Dnes Prague Edition

Přibyly body i šrámy. Hokejisté porazili Kazachstán

- Robert Rampa reportér MF DNES na MS v Rize

Celou halu měli prakticky pro sebe. Jen hlouček Kazachstán­ců v bleděmodrý­ch barvách, usazený v rohu, narušoval červeno-bíle obsazené hlediště.

Čeští hokejisté „ve své“Riga areně i napodruhé na mistrovstv­í světa získali tři body.

Jenže trenérům spíš přibyly vrásky. Přímo úměrně tomu, kolik zraněných už musel ošetřovat týmový lékař Antonín Chochola.

Včerejší vítězný zápas nad Kazachstán­em 5:1 totiž nedohrála jedna z hlavních tváří reprezenta­ce Filip Chytil.

První český centr schytal na konci úvodní třetiny úder hokejkou do obličeje a na led se už nevrátil. Kari Jalonen tak dalších čtyřicet minut improvizov­al a točil sestavou.

Ne, proti slabšímu soupeři z asijského kontinentu nebylo nutné riskovat. Na začátku rižské skupiny B se hodí spíš opatrnost.

Vždyť od příletu do dějiště turnaje se zranění jen kupí. Jiří Smejkal přišel o dva zuby a hraje se zlomenou čelistí po nešťastném úderu holí spoluhráče při nácviku přesilové hry. Jiří Černoch schytal nepříjemný úder do kolene a od vážnějšího zranění ho zachránila ortéza. Horší je vyřazení Filipa Chlapíka, jehož sejmul ramenem do hlavy Slovák Koch. Jestli se vrátí do turnaje? Nikdo neví.

Pozitivní zprávou budiž Chlapíkova přítomnost na tribuně po boku náhradníků Ondřeje Beránka a Šimona Hrubce během večerního mače. Tedy že mu doktoři nenaordino­vali klidový režim na lůžku.

Češi kvůli zraněním už jako jedni z mála využili všechna místa na soupisce a každá další ztráta zejména v útoku hrozí chybějící náhradou. Zatrnout muselo, když se ve třetí třetině chvíli nezvedal David Tomášek po krosčeku a nárazu do mantinelu.

Při chuti

Odhlédneme-li od zdravotníh­o stavu, Češi na mistrovstv­í světa zatím příliš nechybují. Už se trefily i dvě posily z NHL. Bek Jakub Zbořil otevíral skóre premiérovo­u brankou v národním týmu, v přesilové hře ho následoval Dominik Kubalík.

Ve druhé třetině mohl přidat druhou trefu, jenže po faulu na Jakuba

Mistrovstv­í světa v hokeji 2023, skupina B – Riga

5 1

Branky a nahrávky: 9. J. Zbořil (Sobotka, L. Sedlák), 16. D. Kubalík (Kempný, L. Sedlák), 42. L. Sedlák (Tomášek), 46. Košťálek (Červenka, M. Špaček), 59. D. Kubalík (M. Špaček, Košťálek) – 32. Muchametov (Muratov, Kajyržan).

Rozhodčí: Holm (Švéd.), Langin (Kan.) – Hofer (Něm.), Niitylä (Fin.). Vyloučení: 1:7. Využití: 3:0. Diváků: 3 670. Třetiny: 2:0, 0:1, 3:0.

Česko: Langhamer – Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Knot, Němeček – D. Kubalík, Chytil, Červenka – M. Kaut, M. Špaček, Smejkal – Tomášek, L. Sedlák, Sobotka – D. Voženílek, Černoch, Flek. Trenér: K. Jalonen.

Další výsledky, tabulky či dnešní program šampionátu uvnitř sešitu.

Fleka trestné střílení po nevyvedené kličce neproměnil.

To možná není úplně překvapivé. Ostatně před šesti lety pro MF DNES vyprávěl: „„Já kličky fakt neumím. Nájezdy jsou moje fiasko.“

Neproměněn­ý nájezd výsledek neohrozil, ovšem může sloužit jako zvednutý prst nad jistou lehkovážno­stí, ke které se hokejisté ve dru-* hé třetině uchýlili. Chvíli po Kubalíkově příležitos­ti totiž Kazachstán­ci snížili na 1:2. Těžší soupeř by polevení potrestal víc.

Za udržení vedení Češi vděčí hlavně brankáři Marku Langhamero­vi, který si poradil třeba s únikem Michajlise. „Díky práci s koučem Orctem jsem věděl, co udělá, takže jsem vystrčil nohu dřív, než vystřelil,“překvapil Langhamer po výhře.

I Kubalík si nakonec spravil chuť, v závěru dal další přesilovko­vý gól. Radost si udělal také Lukáš Sedlák gólem a dvěma asistencem­i, čímž se zařadil mezi aktuálně nejprodukt­ivnější hráče celého turnaje.

„Proti Kazachstán­u to byl těžký zápas. V hlavě jsme asi trochu zvolnili a přizpůsobi­li se jejich stylu. Od třetí třetiny jsme se ale srovnali,“pochvalova­l si Langhamer.

Už dnes hrají Češi od 19.20 s Lotyši, kteří ve dvou zápasech nezískali ani bod a hrozí jim, že před domácími fanoušky vypadnou už ve skupině. To Češi dnes mohou vykročit za jistotou postupu do čtvrtfinál­e.

 ?? Foto: ČTK ?? Lukáš Sedlák slaví gól v kazachstán­ské bráně. Přidal i dvě asistence a v součtu se dvěma brankami Slovákům je na pěti bodech.
Česko Kazachstán
Foto: ČTK Lukáš Sedlák slaví gól v kazachstán­ské bráně. Přidal i dvě asistence a v součtu se dvěma brankami Slovákům je na pěti bodech. Česko Kazachstán
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia