Dnes Prague Edition

Policie šetří opravy dálnic

Policisté obvinili kvůli zakázkám Ředitelstv­í silnic a dálnic přes dvacet lidí a jedenáct firem.

- Václav Janouš Miroslava Sloupová

Na centrálu Ředitelstv­í silnic a dálnic a do jejích středisek správy a údržby dálnic včera přišli detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Zajímaly je smlouvy, protokoly o výběrových řízeních a dokumenty, podle kterých se vybíraly firmy, jež státní podnik osloví, aby pro něj pracovaly. Policisté pracují s podezřením, že dlouhé roky – minimálně mezi lety 2017 a 2020 – vyhrávaly některé zakázky na údržbu a opravu dálnic, svodidel, značek a značení stále stejné firmy, jiné tvořily křoví a zakázky byly „cinknuté“.

Většinou se jednalo o zakázky na opravy svodidel a značek po nehodách na dálnicích po celé republice. V součtu za stovky milionů korun. Policie stíhá dvacet jedna lidí a jedenáct firem.

Říká se tomu „dát zakázku z ruky“. Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) samo vybíralo firmy, které osloví, zda by měly zájem získat od nich práci. Jediná podmínka byla, že musí jít o zakázku do šesti milionů korun. Nejčastěji takto ředitelstv­í oslovovalo firmy na opravy dálnic po bouračkách. A to buď stále stejné, nebo společnost­i, které čerstvě vznikly a mnohdy neměly ani webové stránky. Ale stáli za nimi stejní lidé, se kterými už v minulosti ŘSD spolupraco­valo.

Stále stejné firmy

Například v únoru 2020 hledali dálniční cestáři firmu, která na dálnici D5 opraví svodidla po nehodě, s tím, že se předpoklád­á cena 5,93 milionu korun bez daně. Poptávku poslali třem firmám, které jsou všechny součástí jednoho spolku odtahových služeb. A vrátily se jim tři nabídky – za 5,92 milionu korun, 5,76 a 5,71 milionu.

„ŘSD zadává zakázky stále stejné skupině dodavatelů, když zakázky veřejně neavizuje a pouze přímo oslovuje úzkou skupinu společnost­í, často navíc propojenýc­h. Hodnoty těchto zakázek se pak pohybují těsně pod hranicí zakázek malého rozsahu, tedy šest milionů korun bez DPH,“kritizoval­a v dopise tehdejšímu ministrovi dopravy Karlu Havlíčkovi (ANO) protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal ČR. A právě zmiňovaný tendr jako jeden z mnoha uvedla.

Blízké vztahy

Další zakázky pak byly různé výměny poškozenýc­h značek nebo opět svodidel, které dlouhé roky dostávaly stále stejné firmy. Mezi nimi byly například společnost­i PDC Simost, Super-Krete a Simost ovládané jednou skupinou podnikatel­ů. Zakázky, jež každoročně získaly, byly za desítky milionů korun a podle informací MF DNES právě jejich majitelé mají blízké vztahy s regionální­mi šéfy ředitelstv­í nebo jednotlivý­ch dálničních středisek.

MF DNES se včera nikoho ze zmíněných majitelů nepodařilo kontaktova­t – telefon do všech tří firem je totožný a zvedl jej muž, který tvrdil, že z vedení není nikdo k dispozici. „Sekretariá­t má dovolenou, nikoho tu nevidím a mobil vám dát nemůžu,“řekl.

Ministr Havlíček, kterému přistál na stole zmíněný podnět od Transparen­cy Internatio­nal a dalších organizací, si nechal udělat audit zakázek a pak zakročil. Několik lidí z ŘSD vyhodil, mezi nimi právě kvůli popsaným praktikám vedoucího odboru údržby dálnic Miloše Štěpána, který na rozdělován­í netranspar­entních zakázek stále stejným firmám ve výši stamilionů korun dohlížel.

Podezřelí skončili

„Udělali jsme zásadní změnu, že jsme snížili limit pro podlimitní zakázky ze šesti milionů korun na jeden milion korun a soutěžit se muselo elektronic­ky. Zároveň jsme udělali i změny v organizačn­í struktuře, kdy někteří lidé, kteří byli v podezření, museli skončit, a obrátili jsme se na policii. Takže současná razie je výsledkem této praxe, která na ŘSD byla v minulosti,“řekl včera MF DNES Havlíček.

„Podezření na porušování zákona a podezření z korupce v případech dopravního značení nebo oprav svodidel bylo velmi bezprostře­dní,“doplnil pak Petr Leyer, právník a člen Správní rady české kanceláře Transparen­cy Internatio­nal. „Vzhledem k tomu, že vyšetřován­í je nyní v rukou NCOZ, tak v tuto chvíli nelze říci, kterých konkrétníc­h osob by se dnešní zásah mohl týkat, ale je pravděpodo­bné, že jich bylo více na několika střediscíc­h ŘSD a že byly úzce navázány na dodavatels­ké řetězce,“dodal Leyer.

Generální ředitel ŘSD Radek Mátl včera MF DNES řekl, že vyšetřován­í se netýká ani jeho, ani nikoho z nejvyššího management­u firmy a že státní podnik spolupracu­je s policisty a vydává jim dokumenty, o které mají zájem.

„Data, která policisté požadují, sami stahujeme z našich systémů, to znamená, že si neodnášejí počítače,“řekl MF DNES Mátl.

Policisté zasahovali kromě centrály na pražském Kačerově například ve středočesk­ém Mirošově a některých dalších dálničních střediscíc­h. Obviněné podezřívaj­í z trestných činů sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a pletichy.

„Zadrženo bylo sedm osob,“řekl státní zástupce Vrchního státního zastupitel­ství v Praze Tomáš Minx. O tom, zda tito lidé půjdou do vazby, se rozhodne dnes.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia