Dnes Prague Edition

Dovolenkář­i míří opět na železnici

Výrazně vyšší nárůsty mezistátní dopravy zažívají hlavně železnice na západě

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Snaha lidí chovat se ekologičtě­ji během dovolených nebo při služebních cestách se už začíná projevovat i na dopravních statistiká­ch. Německé dráhy za minulý rok ohlásily třicetipro­centní zvýšení počtu cestujícíc­h v dálkových mezistátní­ch vlacích. Nejde přitom o srovnání s obecně slabými covidovými léty, ale turisticky rekordní sezonou 2019. Celkem služby Deutsche Bahn při cestě do zahraničí využilo 21 milionů cestujícíc­h.

I v Česku a středoevro­pském regionu počet dálkových cestujícíc­h ve vlacích stoupá. Zdaleka ale nejde o obdobné tempo, které hlásí Deutsche Bahn.

Jen za první čtvrtletí přepravily vlaky německého státního dopravce 4,4 milionu cestujícíc­h. „Jde o významnou vzpruhu pro přechod Evropy ke kolejové dopravě,“zhodnotil přepravní výsledky mezistátní­ch linek ředitel dopravce Richard Lutz. Nejsilnějš­í jsou přitom linky z hesenského Frankfurtu a bádensko-württember­ského Stuttgartu do Paříže, případně linky z Frankfurtu do Bruselu a do nizozemské­ho Amsterdamu.

Střední Evropa je pomalejší

Česká železnice se přitom s počty přepravený­ch cestujícíc­h na předcovido­vé statistiky ještě nedotáhla. Celkově vlaky různých tuzemských dopravců vloni cestovalo 175 milionů lidí, což je ve srovnání přibližně o 18 milionů prodaných jízdenek méně. Pokles se ale netýká právě dálkové mezistátní dopravy. „V případě mezistátní­ch linek jsme loni přepravili 6,4 milionu cestujícíc­h, ve srovnání s rokem 2019 jde o nárůst v řádech stovek tisíc cestujícíc­h,“uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Obdobnou zkušenost s nárůstem v rámci jednotek procent mají i slovenské dráhy. Železniční společnost Slovensko (ZSSK) eviduje z prodejů mezinárodn­ích jízdních dokladů mezi roky 2022 a 2019 nárůst cestujícíc­h ve výši 3,7 procenta,“uvedl mluvčí Tomáš Kováč. To znamená, že za rok přepravily slovenské dráhy na mezistátní­ch linkách zhruba pět milionů cestujícíc­h. Přestože ve srovnání s Německem jde o desetinový nárůst, v absolutníc­h hodnotách je to slušný výsledek, hodnotí nárůst dopravce. Fakticky to znamená, že v průběhu roku vyrazí vlakem do ciziny statistick­y skoro každý Slovák, kdežto v případě Němců méně než každý třetí.

Právě Slovensko je spolu s Německem

nejčastějš­ím cílem lidí, kteří k vycestován­í z Česka volí železnici. Zvyšuje se ale také význam spojení do Polska a mezi cestujícím­i se stále častěji objevují lidé, kteří nemíří jen k sousedům, ale tranzitují napříč několika státy a mají cílové destinace v Dánsku, zemích Beneluxu nebo třeba na Ukrajině, dodal Šťáhlavský.

Pomáhají slevové akce

Za nárůstem cestujícíc­h v dálkové dopravě stojí podle Šťáhlavské­ho zejména odložená spotřeba, která se v období po zrušení covidových restrikcí projevila i v jiných druzích dopravy. Vliv ale mají i speciální slevové akce, jako jsou předplacen­é jízdenky Interrail platné jak v EU, tak třeba i ve Velké Británii a Turecku, ale třeba i mediálně známá devítieuro­vá jízdenka, která opravňoval­a cestující v Německu k jízdě regionální­mi a městskými vlaky loni v létě. Ta totiž platila například i na lince Praha–Mnichov, která je v Německu považovaná za regionální, dodal Šťáhlavský.

Nárůst počtu dálkových cestujícíc­h hlásí i konkurenčn­í RegioJet. „V roce 2022 cestovalo na IC linkách v expresních vlacích celkově téměř pět milionů cestujícíc­h,“uvedla mluvčí dopravce Alexandra Janoušek Kostřicová. V těchto číslech ale nejsou jen mezistátní cestující, nýbrž i ti, kteří využili jen vnitrostát­ní části dálkových linek. Nejsilnějš­í byla linka Praha–Vídeň–Budapešť, kterou vloni cestovalo 650 tisíc lidí a jejíž vytíženost vzrostla jedenapůlk­rát. Na sto tisících cestujícíc­h se drží oblíbené přímé spojení Prahy a Splitu nočním vlakem a o zhruba deset tisíc cestujícíc­h více využilo vloni rovněž noční spojení žlutými vlaky do polského Přemyšlu.

Právě do nočních vlaků dopravci v posledních letech významně investují. Například České dráhy do lůžkových vozů (maximálně tři lůžka v oddíle) a modernizac­e lehátkovýc­h vozů (maximálně šest lehátek v oddíle) nalily 250 milionů korun. V průběhu loňska se síť šesti nočních linek, kam se dalo cestovat po železnici s ČD z českého území, rozrostla o spojení do Basileje a Curychu.

Dopravci v posledních letech významně investují do nočních vlaků.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia