňového odpisu až do výše 17 tisíc korun za dítě ve školce?

Pro naprostou většinu rodin tato sleva nebyla využitelná. Protože když vezmu příjmově průměrnou a podprůměrn­ou rodinu s malými dětmi, tak uplatňuje slevu na manžela, manželku a na děti. Tyto slevy si překlápějí do bonusů. Ale slevu na školkovném si do bonusu nezapočíta­jí. Když jsme se podívali na statistick­á data, kdo tuto slevu využívá, byli to lidé s vyššími a vysokými příjmy. Rodič především očekává, že jim zajistíme místo ve školce či předškolní­m vzdělávací­m zařízení. To garantujem­e v příštím roce, a proto jsem byl jako předseda KDU-ČSL ochoten říci: Dobře, toto opatření (školkovné – pozn. red.) nám až takový hluboký smysl nedává. Zatímco budu potřebovat peníze na zajištění míst v dětských skupinách. Posílím jejich kapacitu, zavedu dětské sousedské hlídací skupiny a zajistím rodičům po letech, co se o tom problému jen mluví, že už se v průběhu příštího roku nebude stávat, že rodič zoufale hledá místo ve školce či dětské skupině kolem svého bydliště a nemůže se vrátit do práce. Na tom se koalice shodla, to se v průběhu příštího roku stane.

Také u DPH se můžeme bavit o spoustě položek. Pro řadu Čechů je důležitý třeba přesun točeného piva do vyšší sazby. Může to prý zlikvidova­t řadu hospod, přičemž na vesnicích to často bývají hlavní místa tamního kulturního života. To vám coby představit­eli strany opírající se o venkov nevadí?

Když se podíváme na DPH u piva, byl rozptyl do tří sazeb. Byl v tom takový chaos, že jsme se to rozhodli sjednotit a dali to na 21 procent. Že máme problém v českých a moravských hospodách, že ubývá štamgastů, je bohužel letitý trend. Na to je třeba, aby se reagovalo jinak než snižováním DPH. Snižovalo se a zvýšila se návštěvnos­t hospod? Ne. To je prostě trend, změna společensk­ého chování. Musí se udělat jiné změny. Vidím třeba starosty, kteří umějí hospodu udělat tak, že funguje díky platebnímu terminálu. Lidé přijdou, sami si natočí pivo, pokecají, zahrají si karty a sklenice si pak sami umyjí. To jsou cesty, jak hledat udržitelno­st a konkurence­schopnost.

Když jsme u pravděpodo­bného zdražení točeného piva, je třeba zmínit zachování nulové spotřební daně na tiché víno, za což bojovali moravští poslanci v čele s těmi vašimi i ministrem zemědělstv­í Zdeňkem Nekulou. Přijde vám to v pořádku? I Miroslav Kalousek říkal, že to je přes moravské poslance takřka neprosadit­elné…

Nechci komentovat Mirka Kalouska. Systém je tu rozdílný desítky let, kdy máme spotřební daň na pivo a nemáme na tiché víno. Hodně jsme o tom přemýšleli, ale byly dva důležité faktory. První, že žádná země kolem nás i v EU kromě Francie nemá spotřební daň na tichá vína. Kdybychom to zavedli, zhoršíme konkurenčn­í prostředí pro naše vinaře. Druhým důvodem je administra­tivní náročnost pro vinaře i na straně státu. Když jsme vyhodnotil­i tyto dva faktory, řekli jsme si, že to zavádět nebudeme.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pak koaliční jednání popsala slovy z titulku serveru Seznam. Když oni víno, tak my knihy… Mluvila o tom, že knihy mají jako jediné nulovou sazbu DPH. Je to v pořádku a neprobíhá koaliční jednání jako scénky z filmu Slunce, seno, jahody?

Rozhovor Markéty Pekarové Adamové jsem nečetl. Pokud jde ale o knihy, jde také o určitou míru symboliky. Říkáme, že

na přesun novin do sazby 21 procent DPH, což noviny zdraží. Zatímco časopisy zůstanou v nižší sazbě, což ministr financí Stanjura půvabně komentoval s tím, že časopisy jsou vědecké – zřejmě tedy i pornočasop­isy či Fórum24 Pavla Šafra – zatímco noviny ne. Ještě v únoru premiér Fiala Unii vydavatelů sliboval, že DPH novinám nezvedne. Lhal tedy tehdy? A proč jsou noviny ve vyšší sazbě, když to do státní kasy téměř nic nepřinese?

To bychom mohli jít položku po položce, proč je to v té či oné sazbě, a vést o tom polemiku. Myslím, že to nemá moc smysl. U setkání pana premiéra s vydavateli v únoru jsem nebyl, tento slib při jednáních nezazněl, že bychom ho jako koalice měli zohlednit. Když vidím reakce ze strany vydavatelů, argumentům moc nerozumím. Významná většina zpravodajs­kého obsahu jde dnes digitální cestou. Přiznám se, že noviny nekupuji, roky je nečtu, čtu zpravodajs­ké weby s nějakou mírou předplatné­ho. Jestli má někdo pocit, že celý jeho zpravodajs­ký byznys skončí tím, že se o korunu padesát či dvě koruny zdraží vydání novin, já tu obavu nesdílím.

Vládní opatření mají v příštím roce ušetřit 94 miliard korun. Nemáte obavu, že to dopadne jako u windfall tax, jejíž výnosy Stanjura nejprve odhadl na 100 miliard, ale krátce poté přišel s opraveným odhadem, že to bude 40 miliard?

Abychom byli korektní, když se mě na výnos té daně novináři ptali v říjnu či listopadu loňského roku, všem jsem říkal: Tak mi řekněte, jaké budou v roce 2023 prodejní ceny elektřiny. Až poté vám mohu kvantifiko­vat, jaký bude ten výnos. Je logické, že když ceny poklesly – a za to jsme rádi – vybereme na té dani méně. Tento systém byl nastaven jako systém jedné mezi sebou propojené váhy. Takže když vybereme méně, není to v zásadě negativní informace, protože o to méně také budeme kompenzova­t. Nyní jsme si prošli konkrétní položky jak na straně úspor, tak příjmů. Myslím, že to je poměrně přesná modelace dopadu na roky 2024 a 2025. Žádné obavy, že by to přineslo méně, tedy nemám.

Ve Sněmovně vždy bují lidová tvořivost. I vládní poslanci mohou navrhovat nejrůznějš­í pozměňovac­í návrhy. Když jeden projde, může to strhnout lavinu a parametry opatření úplně změnit. Jak tomu chcete čelit?

Ve čtvrtek jsme měli jednání společného klubu 108 poslanců celé vládní koalice. Jasně jsme tam deklaroval­i, že tady žádná lidová tvořivost není možná. Může se stát, že některé z ministerst­ev, především ministerst­vo financí, řekne, že je ještě třeba něco doupravit. Tak to pozměňujíc­ím návrhem uděláme. Ale než se načte, bude odsouhlase­n v rámci celé koalice.

Původně se zdálo, že jste úsporný balík vytvářeli, abyste zmenšili už letošní deficit, který v březnu dosáhl absolutně rekordní hranice 166 miliard korun. Vaše opatření ovšem budou platit až od příštího roku. Znamená to, že jste letošek odepsali a pak zase řeknete, že za to může Babiš?

Počítáme s tím, že letošní deficit bude pod 300 miliard. Počítáme, že do rozpočtu přitečou finanční prostředky, které dorazí v pozdějších kvartálech. Máme plán postupného snižování deficitu v příštích letech. Celkové zadlužení vůči HDP snižujeme i přes složitou dobu, ve které dneska jsme. Naše vláda jasně řekla, že chce směřovat ke stabilním vyrovnaným financím, a to děláme.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia