Dnes Prague Edition

Válek slibuje, ale stále chybí mnoho léků

-

Pokračován­í ze str. 1

Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09) oponuje lidem, kteří ho kritizují za nedostatek léků. Tvrdí, že jejich dostupnost se zlepšuje a zlepšovat bude. „Jednáme s farmaceuti­ckými firmami o navýšení výroby léků v Česku. Na podzim by měla vstoupit v platnost novela zákona o léčivech, kterou mimo jiné donutíme dodavatele, aby dodávali hrazené léky ještě dva měsíce po nahlášení výpadku,“popisuje.

Příčin současného stavu je podle něj více, od výrobních problémů, které začaly s covidem, až po vyšší nemocnost po covidu, a tedy i vyšší spotřebu léků na respirační onemocnění. Nemyslí si, že hlavní problém souvisí s cenami léčiv.

Lékárníci i výrobci s Válkem souhlasí v tom, že potíže s dodávkami léků odstartova­la pandemie covidu a prohloubil­a válka na Ukrajině. Odlišný názor ale mají na cenu léků. Právě ta podle nich hraje velkou roli, a to různými způsoby.

Vymstily se nám nízké ceny?

„Dvacet let se výroba léků a hlavně účinných látek přesouvala z Evropy do Asie, zejména do Číny a Indie, protože je tam levnější. Do covidu z toho všichni, včetně pacientů a zdravotníc­h pojišťoven, profitoval­i a vše fungovalo. Teď se nám to vymstilo,“tvrdí šéf České asociace farmaceuti­ckých firem Filip Vrubel.

Po uzavření hranic se podle něj narušila lodní doprava, zkolaboval­y dodavatels­ké vztahy a výrobci léčiv v Evropě neměli z čeho vyrábět. Buď jim chyběly účinné nebo pomocné látky, či obalové materiály od papíru přes sklo, plasty až po hliník. „Nedostatek hliníku vygradoval po začátku války na Ukrajině, odkud pocházejí významní dodavatelé této suroviny. Chyběly tak hliníkové fólie na tabletové blistry i na tuby pro masti,“vysvětluje Vrubel.

A dodává, že potrvá ještě mnoho měsíců, než se podaří zmíněné výpadky dohnat.

Dokud byl léků dostatek, Česku se podle něj i dalších odborníků vyplácelo tlačit ceny dolů. Maximální výši úhrady pro konkrétní lék totiž stanovuje Státní ústav pro kontrolu léčiv podle průměru tří nejnižších cen v Evropské unii. Když se někde objeví levnější lék, po čase klesne jeho cena i u nás.

„Roky to procházelo, teď na to doplácíme. Výrobci se chovají racionálně. V době, kdy je léků málo, ten kdo má něco navíc, prodá to přednostně tomu státu, kde vydělá víc. Proto je Česko vždy na chvostu. Už i Slováci to pochopili a nově stanovují maximální cenu léků průměrem z deseti prodejních cen v zemích Evropské unie,“líčí šéf Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. A dodává, že i další evropské země už přijímají různá cenová opatření, aby si zajistily léky.

Potíž je, když chybí konkurence

Další význam cenové politiky přiblížil Filip Vrubel i na příkladu aktuálního výpadku onkologick­ého léku Litaril. „Jediný dodavatel tohoto léku do Česka už před časem skončil a prodal licenci jiné zahraniční firmě. Ta dosud nestihla lék u nás ani v jiných evropských zemích znovu zaregistro­vat. Patrně má nějaké potíže. Otázka ale zní, proč tady už dávno nenabízejí podobný lék i další firmy, když účinná látka nemá už řadu let patentovou ochranu? Odpověď je nasnadě: protože se jim to patrně nevyplatí. Kdyby to bylo tak ziskové, jak někteří naznačují, firmy by dávno přišly se svými alternativ­ami,“míní Vrubel.

Podle mluvčího ministerst­va zdravotnic­tví Ondřeje Jakoba to ale není tak jednoduché. Uvedl, že ke změně registrace Litarilu došlo už loni v létě, přičemž zásoba léku tady byla až do letošního jara.

„Za problémem s dostupnost­í léku stojí neseriózní komunikace ze strany zahraniční firmy, která opakovaně poskytoval­a mylné informace o datu jeho znovuuvede­ní na český trh,“řekl Jakob. „V situaci, kdy je cena léku, a to i v zahraničí, v řádu nižších stokorun a jeho spotřeba je do dvou tisíc balení měsíčně, nelze předpoklád­at, že je na českém trhu místo ještě pro dalšího dodavatele,“argumentuj­e.

Šéf asociace farmaceuti­ckých firem Filip Vrubel ale trvá na tom, že v penězích je podstata potíží s nedostupno­stí řady léků. „Problém je hlavně s léky, které nemají na trhu žádnou nebo jen malou konkurenci kvůli nízké ceně. Nejčastěji jde o léky s cenou do 200 korun na měsíc. Na to by se měl stát zaměřit.“

„Ceny nejsou hlavní problém,“namítá mluvčí ministerst­va Ondřej Jákob. „Ale debatě se nebráníme.“

 ?? Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA ?? Mít z čeho vydávat Ne vždy mají lékárníci v současnost­i v zásobě dost různých léků.
Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA Mít z čeho vydávat Ne vždy mají lékárníci v současnost­i v zásobě dost různých léků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia