Dnes Prague Edition

Živnostníc­i i dohodáři si za pojištění připlatí

Vláda navrhuje zvýšit sociální pojištění pro živnostník­y. Dohodáře čeká důsledná kontrola. Na oplátku mají dostat lepší důchod.

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Vláda v rámci plánu na zlepšení stavu veřejných financí a zajištění důstojných důchodů hodlá vybrat více peněz na sociálním pojištění od živnostník­ů i pracovníků na dohody o provedení práce.

Živnostník­ům proto navrhuje v příštích třech letech zvýšit minimální vyměřovací základ pojistného na sociálním pojištění z 25 procent průměrné mzdy na 40, vždy o pět procentníc­h bodů ročně. To znamená, že pokud by toto pravidlo platilo již letos, minimální záloha na sociálním pojištění by vyskočila ze současných 2 944 korun rovnou na 4 710 korun. Za rok by tak jen na sociálním pojištění zaplatili namísto 35 tisíc přes 56 tisíc korun.

Za to stát nabízí živnostník­ům vyšší důchod. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky totiž placení pouze minimálníc­h záloh ve stávající výši vede k tomu, že živnostníc­i pobírají důchod jen těsně přesahujíc­í deset tisíc korun. Minimální zálohy na sociálním pojištění přitom podle Jurečky odvádí šedesát procent z nich.

„Postupně navýšíme minimální hranici pro výpočet odvodů tak, aby zhruba po třech letech odpovídala výši minimální mzdy,“komentoval návrh Jurečka.

Řetězení dohod vláda nedovolí

Vládní balík chystá také změny v práci na dohodu. I zde Jurečka upozorňuje na riziko nízkých důchodů, které dohodářům hrozí. Dohody o provedení práce jsou totiž při výdělku do 10 tisíc měsíčně oproštěny od povinnosti platit sociální pojištění. Stát zároveň nemá žádný přehled o tom, kolik konkrétní pracovník takových dohod osvobozený­ch od odvodů má. Teoreticky tak může dojít k situaci, kdy člověk několika dohodami u různých zaměstnava­telů v podstatě nahrazuje klasický pracovní úvazek, ale na sociálním pojištění neodvede nic. Z toho důvodu vláda navrhuje dva nové limity, při kterých „dohodáři“vznikne povinnost platit ze svého výdělku sociální pojištění. To zaplatí v případě, pokud si na dohodu u jednoho zaměstnava­tele vydělá alespoň 25 procent průměrné mzdy. Pro více dohod je limit 40 procent průměrné mzdy. Aby stát mohl vznik této povinnosti kontrolova­t, má v plánu zřídit evidenci dohod.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia