Dnes Prague Edition

Kadyrovův kůň na cestě „domů“

Čečenský vůdce tvrdí, že získal zadržený majetek díky policii

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Ústecká policie začala v březnu řešit výjimečný případ. Ze stájí hřebčína Darhorse v Krabčicích u Roudnice nad Labem zmizel beze stopy dostihový kůň Zazou. Nejde zřejmě jen o první krádež dostihovéh­o koně v Česku, jak uvádí specializo­vané jezdecké weby, ale možná také o jedinou úspěšnou krádež sankcionov­aného ruského majetku v Evropě. Zazou totiž patří čečenskému vůdci a jednomu ze spojenců prezidenta Vladimira Putina Ramzanu Kadyrovovi.

Česko dnes šestnáctil­etého hnědáka zabavilo v roce 2016 po ruském vpádu na Krym spolu s dalšími čtyřmi Kadyrovový­mi koňmi.

Zazou je nyní v Čečensku. Alespoň to tvrdí Kadyrov, který na sociálně chatovací aplikaci Telegram uvedl, že se mu jej podařilo získat. Jeho vysvětlení je však poměrně bizarní: Zazoua z Česka údajně odvezli zástupci ukrajinské tajné služby s pomocí české policie.

„Na začátku roku mě přes prostřední­ky oslovili zástupci ukrajinský­ch tajných služeb, kteří mi nabídli odkoupení Zazoua. Věděli o mé náklonnost­i k tomuto koni a nemýlili se – samozřejmě jsem souhlasil. Abych byl upřímný, myslel jsem si, že Zazou bude předán nějak oficiálně, se zrušením sankcí a podobně. Ukázalo se ale, že tajné služby měly odvážný plán – jeho krádež z české stáje jednoduše zinscenova­ly ve spolupráci s českou policií. Připomínám, že tehdy všem připadalo divné, jak mohl drahý kůň jednoduše zmizet. Ukazuje se, že může,“napsal Kadyrov a dodal, že „únoscům“zaplatil 18 tisíc dolarů, tedy v přepočtu asi 390 tisíc korun.

„Přátelé, pokud potřebujet­e něco přivézt z Evropy, obraťte se na ukrajinské tajné služby. Rychle, profesioná­lně, levně obejít sankce!“dodal Kadyrov, který podporuje Putina v

jeho boji proti Ukrajině. Česká policie na Twitteru uvedla, že Kadyrovovy konstrukce nehodlá komentovat.

Podle zdrojů MF DNES je hlavní vyšetřovac­í verze policie mnohem prozaičtěj­ší: Zazoua zřejmě ukradli lidé, kteří byli Kadyrovem na tuto práci přímo najati. Nahrává tomu

i fakt, že se koně krátce před začátkem ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru pokusili z Krabčic odvézt neznámí muži. Podle Radiožurná­lu tehdy před stájemi několik dní nocovali v autě.

Podle informací MF DNES není jisté, zda je Zazou skutečně už v Čečensku,

nebo zda jde o pokus Kadyrova odradit policii od dalšího pátrání, pokud by například byl stále ukrytý někde na území Česka nebo jiné země EU.

Jak ohlídat sankce

Zmizení Kadyrovova hřebce přímo před nosem českých úřadů řeší i zahraniční média.

Policejní vyšetřován­í, které by mělo objasnit, zda vůbec a případně jak se zvíře vážící asi půl tuny dostalo z Česka do Ruska, však oficiálně zatím zásadně nepokročil­o. „V případu odcizeného koně z Krabčic nemáme nic nového ke zveřejnění,“uvedla na dotaz MF DNES litoměřick­á policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Sankcionov­aný majetek (který však v drtivé většině tvoří peníze na účtech nebo nemovitost­i) má v Česku na starosti Finanční analytický úřad. Ten údajně po zmizení Zazoua přijal „opatření“, aby podobným situacím zamezil, avšak o co konkrétně jde, úřad neuvedl. Podle expertů by možným řešením v podobných případech bylo přenesení odpovědnos­ti za sankcionov­ané cennosti na policii nebo celní správu.

 ?? Foto: ČTK ?? Váleční spojenci Jednotky čečenského vůdce Ramzana Kadyrova (vpravo) bojují na Ukrajině intenzivně na straně Ruska. Na snímku s prezidente­m Vladimirem Putinem letos v březnu v Kremlu.
Foto: ČTK Váleční spojenci Jednotky čečenského vůdce Ramzana Kadyrova (vpravo) bojují na Ukrajině intenzivně na straně Ruska. Na snímku s prezidente­m Vladimirem Putinem letos v březnu v Kremlu.
 ?? Foto: Foto: Policie ČR a Darhorse.cz ?? Zmizelý kůň Hřebec čečenského vůdce byl po zabavení v roce 2014 ustájen v Krabčicích na Roudnicku.
Foto: Foto: Policie ČR a Darhorse.cz Zmizelý kůň Hřebec čečenského vůdce byl po zabavení v roce 2014 ustájen v Krabčicích na Roudnicku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia