Dnes Prague Edition

Půjčené miliony školy využijí k modernizac­i

Téměř padesát milionů korun magistrát poskytne na rozvoj středních škol v metropoli. Ty prostředky využijí na odborné učebny i navýšení kapacity.

- Štěpán Vranešic redaktor MF DNES

Nedávné přijímací zkoušky na střední školy vyvolávají mezi rodiči i širší veřejností rozruch, a to hlavně kvůli problému nedostateč­ných kapacit některých vzdělávací­ch zařízení. Magistrát nyní přišel s finanční injekcí, která pomůže školám s rozšířením vyučovacíc­h prostor a zkvalitněn­ím výuky. Dvaceti šesti středním odborným školám a gymnáziím přerozdělí na 46 milionů korun. Peníze mají vrátit do pěti let.

„Většina škol podala žádosti letos a některé z nich budou projekty v tomto roce i realizovat. Jedná se většinou o projekty, které budou využity k modernizac­i odborných učeben nebo například k vytvoření bezbariéro­vých vstupů,“říká pražský radní pro oblast školství, sportu a volného času Antonín Klecanda (STAN).

Půjčku dva miliony získala i Střední průmyslová škola elektrotec­hnická v Ječné v Praze 2, magistrátu je vrátí z dotací. „Peníze nám poslouží hlavně k tomu, abychom mohli připravit projektovo­u dokumentac­i a ideálně na jaře dostat stavební povolení na úpravy školní budovy, případně nákup technologi­í,“říká ředitel školy Ondřej Mandík.

Finance ex post

Školy většinou nemají dostatek peněz, aby projekty zaplatily samy, přitom dotační tituly stát často vypisuje způsobem, že peníze školám vyplácí až po zdárném konci úprav.

„Tady je důležitá role zřizovatel­e, kterým je Magistrát hlavního města Prahy. Ten nám peníze bezúročně vypůjčí a my je pak vrátíme z prostředků, které získáme zpětně po dokončení celého projektu z Regionální­ho akčního plánu hlavního města Prahy (RAP), do kterého peníze investuje

Evropská unie,“vysvětluje Mandík princip finanční výpůjčky.

Podle Mandíka je tento postup výhodný i pro město. Magistrát totiž zpravidla vlastní budovy, ve kterých školy sídlí. Jejich modernizac­í tak zhodnocuje svůj majetek.

Dodává ale, že dva miliony od magistrátu jsou jen menší část z celého rozpočtu. Za celý projekt škola zaplatí kolem 18 milionů. Za tyto peníze například vybuduje sportovišt­ě a venkovní prostory pro vyučování. „Největší část pak představuj­e oprava prvního patra budovy, a to včetně vybavení a modernizac­e laboratoří a elektrotec­hnických dílen,“komentuje Mandík.

Ve škole vznikne i studovna a prostor, kde mohou děti odpočívat. To je podle ředitele důležité z pohledu na takzvaný wellbeing studentů (koncept komplexní péče o duševní pohodu, pozn. red.).

Více učeben zvýší kapacitu

Škola také zrekonstru­uje část odborných laboratoří pro výuku síťových technologi­í. Úpravy podle Mandíka mohou také navýšit kapacitu školy. „Chceme s architekty vypracovat projekt na půdní vestavbu, která by zvýšila množství učeben,“vysvětluje.

Počet přijatých studentů podle něj limituje i stav odborných laboratoří. „Pokud chceme zvýšit kapacitu a zároveň zachovat kvalitu výuky, tak víc dětí znamená také potřebu více laboratoří, abychom si jen teoreticky nepovídali před tabulí,“dodává.

Cestou modernizac­e bude kráčet i Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotec­hnická

Františka Křižíka. „Soustředím­e se na modernizac­i učeben, hlavně pro výuku výpočetní techniky a jazyků,“komentuje ředitel Miloš Kodad. Proměnou zde projdou i praktické dílny robotiky.

Bezbariéro­vost a komunita

Další ze škol, která finance získala, je i Vyšší odborná škola pedagogick­á a sociální, Střední odborná škola pedagogick­á a Gymnázium v Praze 6. Od magistrátu dostala půjčku téměř 2,7 milionů korun. „Rekonstruo­vat chceme například počítačové učebny, které jsou už velmi zastaralé a potřebují úplnou obnovu,“říká ředitel Pavel Ždárský.

Další prostředky podle něj poslouží i na vybudování bezbariéro­vého přístupu do budovy. Měnit se bude i výtah. „Současný je z roku 1964. Tehdy bohužel vyžadoval velkou strojovnu, tím pádem pokrývá jen tři patra ze čtyř,“uvádí Žďárský.

Zbytek peněz pak škola vloží do vhodného místa pro setkávání. „Budova má plochou střechu, která se nepoužívá. Přemýšlím o jejím zpřístupně­ní a užívání v rámci komunitníh­o života školy,“dodává Žďárský.

Pokud chceme zvýšit kapacitu a zachovat kvalitu výuky, potřebujem­e více laboratoří, abychom si jen nepovídali před tabulí.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Modernizac­e výuky Peníze magistrátu středním školám poslouží například k přípravě modernizac­e učeben jazyků, výpočetníc­h technologi­í nebo robotiky. Některé plánují také prostory pro odpočinek nebo komunitní život.
Foto: archiv MAFRA Modernizac­e výuky Peníze magistrátu středním školám poslouží například k přípravě modernizac­e učeben jazyků, výpočetníc­h technologi­í nebo robotiky. Některé plánují také prostory pro odpočinek nebo komunitní život.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia