Dnes Prague Edition

Konec spádové turistiky? Dítě i rodič na stejné adrese

- Markéta Lankašová reportérka MF DNES

Posledních deset let se Základní škola Londýnská v Praze 2 potýká při zápisech do prvních tříd s množstvím potenciáln­ích prvňáčků, kteří po okolních ulicích nikdy ani neprošli. Přestože při nástupu do školy mají v Česku ze zákona přednost ti, kteří v oblasti bydlí. Místo nich plní lavice spádoví turisté, tedy děti, jejichž adresu trvalého bydliště rodiče účelově změnili.

Důvody jsou různé. Rodiče dojíždějí do zaměstnání a je pro ně pohodlnějš­í vzít dítě ráno s sebou než je vozit na druhou stranu města. Škola u nich doma má málo míst nebo v jejich obci vůbec není, protože nikdo nepočítal s rychlou výstavbou a nepřizpůso­bil tomu služby. A tak si rodiče chtějí pojistit, že se jejich ratolest vůbec na nějakou základku dostane.

Pak je tu kritérium pověsti. Základní škola Londýnská je pro řadu rodičů vyhlášenou institucí.

„Už hrozilo, že budeme z přihlášený­ch dětí losovat. Nepředstav­itelná je pro mě situace, že budu muset odmítnout dítě ze spádové oblasti, jehož starší sourozenec k nám už chodí. Ale i k tomu může dojít. Zatím se nám naštěstí vždycky podařilo přijmout všechny spádové děti, ale poslední roky je to těsné, loni o dvě děti, letos asi o tři,“popisuje zástupce ředitele Václav Nádvorník.

Zdaleka nejde jen o problém Prahy, natož jedné školy. Spádová turistika, dokonce i obchod s přehlašová­ním trvalého pobytu bují ve středních Čechách, na jižní Moravě a v okolí většiny velkých měst. „Nemáme právo jakkoli kontrolova­t, že trvalé bydliště je opravdu adresa, kde dítě bydlí. V reálu nejde odlišit nedávno přistěhova­lé od těch, kteří mají fiktivní spádovou adresu,“dodává Nádvorník.

To by se však mohlo změnit. Na ministerst­vu školství vznikla pracovní skupina, která se nedostateč­nými kapacitami ve školách zabývá. A chystá i nová pravidla pro zápisy. Jedním z nich je třeba stejná adresa trvalého pobytu dítěte a rodiče.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia