Dnes Prague Edition

Válek stále slibuje, ale léky chybějí dál

Zmizel i důležitý onkologick­ý lék. Za problémy může i tlak státu na nízké ceny

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Ačkoli ministerst­vo zdravotnic­tví měsíce slibuje, že se zlepší zásobování lékáren, stále chybí řada léků. Za některé přitom není adekvátní náhrada.

„Nic se nezměnilo. Stovky položek nemáme vůbec nebo jen občas v omezeném množství,“říká rozmrzele předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Nejhorší je podle něj už měsíce situace s peniciline­m, který je účinný na streptokok­ové infekce. „Zcela chybí jeho sirupová forma a jen občas nám distributo­ři pošlou pár balení tablet – zrovna něco přišlo. Chybí ale i některá další antibiotik­a, nově například žádané širokospek­tré nosní kapky Pamycon, které mohou užívat i kojenci. U distributo­rů budou až v červenci,“líčí Hampel.

Špatné je to i s některými druhy inzulinů, jejichž dodávky jsou přerušovan­é. Trvají i potíže s dostupnost­í očních kapek a mastí.

Nemocnice shánějí Litaril

Dočasně z trhu zmizel třeba i Litaril, důležitý lék pro některé onkologick­é pacienty. „Za ten zatím není náhrada, u distributo­rů bude prý až v polovině června,“popisuje Hampel, který provozuje čtyři lékárny. Je přesvědčen­ý, že problémy s léky přímo i nepřímo souvisejí s jejich nízkými cenami v Česku.

Opoziční politici vyčítají situaci ministru zdravotnic­tví Vlastimilu Válkovi

(TOP 09). Vyzvali ho k rezignaci. Ten ji odmítá s tím, že jde o globální problém a podobně jsou na tom i další země Evropské unie.

„Česko je na tom ale skoro nejhůř. Naši lidé jezdili pro některé léky do sousedních zemí,“kontruje Zdeněk Blahuta, který vede českou Asociaci provozovat­elů lékárenský­ch sítí i Evropskou federaci lékárenský­ch sítí. „Ve farmacii pracuji od roku 1985, ale takové výpadky léků nepamatuji,“dodává.

V tom jsou s ním zajedno i lékárníci. Z problémů však neviní přímo ministra Válka, který se podle nich snaží situaci řešit, byť jsou jeho možnosti omezené.

„Schválili jsme zákon, který umožňuje mimořádné dovozy zahraniční­ch léků, a dovezli jsme už 140 tisíc balení antibiotik nad rámec standardní­ch dodávek včetně penicilinu. Celková situace s antibiotik­y by se měla zklidnit ve druhé polovině května se zlepšením počasí,“argumentuj­e Válek. Uvedl také, že od jiné firmy již zajistil mimořádnou dodávku léku se stejnou účinnou látkou, jakou má Litaril. Na lék čekají hlavně nemocnice, kterým došel nebo zbývají poslední malé zásoby léčiva.

„Naší lékárně se podařilo mimořádně sehnat pár balení léků se stejnou účinnou látkou, jako má Litaril. Dodávku náhradního léku očekáváme každým dnem,“řekla mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

„Nahrazujíc­í onkologick­ý lék je zařazen do specifické­ho léčebného programu. V lékárnách bude s českým příbalovým letákem,“slibuje ministr.

Česko je na tom skoro nejhůř. Naši lidé jezdili pro některé léky do sousedních zemí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia