Dnes Prague Edition

Petr Fiala: Za vším si stojím

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

Neustoupil­i jsme a neustoupím­e žádné lobby, hájí premiér a předseda ODS Petr Fiala úsporný balíček, na němž se domluvila vládní pětikoalic­e.

„Základní slib byl, že dáme do pořádku veřejné finance, snížíme zadlužován­í České republiky, a pokud jde o daně, neměníme celkové daňové zatížení,“říká v rozhovoru Fiala. Šetření se dotkne i platů politiků.

Pane premiére, představil­i jste před pár dny balík 58 opatření, kterými chcete snížit schodek státního rozpočtu v příštím roce zhruba o 94 miliard korun. Se kterým z nich bylo pro vás osobně nejtěžší se ztotožnit, když jste vyjednával­i?

Co je nejdůležit­ější říct, že stojím za celou dohodou, za tím kompromise­m, který byl samozřejmě těžký, a jednali jsme o něm řadu měsíců. Je to dobrý výsledek pro Českou republiku. Samozřejmě byly tam těžké debaty, to nepopírám. Velmi obtížné byly třeba o zdanění práce, protože si myslím, že do toho je potřeba zasahovat co nejméně, ale dojednali jsme kompromis, který je nejenom dobrý z hlediska politickéh­o vyjednáván­í, ale hlavně je dobrý pro Českou republiku, protože nám umožní ozdravit veřejné finance.

Bylo něco, s čím jste se musel smířit, že na to kývnete partnerům, ale co vám vadilo?

Já se k tomu balíčku přihlašuji jako k celku, stejně jako k důchodové reformě. Každý jsme museli v něčem ustoupit a já ten kompromis považuji za dobrý.

Navrhujete zvýšit odvody OSVČ, daně z příjmů firmám, zaměstnanc­i si mají platit nemocenské pojištění. Před volbami jste přitom jako koalice SPOLU, kterou vedete, slibovali voličům, že nebudete zvyšovat daně. Neodchýlil­i jste se od toho příliš?

Ne, my jsme se od toho neodchýlil­i. Naopak držíme svoje sliby. Základní slib byl, že dáme do pořádku veřejné finance, snížíme zadlužován­í České republiky, a pokud jde o daně, neměníme celkové daňové zatížení.

My jsme loni snížili daňové zatížení zhruba o 30 miliard, odbory dokonce na tripartitě tvrdily, že o 50 miliard, a v příštím roce to o 31 miliard zvýšíme. Čili ten výsledek je zhruba stejný.

Základní věc je, že opravdu nemůžeme žít takto na dluh, musíme dát do pořádku veřejné finance. Když jsme přišli do vlády, tak jsme na začátku roku 2022 upravovali původní rozpočet Babišovy vlády. Takže jsme snížili výdaje o 80 miliard, tím jsme taky splnili náš slib a vytvořili jsme si i dalšími opatřeními, snížením daňové zátěže o 30 miliard, prostor, abychom to teď mohli korigovat.

Myslím, že ten balíček, tedy ten náš projekt Česko ve formě, byl představen velmi srozumitel­ně.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia