Dnes Prague Edition

Nad britskými firemními večírky se smráká

-

LONDÝN, PRAHA Na britské firmy se v současnost­i vyvíjí stále větší tlak, aby na svých večírcích omezily konzumaci alkoholu. Až třetina dotázaných manažerů se totiž v minulosti setkala s tím, že nadměrné pití alkoholick­ých nápojů s sebou přináší řadu problémů včetně nevhodného obtěžování.

Podle průzkumu organizace Chartered Management Institute, která zastřešuje profesioná­lní manažery, se s nevhodným chováním na firemních akcích v případě nadměrné konzumace alkoholu častěji setkaly ženy. Pro BBC to nezávisle potvrdili i další dotázaní vedoucí pracovníci.

„V mém oboru se divoké večírky pořádají často. Pokud si účastníci takových akcí chtějí třeba po jejich skončení alkohol koupit, je to jejich věc. Na firemních večírcích ale může pití alkoholu vést k nevhodnému chování. Myslím si, že je potřeba tento trend změnit,“řekla deníku BBC sedmadvace­tiletá Sarah, která pracuje ve finančním sektoru.

Sarah deníku BBC dodala, že kolegové by se určitě měli po práci stýkat, alkohol by ale pro ně neměl být na prvním místě.

Večírky jen bez alkoholu?

Průzkum profesní organizace CMI se prováděl koncem letošního dubna mezi více než jedním tisícem zkušených manažerů. Celkem 29 procent z nich uvedlo, že byli v poslední době svědkem nevhodného chování v důsledku působení alkoholu. V případě žen to bylo celkem 33 procent dotázaných, u mužů pak šlo o 26 procent z nich.

Z odborného průzkumu CMI taktéž vyplynulo, že podle 42 procent manažerů by měly být pracovní večírky organizová­ny tak, aby konzumaci alkoholick­ých nápojů vůbec nezahrnova­ly. Takový názor vyjádřily hlavně mladší osoby ve věku 16 až 34 let.

Výkonná ředitelka organizace CMI Ann Franckeová pro BBC uvedla, že setkávání s kolegy mimo práci je skvělou příležitos­tí pro budování týmu, na což by manažeři neměli zapomínat. Často jde o akce, které si řada zúčastněný­ch velmi užívá. Dodala ale zároveň, že právě manažeři musí kontrolova­t jednání svých kolegů a zajistit, aby k němu nedocházel­o.

Výsledky průzkumu přicházejí poté, co se britská podnikatel­ská lobbistick­á skupina CBI ve Spojeném království dostala pod tlak kvůli obvinění ze znásilnění, k němuž mělo dojít na letní mimopracov­ní firemní akci v roce 2019. Posléze se objevilo i další takové obvinění. ( jla)

 ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck ??
Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia