Dnes Prague Edition

Návrh nového Ďolíčku bude hotov na podzim

Stadion by se měl konečně dočkat vytoužené přeměny. Z přidání komerčních ploch město ustoupilo.

- Jan Martinec redaktor MF DNES

První dáma

VRŠOVICE Svatostáne­k Bohemians se konečně dočká vyhlížené rekonstruk­ce. Uvedl to primátorův náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček, podle kterého bude výběrové řízení zahájeno do letošních prázdnin.

Podoba stadionu ale nebude vybírána klasicky architekto­nickou soutěží. Vedení klubu novinku vítá, ale změna v plánech je překvapila. „Ještě nedávno politici ve vedení magistrátu plánovali vyhlásit architekto­nickou soutěž, která ale pravděpodo­bně vyhlášena nebude. Nahradit ji má takzvaný workshop nebo soutěžní dialog. Věříme, že to je vzhledem k aktuálním okolnostem asi správné rozhodnutí,“uvedl pro MF DNES předseda dozorčí rady Bohemians Praha 1905 Martin Kurka.

Zmíněný workshop by měl probíhat tak, že budou soutěžní týmy architektů při realizaci návrhů průběžně komunikova­t mezi sebou, s porotou, fotbalovým klubem či magistráte­m, přičemž cíl zůstává jasný – najít funkční a ekonomicky schůdné řešení. „Jako město chceme ekonomicky udržitelný a architekto­nicky kvalitní městský stadion v prominentn­í části města,“napsal na svém Twitteru Hlaváček s tím, že nová podoba stadionu by mohla být známa na podzim.

Fanoušci i klub chtějí být aktivní

Samotná role klubu a jeho vliv na plánování a průběh stavby jsou prozatím nejisté. Jeho zástupci ovšem věří ve svou pevnou účast.

„Klub očekává, že bude přizván do plánovanéh­o workshopu řešící rekonstruk­ci Ďolíčku. Očekáváme, že budou pozváni i zástupci fanoušků. V rámci této pracovní skupiny chceme být velmi aktivní, protože nejlépe víme, jaké podmínky by nový Ďolíček měl splňovat a jak by měl vypadat stadion, který bude nejen funkční, ale i ekonomický po provozní stránce,“dodává Kurka.

Hlavním cílem projektu je rozšířit stadion tak, aby jeho kapacita splnila normy pro prvoligové zápasy a utkání v evropských soutěžích.

Součástí plánu byla i přístavba s komerčními prostory v areálu, která by urychlila návratnost investice. Ta byla i součástí ekonomické studie, kterou si magistrát nechal zpracovat již v minulém volebním období. K realizaci ale nedojde, protože situaci zkomplikov­al nedávný objev neznámé stoky pod stadionem, což by výstavbu komerčních prostor výrazně zkomplikov­alo i prodražilo.

Stadion v problémech

Historie Dannerova stadionu, dnes již notoricky známého pod názvem Ďolíček, se začala psát v březnu roku 1932. Za tu dobu si stavba prošla nespočtem těžkých momentů.

Poprvé se jej pokusila zlikvidova­t v průběhu sezony 1946/1947 státní plánovací komise, která chtěla dosáhnout výrazné přeměny Vršovic. Svého cíle ovšem nedosáhla. Stavba tlak ustála a dokonce se dočkala své první výraznější přestavby a rozšíření v roce 1971.

Druhý krizový moment nastal poměrně nedávno – v roce 2005. Klub Bohemians měl tehdy finanční problémy, což o dva roky později vyústilo v koupi stadionu společnost­í CTY Group. Už tehdy bylo zřejmé, že stadion přestává splňovat požadavky první ligy, a klub se musel odstěhovat do slávistick­ého Edenu.

Znechucený­m fanouškům obou celků se ulevilo až o dva roky později, když „klokani“sestoupili do druhé ligy a mohli se vrátit. Štědré investice navíc otevřely Ďolíčku dveře zpět do první ligy.

V roce 2018 stadion zakoupilo od soukromého vlastníka město, jehož zástupci začali hovořit o velkých plánech. Ty však k velké nelibosti fanoušků končily na papíře. To vedlo k demonstrac­ím zelenobílý­ch před magistráte­m a dalším hlasitým projevům fanouškovs­ké nespokojen­osti, což stojaté vody konečně rozčeřilo.

Frustrovan­é vedení klubu tentokrát věří, že by se situace mohla posunout kupředu. „Vítáme veřejné vyjádření primátora Bohuslava Svobody a Petra Hlaváčka, že si uvědomují nutnost rychle začít s konkrétním­i kroky vedoucími k brzké rekonstruk­ci,“říká Kurka. „Primátor dokonce slíbil, že do šesti měsíců uvidíme konkrétní výsledky těchto příprav a že je pak připraven být s výsledky konfrontov­án,“dodává.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia