Dnes Prague Edition

ODS a její strašák z Poděbrad

Vládní balíček a následná ideová konference ukázaly bludný kruh ODS: strana uhýbá z programu, aby se udržela u moci. Protože bez věrohodnéh­o lídra neumí sama vyhrát.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

To se to hezky sešlo. Jen dva dny po představen­í vládního balíčku se v Praze konala ideová konference ODS, aby si strana modrého ptáka ověřila, že ideově neuhnula z cesty. Delegáti ještě nechali Petra Fialu a Zbyňka Stanjuru pronést projevy, ale hned poté je vynesli ze sálu, v předsálí je potřeli medem z včelstev ministra Nekuly a vyváleli v peří z Babišových drůbežáren. Takto pak museli absolvovat potupnou pouť pěšky a bosí z Prahy do Poděbrad…

Ale zanechme snů, jak by měla vypadat pravdivá a razantní pravicová politika. Na ideové konferenci se naopak hodně tleskalo a děkovalo osvícenému vedení, jak osm let v opozici přísahalo na holý pupek, že nikdy nezvedne žádnou daň – a po půlročním vyjednáván­í „úsporného“balíčku zvedlo skoro všechny: korporátní, zaměstnane­ckou, spotřební, z nemovitost­í, u řady položek DPH, vyšší odvody pro OSVČ, nové nemocenské pojištění atd.

Kromě pár delegátů z regionů, kteří se opatrně tázali svého „načálstva“, jak mají doma tu názorovou piruetu vysvětlit členům a voličům, se ze známějších politiků ODS ozval jediný, místopředs­eda Sněmovny Jan Skopeček, ekonom ještě ze staré klausovské školy. Kompromis označil za krvavý a varoval, že za něj partaj zaplatí obrovské politické náklady. A jelo se domů.

Kdo nejde s námi…

Nic víc se ale čekat nedalo. Jednak by v době pro ODS a vládu obtížné byla jakákoli vnitřní kritika vykládána jako nedostatek loajality. Ideová konference také finalizova­la práci loni ustavených programový­ch týmů ve straně, které měly dát zpětnou vazbu vládě. Pohříchu ale v čele týmů stáli často resortní ministři ODS, takže těžko čekat, že Stanjurův programový tým k financím nenechá nit suchou na ministru Stanjurovi anebo Kupkův dopravní tým na ministru Kupkovi. Prostě jen kouřová clona.

A i kdyby se programové týmy přetrhly, v ODS ani jiné straně to dnes nikoho nezajímá. Žijeme v éře nikoli programové­ho, ale marketingo­vého vládnutí, kdy jeden výrok lídra v televizní debatě, rezonující pak tři dny v headlinech zpravodajs­tví a na titulních stranách novin, je důležitějš­í než celý volební program.

I proto Petr Fiala na konferenci předem úspěšně hasil jakýkoli náznak kritiky slovy, že „uzavírat se do ideologick­ého sektářství by nevedlo k dalšímu volebnímu úspěchu“. A slovo předsedy je dnes v ODS dogma, protože vůdčí role ve vládě a premiérské křeslo působí dovnitř každé strany dostředivě. Ne že by s Fialou každý ódeesák souhlasil, ale loajálně drží ústa a krok.

Proto i když pod partajním povrchem bublá spor mezi tradiciona­listy a modernisty a ODS nezažívá nikterak hvězdné období, Fiala má otěže pevně v rukou. A dál vede stranu po cestě rozpouštěn­í značky ODS v programově rozplizlém uskupení SPOLU s progresivi­stickými liberály a křesťanský­mi sociály. A proto pak projevy na ideové konferenci dva dny po programové­m výprasku strany připomínaj­í 17. sjezd KSČ: žijeme lépe a radostněji a jen reakcionář­i tvrdí opak!

Kdyby dnes ODS jen trochu ctila své kořeny a ideový fundament, nepotřebov­ala by žádnou kouřovou clonu s programový­mi týmy. Stačilo by zalistovat ve „starých dobrých“Poděbradsk­ých artikulech. Ty si strana sepsala v roce 1998, po těžké krizi z roku předchozíh­o a odštěpení Unie svobody, aby si uvědomila, kdo je, co chce a kam jde. A není pravda, že svět je dnes už jinde než 25 let stará veteš. Poděbradsk­é artikuly nebyly programem na rok, dva nebo pět let, ale obecným návodem, jak řešit problémy v různých oblastech společnost­i.

I na ideové konferenci se pár řečníků Poděbradsk­ými artikuly zaklínalo, přitom nic není vzdálenějš­í kurzu dnešní ODS. Kde se v artikulech „levný stát“či „nezadlužen­á budoucnost“mluví o zvyšování jakýchkoli daní? Jak promítla ODS artikul „solidarita zodpovědný­ch“, který zdůrazňuje individuál­ní složku zdravotnic­kých či sociálních systémů, do údajné penzijní reformy, která je přitom jen parametric­kým oprášením socializuj­ícího průběžného systému? A jak jde dohromady „nedotknute­lné soukromí“a „svoboda slova“s vládním cenzorem, pardon, zmocněncem pro média a komunikaci, který měl desítkami milionů odměňovat prodemokra­tická (čti: vládu chválící) média?

V jednom má Fiala pravdu. ODS dnes stojí před dilematem: buď si samostatně udrží ideovou věrohodnos­t, bude pravicí jako řemen, ale pak asi přijde v příštích volbách o moc. Anebo se rozpustí v koalici SPOLU bez chuti a bez zápachu – a třeba to i v dalších volbách nějak aritmetick­y poslepuje.

Celá tato logická formule je ale založena na malověrném předpoklad­u, že ODS už nikdy v Česku sama volby nevyhraje. K tomu by totiž potřeboval­a jako kdysi atakovat hranici podpory alespoň 30 procent. Fiala sice za devět let v čele ODS dokázal stranu stabilizov­at a z někdejších osmi procent s ní dlouhodobě manévrovat mezi 10 a 15 procenty, ale už ne výš.

Lze to alibistick­y omlouvat tím, že standardní a navíc pravicová strana to má v dnešní politice těžké. Pak si ale stačí vzít za příklad italskou premiérku Giorgiu Meloniovou, kterou tu Fiala zrovna minulý týden hostil. Charizmati­cká šéfka tamních národních konzervati­vců byla ještě před pár lety pod pěti procenty, loni už vyhrála volby a dnes je na 30 procentech. Kde ale vzít českou Meloniovou, klidně i v kalhotách?

Stačí si vzít za příklad italskou premiérku Giorgiu Meloniovou, ale kde ji v Česku vzít?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia