Dnes Prague Edition

Řidiči se zdrželi o něco víc

Oprav Barrandovs­kého mostu začala

- Adam Hejda redaktor MF DNES

Jak bude vypadat doprava v Praze? Takovou otázku si kladli řidiči, místní politici i dopravní experti před startem druhé etapy oprav Barrandovs­kého mostu. První den velkých omezení už přinesl konkrétní obrysy a podle odborníků se situace podobala té z loňského roku.

„Byli bychom bláhoví, kdybychom si nepřipusti­li, že oprava nepřinese nějaké komplikace. Ale první den se nestalo nic zásadního,“shrnul dopravní expert Zdeněk Lokaj z Fakulty dopravní ČVUT v Praze.

Zdržení v řádu minut

Provoz v okolí mostu i na objízdných trasách se rozhodla vyzkoušet i redakce MF DNES, a to v ranní špičce mezi 8. a 9. hodinou ráno.

Cesta z pražského Smíchova začala krátce po čtvrt na devět. Trasa vedla k mostu tunelem Mrázovka, za kterým už v tu chvíli popojížděl­a kolona aut. Cesta ke tři kilometry vzdálenému Barrandovs­kému mostu zabrala okolo pětadvacet­i minut místo necelých pěti.

„Je to o něco více, než bývá standardem, ale to je hlavně tím omezením na mostě i tou hustotou provozu,“dodal Lokaj.

Ke zdržení mohlo přispět i to, že se řada řidičů snažila dohnat zpoždění přejíždění­m z pruhu do pruhu. „Takové chování rozhodně nepřispívá k lepšímu provozu. Je daleko lepší se držet v jednom pruhu a jet pomaleji. Tím ztratíte daleko méně času než právě zběsilým přejíždění­m z pruhu do pruhu,“doplnil dopravní expert.

Cesta v opačném směru byla o poznání lepší. Úsek od nájezdu na Jižní spojku z ulice Na Strži v Krči k rekonstruo­vanému přemostění byl jediným místem, kde byl provoz pomalejší. Na samotném mostě, kde je nyní omezený průjezd ve třech pruzích v každém směru, byla doprava plynulá. Podle Lokaje se řidiči rychle zorientova­li a přizpůsobi­li se, stejně jako v minulém roce.

Bez komplikací se neobešel ani provoz na okolních trasách. S omezením musí počítat hlavně řidiči jedoucí ulicí K Barrandovu. Kvůli demolici nájezdové rampy nemohou odbočit směrem na most a pokračovat na druhý břeh Vltavy a Jižní spojku. Krátce po tři čtvrtě na devět tu ale auta popojížděl­a jen v krátké koloně.

Větší zdržení řidiče potkalo na Strakonick­é ulici směrem do centra. Před devátou hodinou se kolona vytvořila až na úroveň dostihovéh­o závodiště ve Velké Chuchli, ale zpoždění nebylo delší než 10 minut.

Kolony na severu

Větší problémy řešili motoristé na severu Prahy. Zvlášť na příjezdu od dálnice D8 směrem k Tunelovému komplexu Blanka, do kterého musel být kvůli hustému provozu regulován vjezd. Tím se tvořily kolony hlavně v ulici V Holešovičk­ách, Liberecké a Povltavské.

Kolem poledne i brzkého odpoledne byl provoz v okolí Barrandovs­kého mostu podle serveru dopravniin­fo.cz většinou plynulý a bez problémů. Obdobně to na místě vypadalo také v průběhu odpolední špičky, zdržení se počítalo maximálně v řádu několika málo minut.

Zahájení druhé fáze oprav hodnotí Zdeněk Lokaj dobře. Větší zhoršení nepřinesl ani ranní déšť, který může některé lidi přimět cestovat autem. „Žádný kolaps dopravy nenastal. Sice se kolony tvořily, ale auta stále popojížděl­a. Pomaleji než normálně, ale jelo to,“řekl Lokaj s tím, že si nemyslí, že by další dny měly přinést nějaké větší komplikace. „Ale jen za předpoklad­u, že se nestane nějaká mimořádná událost, třeba dopravní nehoda přímo na mostě. V ranních a odpoledníc­h špičkách si ale řidiči určitě postojí déle, třeba o 10 až 15 minut,“dodal.

Roli také bude hrát to, zda si motoristé na dlouhodobé omezení zvyknou, případně zda využijí jiný čas či jinou trasu. Řada lidí pak přestoupí na městskou hromadnou dopravu.

V srpnu již bez omezení

Letošní druhá etapa rekonstruk­ce pražského Barrandovs­kého mostu má trvat celkem 92 dní. Vše ale bude záležet na postupu prací i na tom, zda stavbaři neobjeví neočekávan­é problémy. Pokud se tak nestane, měla by dopravní omezení podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) skončit před začátkem školního roku.

Do té doby by se měla opravit druhá polovina mostu směrem na Jižní spojku. Zrekonstru­uje se mimo jiné povrch vozovky i izolace. Až do listopadu jsou v plánu dokončovac­í práce, to už ale řidiče neomezí. V současnost­i platí, že kompletní oprava Barrandovs­kého mostu se má stihnout do roku 2025.

 ?? ?? Kolony jely Se zpožděním museli řidiči počítat hlavně v době ranní špičky, kolem Barrandovs­kého mostu popojížděl­i v kolonách. Největší komplikace byly v úseku od tunelu Mrázovka směrem k mostu (na obrázku). Foto: Michaela Říhová, ČTK
Kolony jely Se zpožděním museli řidiči počítat hlavně v době ranní špičky, kolem Barrandovs­kého mostu popojížděl­i v kolonách. Největší komplikace byly v úseku od tunelu Mrázovka směrem k mostu (na obrázku). Foto: Michaela Říhová, ČTK
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia