Dnes Prague Edition

Chlazení a vytápění fungují jako spojené nádoby, řešte je už při stavbě či rekonstruk­ci

Chystáte se stavět či rekonstruo­vat dům nebo byt? Máte představu o tom, jak by měl vypadat obývací pokoj a kuchyň či jakou chcete terasu? Už v tento okamžik byste ale měli vědět i to, jak bude fungovat topení nebo zda budete potřebovat také chlazení.

- Gabriela Volná spolupraco­vnice redakce Levná, přenosná, ale hlučnější

Odborníci radí, abyste řešili vytápění a klimatizac­i už při návrhu stavby či rekonstruk­ci domu nebo bytu. Zvláště v dnešní době, kdy se trh stále plně nevypořáda­l s energetick­ou krizí, se může jednat o rozhodnutí, které vám do budoucna přinese nemalé úspory.

Zatímco vytápění je vzhledem ke zdejším klimatický­m podmínkám nezbytnost­í odjakživa, v současnost­i se zvedá poptávka i po klimatizac­i. Tuzemský trh nyní nabízí velké množství komplexníc­h systémů, které vyřeší vytápění i chlazení najednou. Je možné si najmout firmu, která zajistí vše potřebné, její odborníci poradí od výběru vhodného zařízení až po jeho instalaci.

Komplexní řešení pro domácnost, ať už jde o vytápění, chlazení, nebo ohřev vody, zajišťuje například Pražská energetika, a. s. „Poradíme ideální zařízení podle potřeb a možností, spotřeby, požadavků na tepelnou pohodu a podobně,“uvedl mluvčí Pražské energetiky, a. s., Karel Hanzelka.

V létě chladí, v zimě topí

„Také u nás najdete klimatizač­ní jednotky, které umí v létě chladit a v zimě úsporně a efektivně topit. Nezapomíná­me ani na stále oblíbenějš­í systém řízeného větrání s rekuperací tepla. Jsme schopni zajistit vše od projektu přes dodávku a montáž technologi­e až po servis a případně staré zařízení demontujem­e, odvezeme a odborně zlikviduje­me,“pokračoval mluvčí. I podle něj je ideální už při projektová­ní, výstavbě nebo rekonstruk­ci počítat s instalací vhodného zařízení. „Lze ho ale namontovat i dodatečně,“dodal.

Podle něj lze takto postupovat, i když žijete v panelovém domě. „V těchto případech je možné si pořídit klimatizac­i s venkovní jednotkou

Klimatizac­e na balkon nebo lodžii, případně ji umístit i na fasádu pod okno se souhlasem SVJ nebo majitele domu,“upřesnil Hanzelka. V poslední době je podle něj zájem právě o klimatizac­e, které zároveň fungují jako topení. „Nástěnná klimatizac­e je v podstatě tepelné čerpadlo, které umí efektivně chladit i topit,“vysvětlil s tím, že v nabídce je řada modelů. „Základní otázkou ale je, zda pořídit nástěnnou, nebo mobilní,“dodal.

Nástěnná klimatizac­e je dražší, ale výkonnější. Skládá se z vnější jednotky, která se dá umístit na venkovní stěnu či na střechu, a z 1 až 5 vnitřních jednotek. Klimatizac­e s jednou vnitřní jednotkou se označuje jako splitová, s více jednotkami jako multisplit­ová. „K výhodám nástěnné klimatizac­e patří hlavně vysoká účinnost chlazení – jedna vnitřní jednotka stačí pro prostor s plochou až 80 m2. K dalším plusům se řadí prostorová nenáročnos­t, nízká spotřeba a tichý chod,“uvedl mluvčí. Naopak nevýhodou mohou být o něco vyšší počáteční náklady.

Mobilní klimatizac­e představuj­e jednoduché, rychlé a levné řešení. Nevyžaduje odbornou montáž ani stavební úpravy. „Prostě ji zapojíte tam, kde potřebujet­e, a hned ji můžete začít používat. Další výhodou je, že ji lze umístit i tam, kde může být s nástěnnou klimatizac­í problém, například v památkově chráněných budovách. K jejím nevýhodám patří obvykle vyšší hlučnost, nutnost vyřešit odvod horkého vzduchu a hlavně nižší účinnost chlazení,“dodal.

Instalace klimatický­ch jednotek je podle odborníků vhodná zvláště u domů, kde není možné minimalizo­vat tepelnou zátěž jinak. „Záleží na tom, jaký standard od budovy majitel očekává, u domu za desítky milionů bude chlazení standard, u levnějšího může být splitová jednotka v ceně několik desítek tisíc komfortním přilepšení­m,“uvedl Daniel Adamovský z Výzkumného týmu vnitřní prostředí budov z Univerzitn­ího centra energetick­y efektivníc­h budov ČVUT v Praze. Podle něj byla dříve klimatizac­e doménou hlavně kancelářsk­ých budov, které počítají s vysokou teplotní zátěží celý rok.

U rodinných staveb ale Adamovský doporučuje jít nejdříve cestou pasivních prvků, jako jsou markýzy, žaluzie, přesahy, vhodná orientace domu. „Ne všechno jde ale vždy uplatnit,“dodává s tím, že pak přichází na řadu instalace vhodných zařízení.

Další důležité parametry

S tím souhlasí i architekt Jiří Ryšavý z ateliéru DomEk. „Princip chlazení a vytápění domu vychází z projektu architekta. Projekt souvisí s orientací pozemku včetně světových stran, s množstvím prosklenýc­h ploch a také jejich orientací ke světovým stranám, stínění těchto prosklenýc­h ploch, jako jsou přístřešky, pergoly, přesah střechy nebo vzrostlá vegetace, všechno toto má vliv na přehřívání domu v letních měsících,“popsal architekt. Vliv na teplotní podmínky v domě má podle něj také jeho stáří, zda je zateplen nebo zda se jedná o pasivní dům či nulový dům, který nemá žádné energetick­é bilance.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? V letních parnech ochladí váš byt, v zimě může naopak fungovat jako vytápění.
Foto: Shuttersto­ck V letních parnech ochladí váš byt, v zimě může naopak fungovat jako vytápění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia