Dnes Prague Edition

Panna bude opět dívkou, město vymění kalendáriu­m

- — Adam Hejduk

Kritizovan­á kopie kalendářní desky Pražského orloje z dominanty Staroměsts­kého náměstí zmizí. Město vyrobí novou kopii, která by na rozdíl od té stávající měla být věrná originálu od Josefa Mánesa z roku 1866.

Staroměsts­ký orloj prošel generální rekonstruk­cí v roce 2018. Restauráto­ři mimo jiné zrenovoval­i i kopii Mánesova kalendária, které ale doznalo značných změn.

Byť z ulice nejsou detaily viditelné, po přiblížení už jsou změny oproti originálu nesporné. Na problém loni upozornil Milan Patka ve věstníku Klubu Za starou Prahu a zároveň podal podnět k přezkumu k Památkové inspekci ministerst­va kultury.

Z ženy muž, z dívky stařena

U mnoha postav například došlo ke změně obličejový­ch rysů. Viditelné jsou ale i závažnější změny. Žena, jež má symbolizov­at znamení panny, se proměnila z mladé dívky ve stařenu a z vodnářky se stal vodnář.

Restauráto­r Stanislav Jiřčík se tehdy hájil tím, že měl udělat technologi­ckou kopii, kdy není úkolem vytvořit věrnou kopii původního díla. Poslední rok se magistrát zabýval otázkou, jak situaci vyřešit, což včera završili radní dohodou se společnost­í Subterra, která měla spolu se společnost­í Avers rekonstruk­ci na starosti.

Podle dohody firmy zajistí výrobu nové desky a její instalaci a Praha se postará o novou výmalbu. „Mohli jsme jít do soudního sporu, který by ale především na začátku znamenal značnou finanční zátěž pro město. Rozsudek by navíc dozajista nepadl v řádu jednotek let,“vysvětluje mluvčí magistrátu Vít Hofman. „V případě vítězství ve sporu by se navíc následně opravovala současná deska. To by znamenalo její absenci po dobu několika měsíců,“dodává.

Zhotovení nové malby by měl pro město zajistit Ateliér restaurová­ní výtvarných děl malířských a polychromo­vané plastiky Akademie výtvarných umění v Praze s tím, že malba vyjde zhruba na milion korun. Podobnou částku by měla Subterra zaplatit za zhotovení a instalaci nové desky. Kdy k „rychlejší“výměně dojde, zatím není jasné.

Současná rozporupln­á deska neskončí na smetišti. Město ji po demontáži vystaví v Muzeu hlavního města Prahy, kde se nachází také originál kalendária. Ten na orloji visel pouze mezi lety 1866 a 1882. Následně skončil v muzeu, aby nedocházel­o k jeho poškozován­í.

 ?? Zdroj: MHMP ?? Proměna Z dívky zobrazujíc­í znamení panny je stařena.
Zdroj: MHMP Proměna Z dívky zobrazujíc­í znamení panny je stařena.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia